Fahlin i nio mils utbrytning – och här är länsorientererna som tävlar om EM-platserna

Emilia Fahlin stack iväg i en utbrytning med 13 andra cyklister tidigt, tidigt på torsdagens etapp i Giro d’Italia och de tilläts – med tanke på att ingen av förhandsfavoriterna och ingen på topp 20 och ingen som var inom nästan tolv minuter av täten fanns med där framme – få över nio minuters försprång på huvudgruppen innan det började vända. Etappen avslutades ju med en jättestigning, från de fyra sista milen (från 150 meter över havet upp till 1 743), där de sista 810 höjdmeterna togs på serpentinvägar på de sista tio kilometerna. Uppför hämtade klungan, som vid det laget hade reducerats till de 16 starkaste, in en efter en av utbrytarna – Fahlin kom de ikapp med 6,5 kilometer kvar, och hon lämnade då sin vattenflaska till lagkompisarna i gruppen som behövde den bättre (Marta Cavalli, Cecilie Uttrup Ludwig och Évita Muzic, som jag tror var den som tog flaskan).
Men en cyklist lyckades klungan inte hämta in – 23-åriga franska Team DSM-cyklisten Juliette Labous som höll undan till karriärens största seger.
Där bakom blev det attacker och kontraattacker och det var hela tiden tydligt att de tre som kämpar i toppen av sammandraget – Annemiek van Vleuten, Mavi García och Cavalli, också var de starkaste i gruppen (Elisa Longo Borghini var närmast att matcha dem), och i den ordningen gick de också i mål som tvåa–trea–fyra. Mellanrummet mellan dem och bonussekunder gör att van Vleutens nu har 31 sekunder på Garccía och 70 sekunder på Cavalli (övriga är 5.19 eller mer bakom). Fahlin tog sig upp på toppen som 51:a, drygt tolv minuter efter täten (maxtiden var generöst tilltagen på över en timme, så den var inte ens nära att stoppa någon).
I morgon väntar två klättringar, drygt 1 000 höjdmeter upp till Bordala-passet och nästan 700 höjdmeter upp till Cei-sjön, men sedan väntar nedförskörning till mållinjen i Aldeno. Totalt 105 kilometer väldigt utslagsgivande cykelåkning med start 11.15, Eurosport sänder från 12.45.

I kväll stänger efteranmälan till helgens EM-tester – där det ska avgöras vilka sex damer och fem herrar (om jag räknat rätt med friplatser och dylikt) som ska komplettera de sex redan uttagna (Martin Regborn, Max Peter Bejmer, Isac von Krusenstierna, Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson och Lina Strand) till mästerskapet i Estland i augusti.
47 herrar och 30 damer fanns anmälda sista jag tittade (och det lär i princip vara slutsummorna) och bland dem finns först och främst nyblivna VM-bronsmedaljören (i sprint) Jonatan Gustafsson, men också fyra Tisaren-löpare i Andrea Svensson, Ellinor Tjernlund, Josefin Tjernlund och Oskar Andrén (men ingen Lilian Forsgren eller Lovisa Persson). Alla fyra har sprungit i världscupen för Sverige, och Josefin har dessutom sprungit två EM (2016 och 2018), plus Örebro-boende landslagsrutinerade Jerker Lysell och Anton Johansson.
Testerna sker i skogarna mellan Aneby och Eksjö, i Småland, och det är medeldistans på lördag och långdistans på söndag som gäller. EM i Estland, som är orienteringens första renodlade skogs-mästerskap sedan man bröt loss sprintdistanserna och kör dem alternerande år, innehåller just de båda disciplinerna, plus stafett. Uttagningen ska ske nästa fredag, så det här är allra sista chansen att imponera på landslagsledningen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: