Schagerström femma i världscuppremiären – som bästa U23-åkare (och här är favoriterna inför helgens friidrotts-DM)

Alla försäsongstävlingar har pekat åt det här hållet – och när det på måndagen äntligen var dags för världscuppremiär i skidorientering så levererade Garphyttans IF:s och Latorps Elin Schagerström direkt. I sprinten i österrikiska Tauplitzalm slog 22-åringen till med en femteplats (ihop med sjundeplatsen på VM på samma distans i fjol hennes bästa resultat i karriären). Schagerström var dessutom bäst av alla U23-åkarna, vilket gör att hon nu toppar U23-världscupen.
Linda Lindkvist dominerade och vann med 54 sekunders marginal på bara en kvarts tävlingstid. Schagerström var 1.38 bakom Lindkvist, men alltså bara 44 sekunder från andraplatsen (mycket av det tappades mellan första och andra kontrollen, om jag tolkar gps-spåret rätt). Förutom Lindkvist fanns även tvåan Frida Sandberg och fyra Evelina Wickbom framför Schagerström – estniska Daisy Kudre Schnyder var enda icke-svenska åkaren på topp sex.
Tävlingen lägger även grunden till tisdagens jaktstart, där Schagerström alltså kommer att gå ut som femma, med 45 sekunder upp till pallen (men 14 åkare inom två minuter bakom). I U23-världscupen är schweiziska Eliane Deininger, tjeckiska Anzeka Hlavacova och finska Maria Hoskari – i dag sjua, åtta och tia – de närmast jagande: 22, 33 respektive 48 sekunder bakom.
Eftersom de tre världscuptävlingarna i Österrike även ingår som de tre första (av totalt sex) tävlingar i Skio tour, skidorienteringens motsvarighet till Tour de ski, så är de öppna även för ej landslagsuttagna åkare. Därför fanns OK Djerfs veteran Åsa Zetterberg-Eriksson med i dag, och hon åkte in som 21:a, 3.57 bakom Lindkvist och 2.19 efter Schagerström. Hon var bäst av alla icke-landslagsåkarna, och var före två av åtta svenska landslagsåkare.

Ordinarie anmälan till Örebro indoor games till helgen, som också är ungdoms-, junior- och senior-DM för stora södra Svealand-distriktet, har gått ut – och tyvärr är det så tråkigt att både 1 500 och 3 000 meter har fått ställas in på damsidan. Därmed blir deras enda löpdistans 800 meter, där det finns sex anmälda (varav bara fyra är från distriktet, och ingen är egentligen senior än [fyra ungdomar och två juniorer] – från länet endast Östansjös Ester Skoglund och Stocksäters Alice Lundström som mycket väl kan komma att göra upp om DM-bronset). Skoglund ställer också upp på 1 500 meter i F17-klassen, där Karlskogas Ella Laine blir storfavorit till guldet (IFK Noras Kim Semstrand springer där också).
På herrsidan är startfälten åtminstone något mer välfyllda, med KFUM Örebros egen Folke Eriksson som förhandsfavorit till guldet på 800-meter (som 16-åring i seniorklassen). Även Stocksäters Viktor Sjökvist, IFK Noras Rodney Hundermark, Örebro AIK:s Pär Johansson och Starts Mikael Hanssonär anmälda där. På 1 500 meter är ex-örebroaren Albert Ziegler favorit till pallen i tävlingen men inte i DM eftersom han numera tävlar för Stockholmsklubben Tureberg (enda länslöparna där är KFUM Örebros Sebastian Norlander och Åsbros Albin Wallgren, men mest spännande att se blir Malungs superveteran Håkan Eriksson som aldrig ställer sig på en startlinje utan att ha ett rekord att jaga). Och på 3 000 meter kan en annan 16-åring från KFUM Örebro, Lucas Asplund, mycket väl ta medalj (där är även Tisdagsklubben-trion John Lundström, Oskar Hansson och Hannes Andersson anmälda – liksom nämnde Håkan Eriksson).
14- och 15-åringarna springer 1 000 meter med löpare som Stocksäters Miranda Koubek i startlistan.

Varken Johan ”Limpan” Lindbom eller Matthias Wengelin kom till start när Sverigecupen i e-cykling i kväll startade om efter helgerna. ”Limpan” låg ju femma i sammandraget inför tävlingen. Däremot stack Marcus Jansson, världsmästaren i mountainbikeorientering från Garphyttan, upp och tog en sjätteplats efter att ha varit elva och 18:e i de två tidigaer han kört. Han var 28 sekunder bakom segrande Johan Norén över 24 kilometer med två rejäla stigningar (Johannes Randrop Keiding, som vann de tre första deltävlingarna, fick nöja sig med en fjärdeplats i dag). Cupen fortsätter med tävlingar 16 och 23 januari och avslutas med finalen den 30 januari.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: