Anton Hallor tvåa bakom Oskar Svärd i Vasaloppsspåret – och Ziegler tog första SM-guldet

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden med nyblivna Europamästaren Elin Schagerström gäst. Det finns på Spotify och podcastappen och andra ställen där poddar finns.

Öppet spår brukar inte vara sådär överdrivet mycket att höja på ögonbrynen åt – det är ju ett motionsevenemang främst för dem som inte vill trängas i Vasaloppets start. Men jösses vilken prestation 30-åriga Hallsbergsåkaren Anton Hallor svarade för i dag. Med tiden 4.27.06 var han tredje snabbast av alla 7 015 startande på söndagen – och näst snabbast i Försvarsmaktsvasan, Försvarsmaktens egen tävling som i år lockade 387 åkare (som startar gemensamt, så det blir lite mer av tävlingsnerv än vanliga Öppet spår). Vem som var före honom där? Trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd, som avverkade de nio milen på 4.14.58 och alltså var drygt tolv minuter före Hallor som i sin tur hade två minuter på tredjeplacerade Albert Friman. Hallor, som normalt springer orientering och åker skidor för OK Tisaren respektive Karlslunds IF, tävlade för F21 (Norrbottens flygflottilj i Luleå). Hällefors Emil Samuelsson var enda andra länsåkaren under fem timmar (med 4.46) medan Lindesbergs Jessica Jansson (6.14) och Mullhyttans Sofie Sjöberg (6.54) var de två damer från länet som gick under sju timmar (min syster Therese Persson var trea av länsdamerna på 7.09, och hon måste så klart också nämnas!).
I morgon fortsätter Vasaloppsveckan med en ny omgång Öppet spår. Då med möjlighet att åka i fristil.
Under söndagen avgjordes också Ungdomsvasan, och där slog Hugo Söder (som vad jag förstår kommer från Kopparberg även om han tävlar för IFK Grängesberg på andra sidan länsgränsen) till med en andraplats i P14-klassen, bara två sekunder bakom IK Sterns Olle Johansson över de nio kilometerna från Eldris och in i mål.

Ex-örebroaren Albert Ziegler (som nu bor i Stockholm och tävlar för Tureberg) pallade för favorittrycket och tog guld när P17-finalen på 1 500 meter avgjordes under inomhus-SM för juniorer och äldre ungdomar avslutades i Karlstad på söndagen. Ziegler pressaes främst av Upsala IF:s Felix Johnsson men höll undan oh vann med fyra tiondelar, på 4.12,24 (2,5 sekunder från perset han satte när han vann Örebro indoor games i januari). Det var Zieglers första SM-guld efter att tidigare ha tagit två silver (senast på 3 000 meter utomhus i somras).
Ella Laine, som kommer från Svartå och går på orienteringsgymnasiet i Hallsberg men tävlar i friidrott för Karlskoga FI och tog SM-guld på 3 000 meter i somras (och därtill silver på 1 500 meter hinder och brons i orienteringens sprintdisciplin), var mindre än sekunden från pers, men fick den här gången nöja sig med en fjärdeplats i finalen i F17-klassen där avståndet var större – med tiden 4.51,06 hade hon tio sekunder upp till segrande Hannah Kinane, Hässelby, och sex till pallen.
I äldsta klassen, M22, var Henrik Franzén yngst av alla men ändå femma, mindre än två sekunder från medalj med fyrasekundersperset 4.08,13. Hässelbys Yohannes Kiflay var i en klass för sig och vann på 3.55,56.
1 500 meter är enda medeldistansloppet som finns på SM-programmet i de här åldrarna, och i de tre andra åldersklasserna (F19, P19 och K22) fanns inga lokala deltagare. Nä, i K22 var det faktiskt bara två löpare med över huvud taget, så är blev ingen bronsmedalj utdelad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: