Schagerström petad ur förstalaget – tog ännu en EM-medalj ändå (och här är alla länsmedaljörerna i Wadköpingsloppet)

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med löparen Simon Karlsson som berättar om sin otroliga resa från nybörjare på maraton till 2.27. Finns där poddar finnas, till exempel på Spotify.

Inte uttagen till förstalaget i stafetten, men då slutade det ändå med guld för Elin Schagerström, som kom in som reserv och dominerade förstasträckan. Inte uttagen i förstalaget i mixedsprintstafetten i dag, men då slog hon och medeldistans-Europamästaren Linus Rapp till och blev ändå bästa svenska lag (och det är bästa laget som räknas, inte det som på förhand nomineras som förstalaget) – och tog EM-brons. Därmed lämnar Elin Schagerström EM med ett individuellt brons, ett guld i stafett och ett brons i sprintstafett – på fyra starter (långdistansen bommade hon på grund av matförgiftning).
I mixedsprinstafett kör åkarna tre sträckor var, och den här gången var det damerna som hade andra-, fjärde- och sjättesträckorna. Rapp var bara tolva på första, men Schagerström körde upp laget till en tredjeplats på sin första sträcka. Rapp tappade sedan förstalagets Jonatan Ståhl på sin andrasträcka, medan Schagerström åkte ikapp och förbi Estlands superstjärna Daisy Kudre Schnyder (som tog alla tre individuella gulden i det här mästerskapet). Då var laget alltså trea igen, men ändå utanför pallen eftersom svenska förstalaget var före (och bara ett lag per nation räknas. Men Rapp tog sig förbi Ståhl på herrarnas sistasträcka, och förde upp Sverige på silverplats – men på den allra sista sträckan fick Schagerström ge sig mot Kudre Schnyder (som hade en kortare gaffling, som Schagerström hade redan på sitt första varv), men viktigare: Hon höll undan – och drygade ut – till svenska förstalaget (som var de enda som hotade bakifrån). Norge var i tät mest hela tiden, och vann med 28 sekunders marginal.
Redan på fredag startar världscupenavslutningen i Beitostølen med medeldistans, och både då och i lördagens sprint gäller tävlingarna för U23-VM för Schagerström. Världscupen säsongen avslutas sedan med jaktstart på söndagen. Alla tre tävlingarna ingår också i U23-världscupen – vilket även EM-masstarten som Schagerström missade gjorde (vilket jag missförstod när jag skrev blogginlägget efter den tävlingen). Det sistnämnda innebar att både schweiziska Eliane Deininger och finländska Maria Hoskari gick förbi Schagerström i sammandraget i U23-världscupen – trots att Vintrosaåkaren vunnit tre och varit på pallen i alla de andra fem tävlingarna i vinter. Deininger toppar nu på 460 poäng, Hoskari är tvåa på 430 och Schagerström är trea på 420 inför avgörandet i Norge (det innebär att Schagerström fortfarande har allt i egna händer – skillnaden mellan tre segrar och tre andraplatser är 60 poäng). De tre väntas också göra upp om medaljerna på de två U23-VM-distanserna.

SM-veckan avslutades med längdskidstafetter, och Zinkgruvanfostrade Markus Hallén Johansson körde förstasträckan för ett starkt Offerdals-lag som kunde ha blandat sig i medaljstriden om allt studsat rätt. Hallén Johansson själv stretade på längst bak i en utdragen tätgrupp under den första halvan av den tio kilometer långa sträckan i klassisk stil, men när det bombades på i täten sprack det (bara fem lag var med hela vägen in till första växling), och Zinkgruvan-åkaren tappade till runt 20:e plats vid växling (det är fel på den officiella resultatlistan och i tv visade inte lagen längre bak, så jag vet inte exakt). Men Axel Aflodal och Max Novak på andra- och tredjesträckorna körde hur som helst upp laget hela vägen till sjundeplatsen, drygt två minuter bakom segrande IFK Mora (laget som Axel Ekström hade kört i, om han varit i form) och 1,5 från medalj.

Det blev väntade segrar och pallar i Wadköpingsloppet, även om det på damsidan tillkom ett par efteranmälda åkare som slog sig in topp fem: På herrsidan hade arrangörerna seedat smålänningen Johannes Eklöf som etta, Vedevågs Filip Danielsson som tvåa, norrmannen Per Tollehaug som trea och Skövdes Dan Moberg och Axel Bergsten som fyra och femma. Och mot den ordningen var det bara Nybros Hampus Erdin som bröt, när han slog sig in som femma. I täten hakade trion Eklöf, Danielsson och Tollehaug av övriga redan på det tredje av de tio varven runt den fyra kilometer långa slingan i Ånnabodas konstsnöspår, och sedan handlade det bara om dem. Tollehaug fick släppa in mot upploppet medan Eklöf vann spurten mot Danielsson med knappt två sekunders marginal. Moberg var drygt en minut bakom på fjärdeplatsen. Karlslunds Robert Brundin och Jimmy Axelsson och Granbergsdals Magnus Hedlund var tvåa, trea och fyra av länsåkarna med sjunde-, åttonde- och niondeplatser i tävlingen, mellan 2,5 och fyra minuter bakom täten (Brundin förlorade en spurt mot Bergsten).
Bland damerna tog stockholmaren Hilda Löf som väntat hem segern för andra året i rad, men efteranmälda Jessica Häggqvist, från Nordingrå, bet sig fast i åtta varv innan hon kroknade och tvingades släppa de där två minuterna som skiljde i mål. Karlslunds Olivia Hansson tog tredjeplatsen i ett ingenmansland – med drygt tio minuter upp och nästan lika mycket bak till Haninges Jessica Moverare (även hon efteranmäld) på fjärdeplatsen. Gravas Sofia HOlmgård blev femma medan Berber IS-duon Kajsa Rosdal och Elin Sjöberg blev tvåa och trea av länsåkarna som sexa och sjua i loppet, knappt respektive drygt halvtimmen bakom täten. Ävne Karlslunds Anna Karlberg blev topp tio.
Brundin och Hedlund fick varsin guldmedalj i veteran-SM, i H40 respektive H50, och Kopparbergs Jan Larsson Lyckholm tog guldet i H60. Karlslunds Nils-Olov Åsman – kanske mest känd som massör – tog silver i H70 distansen, men han valde sedan ensam i klassen att köra vidare ytterligare 20 kilometer.
Fler SM-medaljer till länet: Ovan nämnda Anna Karlberg och klubbkompisen Julia Höglund tog silver och brons i D40, och Mattias Fritz och Lennart Holmström, som också tävlar för Karlslund, tog silver i H45 respektive brons i H55.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: