Törnqvist på pallen i Tjejvasans juniorklass (men var hon etta eller tvåa av länsåkarna?) – och ex-örebroaren snabbast på ungdoms-SM

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden med nyblivna Europamästaren Elin Schagerström gäst. Det finns på Spotify och podcastappen och andra ställen där poddar finns.

Örebroaren Elin Törnqvist, Garphyttans IF, var enda länsåkaren i elitstartledet när Tjejvasan avgjordes i dag – och hon visade precis varför när hon dels med marginal blev just bästa länsåkare (om man inte räknar Karlskogafostrade Susanne Hedlund, som sedan många år bor i Bjursås mellan Falun och Rättvik och som tävlar för Bjursås IK, som var 21:a i mål och bästa åkare över 40 år – trots att hon fick starta i led 1A), dels tredje bäst av alla juniorer i hela tävlingen.
Föret var relativt snabbt i dag (tre minuter från rekordnoteringen) och längst fram kom Ida Dahl, Magni Smedås och Emilie Fleten loss tidigt och hade till slut nästan två minuter till den lilla klungan där bakom när de spurtade om segern (Dahl vann med millimetermarginal före Smedås, sällan har man sett ett jämnare målfoto i längdskidåkning). Törnqvist höll sig kall och brände inte för mycket på att försöka gå med i början, och låg hela tiden runt den 31:a-plats hon till slut slutade på (hon förlorade en spurtduell med Saga Fältenhag om 30:e-platsen, men hade marginal nedåt). Tiden på Törnqvist blev 1.27.43, vilket gjorde att hon var drygt nuo minuter bakom täten (och knappt tre minuter bakom Hedlund i länskampen). Viktigast: Hon hade 36 sekunder bak till jagande Alba Björnsdotter på 32:a-platsen, som framför allt var fjärde junioren och hotet mot pallplatsen i den klassen – att Törnqvist klarade den gav ett tredjepris på 3 000 kronor. Törnqvist har som bäst varit sexa på junior-SM, så det här var ett snäpp uppåt, och därtill var det hennes klart bästa Tjejvasan i livet (hon har aldrig varit topp 100 tidigare). Kanske inte oväntat att det blir personbästa med tanke på att hon fortfarande bara är 19 år och hela tiden tar utvecklingssteg, och därtill styrt om sin satsning mot långlopp i Lager 157:s regi inför årets säsong – men man ska komma ihåg att hon dragits med skadebekymmer under en stor del av vintern och bara gjort ett par-tre tävlingsstarter.
Jag pratade med Törnqvist efteråt för en artikel ni kan läsa här (där alla länsresultat från både tävlings- och motionsklass också finns med). Där berättar hon bland annat att hon inte kommer starta i Vasaloppet nästa söndag utan i stället satsa på sitt sista junior-SM i Gällivare veckan därpå.
Karlslunds Olivia Hansson var som väntat näst bäst av länsåkarna och slutade 57:a, drygt tre minuter bakom Törnqvist, följd av Garphyttans Alma Olsson på 78:e (20:e av juniorerna), Karlslunds Åsa Fjellström placeringen bakom henne (de var inom en sekund, åtta minuter bakom Törnqvist) och Garphyttans Josefine Wallenhammar på 82:a (ytterligare en minut bakom). Totalt alltså fem eller sex länsåkare på topp 100 i Tjejvasan, lite beroende på hur man räknar (om än bara en eller två på topp 50).
Vasaloppsveckan fortsätter med Öppet spår måndag och tisdag.

Ex-örebroaren Albert Ziegler, som numera bor i Stockholm och tävlar för Tureberg, var stora utropstecknet av länsanknutna löpare när äldre ungdoms-SM och junior-SM i friidrott (inomhus) startade i hallen i Karlstad i dag (vi snackar alltså SM i åldersklasserna 17, 18-19 och 20-22 år). Han tog sig till final på 1 500 meter i 17-årsklassen på bästa tiden av alla i försöksloppen, och då behövde han nog inte ens ta ut sig (tiden 4.25,06 var mer än 15 sekunder från perset). KFUM Örebros Lucas Asplund sprang i samma heat, men tog sig inte vidare (han noterade 4.47,75). Finalen lös på söndagen.

Och hemma vid Rynningeviken var Petra Hanaeus för tolfte gången i rad snabbaste dam på Örebro parkrun (med 21.13), och därtill trea av alla: Bara Ulf Blixt (19.15) och Andreas Kjellin (19.36) sprang snabbare på en något halkig men ändå godkänd femkilometersbana.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: