Inga sändningar – men här är skidtävlingarna att hålla koll på i helgen

Du har väl inte missat att veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden släpptes i går? Oskar Andrén är gäst och lägger ut texten om sitt försök att slå Närkerekordet i maraton i mars, men berättar även om allt från hans upplevelser inifrån norska karantänhotell (som ett träningsläger!) och beermile till hur han räddade livet på en medtävlar som fått hjärtstopp och hur han själv blev akutopererad när halsen svullnade igen förra året. Finns där poddar finns, till exempel på Spotify.

Efter två veckors is-uppehåll är det klart att det trots snön blir ett Örebro parkrun i morgon bitti. Noha Olsson har aviserat att han nog dyker upp och springer snabbt, återstår att se hur många som bestämmer sig för att jaga honom!

Det är är en av få helger den här vintern när vi inte sänder skidor på na.se, men det finns ändå lite grann att hålla koll på i skidspåren runt om i längdvärlden:
** Långloppsvärldscupen skiclassics, som sänds i SVT, rullar vidare med schweiziska 55-kilometersloppet La diagonela (som för evigt, för oss i länet, kommer vara känt som loppet där Bill Impola skulle ha tagit sin största seger om inte skotern lockat honom att köra fel någon kilometer före mål, i solklar sololedning, 2015). Örebroaren Rickard Ericsson har startnummer 73 och Garphyttans Adam Gillman nummer 88 (herrarna startar 8.55 på lördagsmorgonen, damerna fem minuter senare). Ericsson har 3–1 i inbördes möten i de fyra individuella tävlingarna hittills i år, via placeringsraden 85–61–56–65 (Gillman har 99–59–61–66). På söndag körs också 42-kilometersloppet Dolomitenlauf (utanför skiclassics protour), i österrikiska Lienz (inom köravstånd, om man vill), men jag har svårt att se att någon av dem tar en dubbelhelg så tätt inpå säsongens första stortävling, Marcialonga nästa helg.
** Det avgörs en uppsjö av långlopp där Moraloppet (i Vasaloppsspåret) och Västgötaloppet (i Ulricehamn) är de största. Till det förstnämnda är bland annat 14 från Karlslund anmälda, bland dem Olivia Hansson som rankas som fyra (om jag tolkar nummerlapparna rätt).
** Hemmavid – i konstsnöspåret i Ånnaboda – avgörs årets både distriktsmästerskap i längdskidor (intervallstart i fristil) på lördagen och Kilsbergsloppet (intervallstart i klassisk stil) på söndagen. För arrangörerna ett genrep inför nästa lördags veteran-SM på samma banor. På damsidan kan Garphyttans Tina Åkesson redan nu räkna hem ett DM-guld om hon tar sig runt de tio kilometerna (om ingen efteranmäler sig innan den möjligheten stänger 8.00 på lördagsmorgonen), men på herrsidan har tidigt anmälde Oskar Eklöf nu fått sällskap av ytterligare sju åkare, varav sex är med i kampen om DM-medaljer. Av dm bör Jakob Wallenhammar och Kevin Henriksson räknas som de hårdaste utmanarna. Både Nelly Mårtensson och Ida Bervenståhl, som kör i juniorklassen, lär dock vara snabbare runt de tio kilometerna än Åkesson (om jag får gissa), och det lär bli en rätt hård uppgörelse i den klassen. Undomarna upp till 16 år kör halva sträckan, fem kilometer, och där finns bland annat Ebba Fryxell (junior-EM-medaljör i draghund) och Linus Wedin (distriktsmästare för seniorer i terränglöpning) till start i ett genrep inför ungdoms-SM i Sandviken nästa helg. På söndagen är startfälten lite tunnare (än så länge), men Karlslunds långloppsspecialist Robert Brundin kommer och stakar när det vankas klassisk stil.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: