Pettersson och Glännefors uttagna till Europacupen – och Sennvall Forsberg sjua på veteran-VM

Han har bara några få månader kvar som junior – men nu får Rasmus Pettersson till slut chansen i landslaget. Karlskogingen och OK Djerf-orienteraren, som också gått på orienteringsgymnasiet i Hallsberg, är precis som jämngamla förra klasskompisen Fredrik Glännefors (en stockholmare som börjat tävla för OK Tisaren i år) uttagen till Europacupen för juniorer – motsvarande junior-EM – i tyska Blankenburg 1–3 oktober.
Orsaken till att de båda, och flera andra relativt oprövade namn, där får chansen i juniorlandslaget är att landslagsledningen beslutat sig för att ingen som springer junior-VM i Portugal (bland dem Tisarens Valter Pettersson) exakt en månad senare ska dubblera.
– Att skicka dem till Tyskland en månad innan JVM känns inte som en bra lösning, även om kanske några vill det. Den andra anledningen är att fler nu får möjlighet till internationell erfarenhet och får dra på sig landslagströjan, säger förbundskapten Thomas Landqvist till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Europacupen har till skillnad från VM samma klassindelning för juniorer som Sverige – en klass för 17- och 18-åringar, en annan för 19- och 20-äåringar – och Pettersson och Glännefors springer alltså i den äldre. Förutom dem finns ytterligare två orienterare från orienteringsgymnasiet på Alléskolan uttagna till mästerskapet: Emma Ling som gick i grabbarnas klass och tog studenten i fjol, och Yrsa Röjgård som nyss börjat tvåan. De tävlar för Huskvarna respektive Kolmården.
Tävlingsprogrammet består av sprint lördagen den 1 oktober, långdistans dagen därpå och stafett, med tremannalag, måndagen den 3 oktober.
Junior-VM i Portugal blir en fortsättning på sommarens mästerskap, där sprintdisciplinerna avgjordes men där alla skogsdistanser fick ställas in eftersom den portugisiska regeringen hade beslutat om tillträdesförbud i terrängen på grund av brandrisk i spåren av torka och extremhetta. Sverige har beslutat att samma löpare som fanns på plats då ska få chansen att fullfölja mästerskapet när medeldistans, stafett och långdistans står på programmet 4–6 november.

Det blev en sjundeplats för Karin Sennvall Forsberg i tempoloppet vid cykel-VM för veteraner i italienska Trento i dag. Hon avverkade de 19 kilometerna på 29 minuter och 34 sekunder och klarade sjundeplatsen (av 23 startande) med åtta hundradelars marginal till åttan. Örebrocyklisten låg sjua redan vid vändningen halvvägs, och tappade ungefär lika mycket på första som andra halvan gentemot segraren Sonja Moi, som var överlägsen. Norskan vann med 52 sekunders marginal till svenska Cecilia Hansen, som tog guldet i fjol, och hade 2.04 bak till Forsberg Sennvall. Till pallen hade örebroaren 69 sekunder. Hon var nöjd med insatsen när jag talade med henne efteråt för en artikel ni kan läsa här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: