Pettersson med supertid uppför Rusakulan – trots tuffa förhållanden (Plus: Nya skinkvinnare, poddgäster och tävlingsdatum att anteckna)

Det var på vippen att den bröts efter fem år, men kvällens Jul på Rusakulan höll liv i traditionen att springa från Klockhammar upp till Rusakulan. Förvisso bara en kväll i stället för tre som de andra fem åren – och dessutom på snöunderlag – men ändå. Minst lika trevligt var det, och efteråt lottades julklappar ut till alla deltagare av arrangörerna Johan Röjler och Peter Knoblach i Random events.
Garphyttans Malin Jansson (24 minuter blankt) och Tisarens JVM-orienterare Valter Pettersson (15.31) var snabbast upp till toppen, och särskilt jämnt var det inte i någon av klasserna: Jansson vann med 48 sekunder och Pettersson med 50. LK Gränslösts starka traillöpare Carina Gustavsson (24.48) och Örebro AIK:s rutinerade långlöpare Therese Persson (25.58) var tvåa och trea på damsidan, Tisdagsklubbens trail-ekvilibrist John Lundström (16.21) och Örebros mountainbikestjärna Axel Lindh (17.53) tog de placeringarna på herrsidan (Lindh blott elva sekunder före Tisdagsklubbens Björn Eriksson).
Tävlingen gick på en 3,2 kilometer lång sträckning upp till Rusakulan som jag inte kände till att det tävlats på tidigare – när man kommer upp till fyrstigskorset nedanför själva ”kulan” tog man höger på Bergslagsleden och sedan vänster upp på ledens återvändsslinga till toppen. Men arrangörerna upplyste mig om att just den sträckningen (som skiljer sig från tre andra som använts i tävlingsseriens historia) faktiskt löptes på fredagstävlingarna 2020 och 2021, så nu har jag fått uppdatera blogginlägget med alla rekordtider från förra veckan så att det inte ska bli fel i historieböckerna.
Petterssons tid 15.31 är den sjätte bästa som satts på den här bansträckningen, men tiden är förstås värd mycket mer än så med tanke på vilka bökiga förhållanden den är satt under. Det kom rejält med nysnö under dagen, och det var halt och knövligt under den.

I min genomgång av diverse jul- och Lucialoppanknutna orienteringstävlingar i helgen missade jag Tisarens variant av Skinkloppet, där man likt i Laxå OK:s ska gissa tid och springa så nära den som möjligt. Lars Karlsson (25 sekunder ifrån gissade tid) och Peter Sjödin (3.50 ifrån) var etta och tvåa och vann därmed varsin skinka och ansvaret att arrangera tävlingen nästa år (som Magnus Persson och Cristoffer Stockman hade i år). Samme Valter Pettersson som på Rusakulan spurtslog Emil Larsson och Dan Larsson med några sekunder i kampen om att vara snabbast runt den längsta banan, men det var ju inte det tävlingen gick ut på …

Svenska friidrottsförbundet meddelade i dag att de i fredags tog beslut om ett gäng SM-arrangörer 2024. Inget som berör länet, mer än de redan klara at KFUM Örebro arrangerar inomhus-JSM i friidrott 24–25 februari 2024, i Tybblelundshallen, men några löpardatum att redan nu skriva in i kalendern bjöds det på: Växjö får fortsatt förtroende att arrangera ultramästerskap, nu SM på 100 kilometer den 27 april 2024, Stockholm marathon får fortsatt SM-status (avgörs 1 juni 2024), Ljungskileklubben Hälle IF kommer arrangera korta trail-SM (30–40 kilometer) på ett ännu inte spikat datum och IKHP kommer arrangera terräng-SM i Huskvarna 19–20 oktober 2024.

I morgon bitti släpps tredje avsnittet av Konditionsbloggenpodden (finns där poddar finns!) och gäst är Erica Lech. Vi pratar bland annat om SM-silvret i Stockholm, rekordloppet i Valencia, att vara som bäst som 45-åring och distriktsrekorden hon kan (och inte kan) slå 2023. Missa inte den! I dag poddade jag dessutom med mountainbikestjärnan Matthias Wengelin för nästa veckas avsnitt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: