I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden. Mycket av snacket med Jonatan Gustafsson kretsar kring tankarna inför kvällens SM-silverlopp (se nedan), men andra halvan av podden är fortsatt intressant inför årets orienteringssäsong. Man kan ju spola! Finns där poddar finns, till exempel på Spotify och i podcast-appen.
Brons i fjol – silver i år. Orienterings-VM-medaljören Jonatan Gustafsson tog ett kliv uppåt på pallen när 3 000 meter avgjordes vid inomhus-SM i Atleticum i Malmö på fredagskvällen. Varken svenske rekordhållaren Andreas Almgren eller Sverigetvåan Simon Sundström var anmälda, och Sverigeettan Emil Danielsson strök sig under dagen – vilket gjorde att Gustafsson plötsligt var en av tre förhandsfavorit ihop med Ullevis Vidar Johansson och Mölndals Jonathan Grahn. Men vem skulle hålla farten? Den frågan var öppen, och första två kilometerna gick på 5.57 (att jämföra med 5.25 vid Gustafssons Närekrekordslopp för tre veckor sedan). Sedan visade det sig: Det var Gustafsson som fick gå upp och trycka, väl medveten om att många av de andra hade starkare meriter på kortare distanser (och därför troligtvis spurtsnabbare). Om min klocka stämmer gick elfte 200-metersvarvet på 34 sekunder. Sedan 32, 30, 28 … och Gustafsson låg längst fram och tryckte hela tiden. Men på bortre långsidan gick Johansson förbi. Gustafsson försökte bita tillbaka, det syntes, men det fanns inte mer och han fick fäkta för livet för att hålla Grahn och skrällen Oliver Löfqvist (Spårvägen) bakom sig (med nio respektive 19 hundradelar av en sekund). Johansson vann på 8.29,79, Gustafsson blev tvåa på 8.30,38 (alltså 31,5 sekunder över Närkerekordet) och Grahn trea på 8.30,47.
Sista kilometern gick på 2.33 (faktiskt samma tid som i Närkerekordloppet).
Kollega Hugo Levinsson snackade med Gustafsson efteråt, för en text ni kan läsa här.
Lite kuriöst kan man förresten notera att Gustafsson nu har två senior-SM-medaljer i friidrott men ingen i orientering, trots att han har en VM-medalj i orientering.
Gustafsson var enda länslöparen föranmäld till inomhus-SM, så mycket mer rapporteringen därifrån lär det inte bli på bloggen.
Emilia Fahlin fullgjorde sitt hjälpryttaruppdrag tidigt i dag, och syntes därför inte så mycket i tv-sändningen från andra etappen av Setmana Ciclista Valenciana. Hon rullade i mål knappt 6,5 minuter bakom täten, italienska Vittoria Guazzini – som Fahlins lag FDJ-Suez körde för i dag – köttade sig fram till en sjätteplats i en lite knixig spurt (FDJ:s bästa resultat under de här sex tävlingsdagarna som Fahlin kört). Elisa Balsamo vann för andra dagen i rad närmast före Lotta Henttala (tidigare Läpistö). De båda är så klart också etta och tvåa i sammandraget (åtta bonussekunder skiljer dem åt) medan danska Cecilie Uttrup Ludwig (som FDJ kör för i totalen) är en av 46 cyklister som varit med i tätklungan båda dagarna men som inte tagit några bonussekunder, och som därför är 22 (bonus-)sekunder bakom täten i sammandraget.
I morgon väntar den tredje och tuffaste etappen, 132 kilometer med start i bergsbyn Agost och mål nere vid havet i Altea. På vägen passeras tre namngivna stigningar, däribland förstakategoriaren Alto Tudons med 755 höjdmeter på 15,4 kilometer, och totalt innehåller etappen 2 540 höjdmeter. Men de två sista milen går det 640 meter utför, så där kommer det gå undan.
Ni ser andra halvan av etappen här, med start 13.45 på lördagen.
Inte en enda länsskidåkare kom till start när stora tjeckiska långloppet Jizerska padesatka avgjordes förra helgen (det var första gången den här skiclassics-säsongen varken Rickard Ericsson eller Adam Gillman körde). Men den här helgen, när långloppsvärldscupen flyttar till Norden, blir det ändring. Både Garhpyttans IF:s Elin Törnqvist (ny i Lager 157:s ungdomssatsning för året, men skadedrabbad under vintern) och Zinkgruvanfostrade Markus Hallén Johansson (som tävlar för Östersundsklubben Offerdals SK) gör debut i cupen (Hallén Johansson var ju retsamt nära pallen i sitt första riktiga långlopp, Engelbrektsloppet, förra helgen), örebroaren Rickard Ericsson är tillbaka efter att ha stått över en helg medan Karlslunds Jimmy Axelsson och Lindesbergsbördige Johan Kanto båda gör säsongsdebut.
Tävlingen det handlar om är Grönklitt criterum, ett 50 kilometer långt lopp som kombinerar tre olika slingor i Grönklitt, med en hel del utmaningar (starten är uppför något som i princip är en slalombacke). På söndag körs också ett 15-kilometerslopp med intervallstart, där det inte lär vara lika många länsåkare till start. Lördagens tävling är också en del av den svenska långloppscupen 157 XCC originals.
Långloppsvärldscupen skiclassics sänds som vanligt på SVT, i morgon startar damerna 8.00 och herrarna 10.30.
Filip Danielsson? Nej, han kör i stället superklassiska svenska långloppet Skinnarloppet (som firar hundra år nästa år), där han ju är regerande mästare.