Fortsatt ledning för länslöparna (Andersson mot 70 mil!) – och på lördag blir det löparfest i länet

137,5 kilometer det första dygnet, 128,1 det andra, 120,7 det tredje och nu 109,9 på det fjärde. Filip Andersson tuggar på i Viadal ultra six days, sexdagarstävlingen på en 675 meter lång grusslinga i skånska Viadal, och leder nu med nästan sju mil ned till tvåan, Tommy Tedelund. Där bakom är det jämnare, med fyra löpare inom tre mil (tre mil kan låta långt, men med två nätter kvar – där löparna behöver olika lång vila – och totalt nästan två dygn att röra sig på så kan mycket hända). Löser Filip ytterligare två dygn med drygt tio mil så kommer han nå 700 kilometer – något som bara sju svenskar genom alla tider gjort före honom (och ingen annan har varit under 35 år – det bästa en svensk löpare under 35 tidigare presterat på sexdagars är 677 926 meter vilket alltså finns inom räckhåll). På världsårsbästalistan skulle 700-kilometer göra honom till nia i år totalt (461 meter till skulle göra honom till åtta) och etta i åldersklassen (för det krävs 601,1 kilometer) – och i världen genom alla tider har bara 40 löpare under 35 år tidigare klarat 70 mil på sex dagar.
Anderssons svärmor Regina Johnson har också drygat ut sin totalledning, är nu över åtta mil före Maria Broström. Lindesbergsbördiga Elin Engström, som var i tidig ledning men som slitit de senaste dygnen, är kvar på fjärdeplatsen. Hon har knappt 35 kilometer upp till andraplatsen. Johnson har radat upp dygn med 126–91–89,8–86 kilometer – en mycket stabil kurva efter den första toppen som pekar mot ett slutresultat runt 570 kilometer (mot 543 i fjol).
Tävlingen avslutas 12.00 på lördag.

Lördag blir för övrigt en riktigt fet dag löparmässigt, i länet. Det är inte bara premiär för nya hårda milloppet Granbergsdalsterrängen (stig, obanat, lite grusväg) norr om Karlskoga utan också dags för långloppscupstävlingen och klassiska halvmaran Norasjön runt och gruvloppet Zinkgruvan Run om mine (och så arrangeras ju Örebro parkrun precis som varje lördagsmorgon).
Norasjön runt lockar förstås finast startfält. Där kommer både Erica Lech och Per Arvidsson till start, liksom Antje Wiksten, Marie Dasler, Therese Persson, Jonas Nilsson, Andreas Ingberg, Martin Duberg, Jimmy Axelsson och Jonathan Kandelin, bland andra. Cupen kan inte slutgiltigt avgöras i helgen, men Arvidsson har det hela i sin hand medan det är helt öppet på damsidan.
I Zinkgruvan – ett tiokilometerslopp som bjuder på knappt två kilometer platt ovan mark, drygt tre kilometer rätt ned i underjorden och sedan tillbaka igen men en härlig, sugande stigning mot markplan – är Villem Raudsepp, som bor i Örebro (och tävlar för Örebro AIK) och som så sent som i lördags vann Kilsbergen trailrun, det starkaste namnet jag lyckas hitta i listan. Hans klubbkompis Märta Sjölander, som senast vann Rynningeviken längre, får gälla som favorit på damsidan.
Från Granbergsdal har det ännu inte levererats någon startlista, men undertecknad ska i varje fall vara med.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: