Nilsson säkrade (väl?) JVM-platsen med fjärde raka pallplatsen – Örebro parkrun inställt

Karlskogakillen Simon Nilsson säkrade sin plats i svenska JVM-truppen i dag, som den förste länsåkaren sedan Axel Ekström (2015, plus U23-VM 2017) och Filip Danielsson (2015 och 2016, plus U23-VM 2018). Det törs jag skriva, trots att svenska truppen ännu inte tagits ut till mästerskapet som avgörs på 2010 års OS-banor i Whistler, Kanada, 27 januari–5 februari.
Nilsson har nämligen genomgående varit landets bästa junior bakom Högbos Elias Danielsson (om man bortser från Alvar Myhlback, som ändå bestämt sig för att avstå JVM för att köra långloppsvärldscupen skiclassics), och i dag befäste han det genom en andraplats, bara 3,3 sekunder bakom Danielsson i tiokilomtersloppet i fristil i Sverigecup-deltävlingen i Lycksele. Nilsson har därmed varit trea–tvåa–trea–tvåa i de fyra nationella distansloppen som körts för juniorer i Sverige i vinter. I morgon körs sista loppet innan JVM-uttagningen, ett JVM-test (som inte ingår i Sverigecupen men också körs i Lyckesele, över 20 kilometer i klassisk stil).
I dagens tävling, med intervallstart över en tre varv på en 3,3 kilometer lång slinga, öppnade Nilsson smart och släppte tolv sekunder på Isak Lundholm som rusade från start. Vid andra varvningen var Nilsson, som gick ut som trea från slutet och alltså hade nästan allas tider att gå på, uppe på andraplatsen, elva sekunder bakom Danielsson, och på sista varvet minskade han den luckan till 3,3 sekunder i mål (medan trean Anton Grahn var över 15 sekunder bakom Nilsson. Karlskogakollegan Ludvig Berg tappade 20 sekunder på täten på första varvet, 29 på andra och 41 på tredje, och dalade från tionde till 19:e plats.
I den yngre juniorklassen, D18, slutade Garphyttans Ida Bervenståhl 14:e (2.26 bakom Borås Mira Göransson som vann) medan karlskogingen Ellen Berg var ytterligare 2.20 bakom på 30:e plats.
Söndagens tävling går över fyra varv på en femkilometersbana som jag inte hittat några höjdangivelser för. Alla damer (båda juniorklasserna) startar samtidigt, som en klass, klockan 10.00 (Bervenståhl har startnummer 339, Ellen Berg 352). Herrarna startar på samma sätt i samlad klass 12.00 (Nilsson med startnummer 504, Berg med 518). NA:s sändning hittar du här.
Morgondagens tävling ingår alltså inte i Sverigecupen, så därför kan vi redan nu summera cupen efter två av fyra tävlingshelger (fyra av nio deltävlingar): Nilsson är kvar på tredjeplatsen efter fredagens sprint-semifinal-uttåg, Berg är 20:e (han missade ju första tävlingshelgen), Bervenståhl är 14:e och Ellen Berg 33:a.

Dagens Örebro parkrun blev inställt på grund av det myckna snöandet. Det var första gången för säsongen man tvingades ställa in (om man inte räknar julafton då man tog ett planerat uppehåll), men så sent som den 9 april tvingades man ställa in efter ett sent men rejält snöfall.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: