Klart med programmet för Nattcupen (start nästa söndag) – och här är länets senaste löplopp (sanktionen klar i dag)

Nu är programmet för Ullmax vinterserie, även känd som Nattcupen, spikad för säsongen 2022/23. Det handlar om en årligen återkommande serie träningstävlingar i orientering som avgjorts om vintrarna åtminstone sedan 2002/03 (årets upplaga blir alltså den 21:a, även om det under coronaåret 2020/21 på papparet kallades ”träning” och inte ”träningstävling” för att de skulle kunna hållas – men arrangemanget var i stort sett detsamma).
Örebro läns orienteringsförbund arrangerar ihop med åtta föreningar som förestår varsin deltävling. Alla tävlingar utom premiären och finalen går i mörker, nattorientering, på torsdagskvällar. Det börjar i norr, före årsskiftet, med tävlingar i Nora (OK Milan) söndagen den 27 november och i Lindesberg (Lindebygdens OK) torsdagen den 8 december.
Efter jul- och nyårsuppehåll följer tävlingar i Örebro (Almby IK) torsdagen den 12 januari, i Svennevad (OK Tylöskog) torsdagen den 26 januari, i Örebro både torsdagen den 2 februari (Hagaby Goif) och torsdagen den 9 februari (KFUM Örebro) och i Kumla/Hallsberg (OK Tisaren) torsdagen den 2 mars innan det vankas final i Laxå (Laxå OK) söndagen den 19 mars.
Alla nattävlingarna (och ibland dagtävlingarna) är masstarter, och varje orienterares sju bästa resultat räknas i sammandraget (finaltävlingen ger extra mycket poäng, seger exempelvis 30 i stället för normala 20), och nytt för den här säsongen är att damerna fått en tävlingsklass på den långa banan. Tidigare har damer fått springa i herrarnas långa klass, men den officiella tävlingsklassen för damer har varit på mellanbanan – vilket gjort att de starkaste damerna ofta splittrats upp på två olika klasser.
Quentin Rauturier och Lovisa Gustafsson är regerande mästare (men Lovisa Persson var bästa i herrarnas långa klass).

Bara en dag efter att den stora listan över löparlopp som föreningar sökt sanktion för inför 2023 släpptes tillkom ett helt nytt lopp på listan: Vibysjön runt. Det handlar om ett tiokilometerslopp som, precis som namnet skvallrar om, går runt Vibysjön, på den nya vandringsled runt sjön som invigdes i somras (som delvis går på fin, bred stig och delvis på landsväg). Vretstorps IF står för arrangemanget, precis som när det gäller Gallaberget trailrun och Lucialoppet. Senast det tävlades i Vibytrakterna var ju Viby marathon, som lade ned efter tio upplagor 2010–2019.
Lopp som fortfarande saknas i listan, som hade sanktion i år: Munkastigen trailrun, Fjugestaloppet (inställt i år), Fröviloppet (inställt i år), Markanatten trailrun och Sylvesterloppet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: