Regborn klar för dubbla mästerskapet – och dagens Giro-etapp tuffare än väntat

Svenska orienteringsförbundet har inte kommunicerat något själva ännu, men på det internationella förbundets hemsida har man sedan några dagar kunnat se alla nationers trupper till World games, ”OS för icke-OS-sporter” som avgörs i Birmingham, Alabama, USA, den 7–17 juli – och där kan man läsa att Martin Regborn är en av tre svenska herrar som får chansen. För orienteringens del består programmet av sprint fredagen den 15 juli, medeldistans lördagen den 16 juli och sprintstafett söndagen den 17 juli. Regborn, Max Peter Bejmer och Isac von Krusenstierna, som är de tre svenska herrarna (på damsidan gäller Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson och Lina Strand) får alla springa både sprint och medeldistans, och sedan tas sprintstafettlaget, med två herrar och två damer, ut. Ser man till alla nationer kommer totalt tio av medaljörerna från VM i Danmark förra veckan att åka över till USA för fortsatt tävlande.
Jag snackade lite kort med Regborn om uttagningen för en artikel ni kan läsa här.
Uttagningarna betyder också att de här sex löparna fått friplatser till EM i Estland i augusti, eftersom de missar helgens EM-tester (och eftersom de tidigare bevisat sin kapacitet). Därmed gör övriga svenska löpare upp om resterande fem herr- och damplatser till det mästerskapet.
Det här blir Regborns andra world games. I Polen 2017 var han som bästa femma individuellt och fyra i stafetten (på EM har han ett brons i långdistans).

Jag hade inte studerat banprofilen över dagens Giro d’Italia-etapp tillräckligt väl, för de där ”småbackarna” man såg var betydligt tuffare och mer utslagsgivande i verkligheten. Tätklungan var reducerad redan när jag slog på sändningen med 20 kilometer och två backar kvar, och i den allra sista – upp till Città Alta, en stigning på 92 höjdmeter på 1,3 kilometer – sprack den i molekyler. Tre kom loss längst fram och jagas ikapp av nio till under de tre kilometerna ned till målet i Bergamo. Marianne Vos, kanske cykelvärldens största genom tiderna, var en av de tre men lyckades trots att de blev upphunna manövrera ut övriga och vinna etappen närmast före Lotte Kopecky. Fahlin hade gjort klart jobbet för dagen före sista backen, men hennes teamkompisar Marta Cavalli, som kör för sammandraget, och Cecilie Uttrup Ludwig, som också är riktigt stark i den här typen av tävlingar, blev sjua och tia. Dessutom fanns Évita Muzic i nästa grupp, 26 sekunder bakom. Emilia Fahlin rullade i mål som 101:a cyklist, 3,5 minuter bakom täten. I sammandraget är det oförändrat med Annemiek van Vleuten 25 sekunder före Mavi García och 54 före Cavalli (övriga är fem minuter eller mer bakom), och FDJ leder lagtävlingen.
I morgon avgörs den första av tre alp-etapper, och den här är något utöver det extra. Vi snackar 113 kilometer med start nere i Prevalle och mål uppe på Maniva-passet, 1 743 meter över havet. Vi snackar nästan elva kilometer serpentinväg med en snittlutning på 8,6 procent, 923 höjdmeter där det som brantast är 13,6 procent. Och då har cyklisterna redan tagit 550 höjdmeter innan de kommer fram till serpentinerna … Målet är högst upp på toppen, så klart, och även om Fahlin kommer göra sitt jobb på de inledande, relativt platta 80 kilometerna och sedan tacka för sig så rekommenderar jag alla att slå på Europsport vid 12.45 för att se den här manglingen där agnarna ska skiljas från vetet i årets giro (själva etappen startar 11.00, så de lär närma sig klättringen när sändningen startar).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: