Regborn tog historisk världscup-pallplats – därför kom Svensson inte till start trots chansen

Martin Regborn hade inte sin bästa dag, rent orienteringsmässigt, när världscupen avslutades med en långdistans utanför Davos i dag. Men elfteplatsen i mål räckte ändå för att säkra andraplatsen i världscupsammandraget (som tredje svenska herrorienterare på världscuppallen under 2000-talet), och med det var han nöjd när jag pratade med honom efteråt (för en artikel ni hittar här). Sverige säkrade också segern i nationscupen, med nästan 1 400 poängs marginal till tvåan Schweiz.
Regborn var inte riktigt van vid schweiziske kartritaren Urs Steiners sätt att avbilda terrängen, och kom fel både till sjätte, sjunde och åttonde av de 36 kontrollerna, och var redan där upphunnen av redan klara världscupledaren Kasper Fosser som startat tre minuter bakom. Tillsammans irrade de för att hitta punkthöjden, och Regborn lyckades finta bort norrmannen och rycka åt sig ett försprång till nian. Men när han åter kom snett till stenen vid 15:e kontrollen var Fosser ikapp igen, och sedan hängde de två ihop i mer än en timme. Oftast med Fosser längst fram, men emellanåt var Regborn uppe och drog. I mål var Fosser trea, 48 sekunder bakom segrande Daniel Hubmann, medan Regborn alltså var ytterligare (drygt) tre minuter bakom och slutade elva.
Främsta hotet om andraplatsen i världscupen, Gustav Bergman, startade tre minuter före Regborn och blev ikapp och förbilöpt av örebroaren och Fosser – och fick nöja sig med en 18:e-plats i mål. Det gjorde att Regborn med marginal säkrade den andraplacering som gav 2 000 euro, motsvarande 21 600 kronor, i prispengar.
Anton Johansson hade, precis som i går, en tyngre dag och slutade på 60:e plats, drygt 18 minuter bakom Hubmann. Örebroaren såg ut att slita rejält med den branta terrängen under den korta sekvens han syntes i tv-sändningen. Han föll därmed till en 15:e-plats i världscupsammandraget, men kan vara nöjd med lördagens insats och stafett-pallplats.
Tisarens Andrea Svensson var på plats i Schweiz som reserv och fick en plats i långdistansen på söndagskvällen, när Sanna Fast kastade in handduken. Men Svensson valde att inte starta. ”Jag har varit förkyld under veckan som varit, så jag var inte redo för en tuff långdistans fysiskt”, skriver hon i ett sms till bloggen.
Regborn kommer stanna kvar i Schweiz, ihop med ett antal andra landslagsorienterare, och springa mer på Urs Steiner-kartor för att lära sig kartritarens egenheter inför VM i Flims och Laax nästa år.
– Det blev en ögonöppnare i dag. Fysiskt tror jag att jag är där, men jag har mycket tekniskt att jobba på inför VM i Schweiz nästa år, säger han till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Därmed missar Regborn 25-manna och elitseriedeltävlingen som avgörs i Huddinge till helgen, men han kommer till start i elitseriefinalen i Strängnäs 22–23 oktober.

I tyska Blankeburg sprang de båda länslöparna i europeiska juniorcupen båda i det svenska tredjelaget i stafetten, som avslutade tävlingarna. Tisarens Fredrik Glännefors tappade ett par minuter på täten tidigt, och växlade som 14:e, drygt 2,5 sekunder bakom de tre ledarlagen, efter förstasträckan. Karlskronas Hugo Larsson tappade 3,5 minuter och tre placeringar på andrasträckan, men Djerfs Rasmus Pettersson sprang upp Sverige fem placeringar till en tolfteplats i mål, 8,5 minuter bakom Frankrike som vann närmast före Schweiz och Estland. Tredjelaget slog Sveriges andralag med över sex minuter, men var fem bakom förstalaget som slutade på femteplatsen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: