Bergdahl opererade hälen: ”Sista utvägen” (och Ekström långt efter även i kvällens tävling)

Fellingsbrofostrade Lisa Bergdahl, 27, var en av Sveriges mest lovande långlöpare som junior, tog tio individuella SM-medaljer som ungdom och junior (och ytterligare tio i lagtävlingar och stafetter) och sprang 2017 U22-EM. Men som senior har det inte riktigt lossnat (16.56,07 på 5 000 meter 2020 är väl starkaste tiden, men sjätte- och åttondeplatserna på terräng-SM smäller nog allra högst), varken under tiden hon bodde i Göteborg eller sedan hon i fjol flyttade hem till Örebro. Så har hon också dragits med en hel del strul under åren, bland annat dubbla omgångar covid.
På tisdagen gick hon dessutom ut på instagram och berättade om att hon precis opererat en häl som förstört stora delar av de två senaste åren: ”Sista utvägen blev att ‘ta bort’ skadan och hjälpa läkningen genom en operation. Ortopeden var nöjd så då är jag nöjd”, skriver Bergdahl.
I år hann Bergdahl med sex tävlingar, alla i april och maj, innan hälen satte defintiivt stopp. Bland annat vann hon tiokilometersdistansen som avgjordes i samband med Örebro AIK halvmaraton, och hon blev tvåa bakom Erica Lech i Blodomloppet.
”Nu blir det lite vila och högläge innan det är dags för rehab”, skriver Bergdahl på instagram.

Axel Ekströms motiga säsongsstart – i Sverigepremiären i Bruksvallarna blev han 20:e och 26:a i de två distansloppen – fortsatte på tisdagskvällen med en 14:e-plats i masstartsloppet Daniel Karlssons minne över elva kilometer ”hemma” i Östersund (Daniel var en Östersunds SK-åkare som tragiskt omkom i en skoterolycka 2012, 20 års gammal). Tävlingen lockar alltid fina startfält med många elitåkare, och 2018 stod Ekström som segrare. Men den här kvällen var Klockhammarsonen drygt 70 sekunder bakom segrande Fredrik Jonsson, Hudiksvall. Han var dock bara sex sekunder och en placering bakom Oskar Svensson som är uttagen till världscuptävlingarna i Lillehammer till helgen (oklart hur mycket respektive åkare tog i i en sådan här mitt i veckan-tävling, förstås – och det gäller givetvis också Ekström).
Nästa fredag startar Sverigecupen som NA sänder i sin helhet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: