Guld, silver och svenskt rekord för Dasler – och Danielsson inledde nya satsningen med andraplats

Det blev både guld, silver och svenskt veteranrekord för IF Starts Marie Dasler när tidernas första distriktsmästerskap inomhus över 5 000 meter avgjordes i Västerås i dag. Guld eftersom tävlingen – trots att det inte uttryckligen stod i inbjudan – även gällde som veteran-DM och silver eftersom hon motsvarade förväntningarna och tog silver i seniorklassen bakom Västerås Julia Forslin. Svenskt rekord eftersom något sådant aldrig tidigare noterats i K55-klassen på denna udda inomhusdistans – nu är det Daslers 19.26,81 (rekordet utomhus är så bra som 18.26,14 – noterat av Enhörnas Jutta Pedersen redan 2001).
Dasler har sedan tidigare samma rekord i K50 (19.04,33 från ett speicallopp under Inneserien i mars i fjol), en ålderskategori där hon också har inomhusrekorden på en engelsk mil och 2 000 meter.
Starts Annica Sjölund skulle ha tagit bronset bakom Forslin och Dasler, men kände sig liksom klubbkompisen Mikael Hansson inte helt kurant och kom därför inte till start. Därför blev det bara två startande damer i detta första historiska DM (men Hässelbys VM-löpare Sanna Mustonen och Studenternas Weronika Brzuchalska sprang utom DM-tävlan på 16.26,80 respektive 17.50,17). Umaras Kim Andersson, en dalakille som sprungit en hel del tävlingar i vårt län genom åren, var snabbaste herre med 15.36,45 men tävlar inte heller för någon klubb i distriktet, så Västerås SOK Anders Österlund tog DM-guldet (på 15.51,33) före Västerås FK-duon Felix Persson och Markus Andersson. Starts Johan Ingjald blev femma på 18.57,65 (han tog veteranguldet i M35). Bortsett tre som klev av (i varje fall en var hare) kom 16 löpare i mål, varav åtta från distriktet.
Resultaten har jag fått mailade till mig. Troligen kommer de upp på nätet i morgon, måndag.

Filip Danielsson inledde i dag sin säsong – och sin uttalade långloppssatsning, och sin comeback i moderklubben Wedevågs IF – med en andraplats i Byggdialog ski marathon i värmländska Långberget. 18 åkare hängde ihop i tätklungan på det första av de fyra 10,5 kilometer långa varven. Fem av dem kom loss på andra varvet (Karlslunds Robert Brundin var i andraklungan då), och med ett varv kvar var bara Danielsson och SK Bores Adrian Lundberg kvar. Den här dagen var Lundberg starkast, gick loss och vann emd 22 sekunder (men Danielsson hade i sin tur 33 till trean Jonathan Hedbys som i sin tur hade nästan 1,5 minuter bak till närmaste åkare. Brundin tog sig hela vägen upp till sjätteplatsen, 3.40 bakom Lundberg.
Senast Danielsson tävlade för Wedevåg var nästan 13 år sedan, i Valbergsrännet i mars 2010. När han klev upp i H15-klassen bytte han till Garphyttan (och resten är historia, med framskjutna JVM-placeringar och världscuppoäng). Det var ryggproblem som förra året ledde honom att testa långlopp i stället för traditionella distanser, och det blev en succé med tredjeplatser i Wadköpingsloppet och Engelbrektsloppet och seger i klassiska Skinnarloppet. I år satsar han fullt ut, från start, på långlopp.
Nästa veckas stora nationella långlopp är Craft ski marathon i Grönklitt. Multiatleten Kristalina Smårs från Nora (hon som har rekordtiden i En svensk klassiker, sammanlagt under ett kalenderår), som i skidor tävlar för Norabygdens SK, var snabbast av alla i motionsloppet över 21 kilometer – 1.10 före tvåan Anders Ådahl och nästan nio minuter före andra dam.

Karlskogingen Simon Nilsson avslutade tävlingshelgen i Lycksele med en sjätteplats i JVM-testloppet över 20 kilometer masstart. i klassisk stil. Sju åkare var med i klungan längst fram, och Nilssons spurt räckte inte riktigt till den här dagen. IFK Moras Anton Grahn vann före Erik Bergström, Rehns BK. Nu är det bara att vänta in beskedet att Nilsson får en JVM-plats efter fyra pallplatser på fyra juniortävlingar i vinter, plus dagens stabila insats. Juniorlandslagets karlskoging Ludvig Berg räckte inte riktigt till den här helgen efter tidigare sjukdomar och slutade i dag 27:a, nästan tre minuer bakom täten.
Juniorklasserna var ju i dag hopslagna, vilket gjorde det tufft för Ida Bervenståhl och Ellen Berg som fick möta två respektive tre år äldre åkare (de kör normalt i D18, tävlade nu med D20). De båda länsåkarna blev 35:a och 61:a.
De bästa ungdomarna tävlade i stället i Morapinglan, där länsåkarna nådde de bästa resultaten på lördagen: Linus Wedin åtta i H16 och Ebba Fryxell var tia i D15 (i dag var de 16:e respektive tolva).

I morgon startar årets världscup, och U23-världscup, i skidorientering i Österrike och startlistan presenterades i dag. Elin Schagerström går ut allra sist vid 13.51 i en sprinttävling med beräknad segertid på tolv minuter (2,9 kilometer, 120 höjdmeter, 15 kontroller – alltihop på runt 1 600 meter över havet) och kommer alltså ha ryggar och tider att gå på (så mycket man nu kan göra det i skidorientering). Måndagens tävling är extra viktig eftersom den ger utgångsläget för tisdagens jaktstart, och båda ger fulla världscuppoäng.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: