Röjler nominerad till Idrottsgalan (bloggaren tror att han får priset) – och hela listan på länets löplopp 2023

Örebroaren och hyllade orienteringsledaren Håkan Carlsson prenumererade tidigare på att bli nominerad till priset som årets ledare vid Idrottsgalan (2017–2020, han fick dock aldrig priset) – men i år räckte inte två VM- och tre EM-guld till en plats bland de fyra (och kanske hade det varit förbundskaptenerna Kalle Dalin och Anneli Östberg som hade nominerats i sådana fall, eftersom Carlsson numera befordrats till landslagschef). I stället är en helt annan örebroare nominerad till priset – och i mina ögon är Johan Röjler favorit till att plocka hem det. Den resa som Röjler gjorde ihop med Nils van der Poel under de två–tre sista åren fram till de dubbla OS-gulden och världsrekorden saknar motstycke i svensk idrott vad gäller nytänk och medvetet risktagande – och utfall i form av framgång. Det kunde inte ha gått bättre än det gjorde. Världsrekord, dubbla guld, tack och hej.
Hetaste konkurrenten är nog Henrik Ankarcrona, vars landlag vann rubbet i hästhoppningen på ridsport-VM (lag plus Henrik von Eckermann individuellt). Därtill är spelutvecklaren Anders Kristiansson och förbundskaptenen Rasmus Jonsson, gubbarna bakom unga Jonathan Hellvig och David Åhman sensationella EM-guld i beachvolley, nominerade liksom skidskyttets förbundskapten Johannes Lukas. Alla starka ledare, men ingen har satt ett sådant bestående avtryck i idrottsvärlden som Röjler.

Förra veckan släpptes ju de flesta DM-datum för 2023. Nu har en lista med alla friidrottstävlingar som hittills ansökt om sanktion publicerats på distriktets hemsida, och där finns så klart en hel del intressant:
** Nora marathon, som av allt att döma blir DM i maraton, inleder utomhussäsongen lördagen den 18 mars, och två veckor senare – lördagen den 1 april – avgörs Startmilen. Varvetmilen brukar gå någon gång där i krokarna, men finns inte med i listan och på Göteborgsvarvets hemsida (Varvetmilen är ju ett seedningslopp som arrangeras av Göteborgsvarvet ihop med lokala samarbetsklubbar) finns bara tävlingar i Jönköping, Göteborg, Danderyd och Trollhättan hittills tillagda för våren 2023, så det återstår att se om det blir något i Örebro.
** Örebro AIK halvmaraton avgörs som vanligt den tredje onsdagen i april (den 19:e) och numera fem kilometer långa Kumla stadslopp löps lördagen samma vecka (den 22:a). Ultraloppet Munkastigen trailrun, som brukar arrangeras helgen därpå, har ännu inte fått något datum.
** Efter korta terräng-DM i Östansjö väntar Vintrosaloppet, som alltid går på Kristihimmelsfärdstorsdagen (den 18 maj) och Hälleforsterrängen samma lördag (den 20:e). Därefter som tidigare rapporterats Blodomloppet den 25 maj och Vårruset den 30 maj – med femkilometersloppet Rallarrundan i Hallsberg däremellan – måndagen den 29 maj. Därtill har KFUM Örebro, som i år tvingades ställa in på grund av för få föranmälningar, bestämt sig för att göra ett nytt försök med Gubbracet (herrtävlingen som går på samma bana som Vårruset), onsdagen den 31 maj (dagen efter Vårruset). Däremot har inga sanktionsansökningar inkommitför Fjugestaloppet eller Fröviloppet, som också blev inställda i år.
** Lindesjönloppet arrangeras som vanligt, numera, på nationaldagen (den 6 juni) och följs av Gallaberget trailrun onsdagen den 14 juni och Örebro AIK:s öppna klubbmästerskap över tio kilometer tisdagen den 20 juni.
** Just på andra sidan länsgränsen, i Rudskoga, avgörs klassiska Jordgubbslunken lördagen den 1 juli och exakt en vecka senare är det dags för Semesterhalvmaran och Sommarmilen utanför Kumla. Sedan dröjer det till söndagen den 30 juli innan sommaruppehållet är över och det är dags för Dalenrundan i Brevens bruk.
** Sedan väntar årets stora krock med Stripastafetten och Svartåloppet samma dag, lördagen den 12 augusti, vilket följs av Östansjöloppet (tiokilometersloppet med intervallstart) lördagen den 26 augusti och Spartacusstafetten (i Karlslundsspåret) onsdagen den 6 september. Tre dagar senare, på lördagen, avgörs klassiska halvmaran Norasjön runt.
** Det är sedan tidigare känt att Bergslagsleden ultra avgörs lördagen den 16 juni, och dagen därpå löps klassiska terrängloppet Tarstaborgsrundan utanför Pålsboda. Och söndag den 1 oktober löps snabba femkilometersloppet Hostruset på Väster i Örebro.
** Åstadsloppet, som fått frågan om att återigen bli distriktsmästerskap i halvmaraton, flyttar från andra till första lördagen i september (2023 innebär det den 7 oktober), delvis kanske för att inte krocka med DM på tio kilometer landsväg som går i Södertälje lördagen den 14 oktober.
** Sedan återstår i kalendern bara trailtävlingen Wadköpingslöpet (söndagen den 22 oktober), terrängloppet Kilsbergsleden (lördagen den 4 november) och landsvägsmilen Lucialoppet (lördagen den 9 december). Men man får väl anta att Sylvesterloppet i Nora kommer tillkomma bland sanktionsansökningarna. Och kanske Markanatten trailrun, som än så länge saknas.
DM-kalendern, som den ser ut att bli:
14–15 januari: Inomhus-DM i friidrott för ungdomar, juniorer och seniorer (som del av Örebro indoor games, med medeldistans). I Örebro.
18 mars: Preliminärt DM i maraton (som del av Nora marathon). I Nora.
25–26 mars: Inomhus-DM i friidrott för veteraner (som del av Marsspelen, med medeldistans). I Örebro.
6 maj: Korta terräng-DM. I Östansjö.
27 maj: DM på 5 000 meter. I Karlskoga.
3–4 juni: Utomhus-DM i friidrott (med medeldistans, men utan 5 000 och 10 000 meter). I Nyköping.
19 augusti: DM på 10 000 meter. I Hallsberg.
7 oktober: Preliminärt DM i halvmaraton (som del av Åstadsloppet). I Örebro.
14 oktober: DM på 10 kilometer landsväg (som del av Täljemilen). I Södertälje.


2 svar till “Röjler nominerad till Idrottsgalan (bloggaren tror att han får priset) – och hela listan på länets löplopp 2023”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: