Schagerström kom in som reserv efter matförgiftning – och tog karriärens första EM-guld (plus allt annat som hände under konditionsidrottslördagen)

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med löparen Simon Karlsson som berättar om sin otroliga resa från nybörjare på maraton till 2.27. Finns där poddar finnas, till exempel på Spotify.

Matförgiftning på torsdagen, DNS på fredagen – och EM-guld på lördagen. Elin Schagerström, 22, är alltså Europamästare i skidorientering. Trots att hon fortfarande kan köra i U23-klassen är hon redan nu i topp bland seniorerna.
Men faktum är att vägen till dagens stafett var ännu mer krokig än den där egna matförgiftningen – för Schagerström blev ju inte ens uttagen till förstalaget i går. Men när Frida Sandberg på morgonen lämnade återbud på grund av fortsatta magproblem skickade förbundskapten Martin Hammarberg in Schagerström som startåkare i förstalaget (och andralaget fick dra sig ur). Det blev succé.
Schagerström var tidigt framme i täten och tryckte och tog kommandot på allvar efter den sjunde kontrollen – där hon hade den kortaste gafflingen – och släppte sedan aldrig initiativet. Schagerström tog kommandot Hon var 25 sekunder före tvåan Lea Widmer, Schweiz, vid varvningen (som var fyra femtedelar in på sträckan) och spurtade sedan till sig ytterligare nästan 30 sekunder och växlade 51 sekunder före Finland (som hade Nina Karna på förstasträckan, och 56 före Schweiz). En superinsats.
Även Evelina Wickbom på andrasträckan gjorde ett topplopp och drygade ut ledningen till nästan tre minuter (nya tvåan Estland var 2.47 bakom vid sista växlingen, trean Schweiz ytterligare tio sekunder bakom). Men på sista hade Estland Daisy Kudre Schnyder, superstjärnan som vunnit alla tre individuella EM-guld den här veckan. Hon hämtade in mer än två minuter på svenska ankaret Lisa Larsen – men fick ändå ge sig med 37 sekunders marginal (Scheweiz tog bronset, ytterligare en minut bakom).
Kollega Hugo Levinsson pratade med pratade med en – förstås – jäkligt glad Schagerström efteråt för en text ni kan läsa här.
Det här är första guldet till länet i ett internationellt skidorienteringsmästerskap för seniorer sedan karlskogingen Åsa Zetterberg-Eriksson var med i svenska guldlaget på EM 2010. Men faktum är att det kan bli ett nytt redan i morgon – för även om Schagerström på papperet kör i svenska andralaget i mixedsprintstafetten så har hon fått med sig Linus Rapp, som tog guld i medeldistansen i onsdags, i sitt tvåmannalag och de båda kan nå precis hur långt som helst (Jonatan Ståhl och Wickbom kör i förstalaget). Starten går 9.00 på söndagsmorgonen, svensk tid, och är tävlingen som avslutar hela mästerskapsveckan i Lettland.
I junior-VM tappade förstasträckans Ella Turesson 2,5 minuter på täten (en trio med Norge, Finland och Tjeckien), men Nelly Mårtensson från Vintrosa plockade in all den tiden på Tjeckien och förde upp Sverige på pallen vid växling – med över två minuter bak till fyran Schweiz och nästan tre till det där tjeckiska laget. Ett topplopp av Mårtensson, som i sitt första JVM tävlar mot ett och två år äldre åkare. Men Elsa Brandt på sistasträckan tog ett riktigt dåligt vägval från tredje till fjärde kontrollen och släppte in schweiziska Alina Niggli i matchen – och sedan blev hon ifrånåkt på ren fart i bronskampen, var till slut 1.10 bakom i mål. Därmed blev det alltså en fjärdeplats för Sverige (en femteplats i resultatlistan, men bara varje nations förstalag räknas i JVM, så Finlands andralag som var före i mål ska plockas bort).

I det andra JVM:et som avgjordes i veckan (i längdskidor!) – och som också avslutades i dag – ställdes karlskogingen Simon Nilsson över i mixedsprintstafetten, och därmed fick han nöja sig med två starter – och två mycket stabila om än lite ospetsiga lopp – i sitt första och sista junior-VM.
Lisa Eriksson, Elias Danielsson, Tove Ericsson och Erik Bergström (den sistnämnde var den som Simon Nilsson konkurrurerade med om sista platsen) tog utan Nilsson silver bakom Norge.

På SM-veckan i Skövde var enda konditionsidrotten som avgjordes på lördagen masstarterna i längdskidor, och enda länsdeltagaren var Zinkgruvanbördige sprintern Markus Hallén Johansson – så sviten av dagar med medaljer sprack. Men Hallén Johansson gjorde ändå sitt bästa distanslopp någonsin på ett SM när han slutade 38:a (men minns att han varit i kvartsfinal i sprint sex gånger, och i semifinal en gång – men på distanslopp tidigare som bäst 44:a). Han tappade svansen på den stora tätklungan (där åkare efter åkare åkte av) 13–14 kilometer och var till slut drygt fyra minuter bakom de 15 som alltjämt hängde i längst fram hela vägen in i mål (de hade en minutlucka till 16:e man). Falun Borlänges Simon Andersson spurtade bäst och vann – men hade tre åkare inom en halv sekund bakom sig (och 14 inom 15,2 sekunder).
Adderat till sexan Max Novaks coh 26:an Axel Aflodals tider tog Hallén Johansson och hans nuvarande klubb Offerdals SK (från Östersund) en femteplats i lagtävlingen, knappt sex minuter bakom segrande Piteå och drygt fyra från medalj.
Med det i ryggen får Hallén Johansson ta hand om förstasträckan i stafetten som avslutar SM-veckan i morgon – Aflodal kör andra och Novak tredje.

Garphyttans Tryggve Malm Lagerqvist fixade en veteran-SM-medalj åt länet när fristilsloppet med individuell start avgjordes i samband med nationella ungdomstävlingen Garphytteloppet i konstsnöspåret i Ånnaboda i dag. Han vann H55-klassen närmast före klubbkompisen Dick Lager, mest känd som ledare för den framgångsrika garphyttegenerationen som innehöll åkare som Axel Ekström, Filip Danielsson, Olivia Hansson, Adam Gillman och bröderna Lennartsson. Garphyttans Tomas Hägerström var snabbast i H40 men ensam i den klassen, och då tror jag inte att medaljer delas ut (om jag fattat reglerna rätt).
Garphyttans Tina Åkesson (silver i D40), Linda Torége (silver i D45), Lars Forsman (silver i H45) och Fredrik Eliasson (brons i H45) fick däremot garanterat medaljer. På ungdomssidan vann Garphyttans Elin Doering och Karlslunds Ludvig Larsson de äldsta klasserna.

I morgon avslutas veteran-SM inom ramen för Wadköpingsloppet. Men fokus där ligger ändå på eliten där IF Hallbys och Team Ramuddens Johannes Eklöf är superfavorit på herrsidan – så sent som i söndags var han ju sjua i Marcialonga. Lika stor favorit är regerande mästaren Hilda Löf, Stockholm, på damsidan. Men det finns bra möjligheter till pallplatser för länsåkarna: Olivia Hansson är andrahandsfavorit på damsidan och Filip Danielsson får inta den positionen på herrsidan även om formen är osäker efter att han var däckad i covid för ett par veckor sedan. Jag pratade med Danielsson om det, och om inledningen på första säsongen som heltidssatsande långloppsåkare, tidigare i veckan för en artikel ni kan läsa här. Totalt är tre damer och 15 herrar seedade till första startled i Wadköpingsloppet (som startar 9.00 på söndagsmorgonen och går över 9,5 varv på en drygt fyra kilometer lång slinga i konstsnöspåret i Ånnaboda, eftersom den senaste tidens mildväder omöjliggjort användning av den del av långspåren som var tänkt för tävlingen): Utöver Löf och Hansson också värmländska veteranen Sofia Holmgård och på herrsidan, bakom Eklöf och Danielsson. bland annat norska Per Tollehaug, IF Hagens veteran Dan Moberg och länsåkare som Karlslunds Robert Brundin och Jimmy Axelsson och Granbergsdals Magnus Hedlund. Garphyttans Alfons Wedin är toppseedad i andra startled. Totalt var 197 åkare anmälda på lördagskvällen, men det går att dyka upp och köra spontant på söndagsmorgonen.

Petra Hanaeus utökade sin rekordsvit i raka snabbastetider i Örebro parkrun till nio gånger i rad. I dag sprang hon femkilometerssträckan vid Rynningeviken på 20.53 (drygt 13 minuter snabbare än näst kvickaste kvinna). Oskar Hansson var snabbast av herrarna på 18.08, 14 sekudner före Carl Grundel.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: