Erik från Örebro näst snabbast i Öppet spår – bakom Emil Jönsson Haag (och här är gubbarna som satsar på trippeln) + Fahlin troligen struken från Le Samyn

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden med nyblivna Europamästaren Elin Schagerström gäst. Det finns på Spotify och podcastappen och andra ställen där poddar finns.

I söndags var Anton Hallor från Hallsberg tredje snabbast av 6 514 som åkte Öppet spår. Klart att örebroaren Erik Jansson (som kanske – och kanske inte – är samma person som varit snabast i Örebro parkrun nio gånger och/eller tävlat på SM i både skidorientering och mountainbikeorientering fö Garphyttans IF) inte ville vara sämre. Han slog på måndagen till med den näst snabbaste tiden av samtliga 2 495 som åkte Öppet spår på måndagen. Och liksom Hallor hade Oskar Svärd före sig så hade även Jansson ett hyfsat namnkunnigt namn före sig i listan: Fyrfaldiga OS- och VM-medaljören Emil Jönsson Haag. Det går inte att jämföra tider från olika dagar eftersom föret är olika – och dessutom är det tillåtet att åka fristil på måndagen (men inte på söndagen) – men Jansson var hur som helst på 4.22.44 jämfört med Hallors 4.27.06. På damsidan gick Garphyttans Malin Jansson (5.13.50) och Ingela Lindberg (5.55.28) som enda länsåkare under sex timmar, Janssons tid gjorde henne till sjunde bästa kvinna.
På herrsidan fanns närmast bakom Jansson två som förmodligen har siktet inställt på ännu en Vasaloppstrippel (alltså nio mil skidor/cykel/löpning): Hällefors Fredrik Berg som i fjol jagade tjecken Michal Sedlaceks totalrekord men missade med 26 minuters marginal och fick nöja sig med att göra 2022 års bästa tid i trippeln efter att ha gått i väggen på Ultravasan. Berg gjorde då 4.18.29 på skidorna i fjol och noterades i år för 4.31.02 vilket alltså innebär att han behöver springa 39 minuter snabbare (om han cyklar på samma tid) – vilket kan låta som mycket men absolut inte är omöjligt. Kopparbergs Johan Eriksson är främst känd som just ultralöpare och har tidigare haft trippelrekordet (15.41 från 2018, vilket Sedlacek bättrade till 15.20 – Berg gjorde i fjol 15.46). När Eriksson satte sitt rekord skidade han på 5.52 – nu gjorde han 5.06 vilket gör att han har en buffert på elva minuter gentemot sina 2018-prestationer i cykel och löpning, så även 54-åringen från Kopparberg finns med i racet (även om han förstås har sin ålder emot sig – han är fem år äldre nu än 2018).
Alla länsåkarnas resultat från måndagens Öppet spår hittar ni här. I morgon avgörs Vasaloppet 45.

Emilia Fahlin verkar vara struken från tisdagens Le Samyn (men jag fick se det sent i kväll, så jag har inte haft läge att fråga henne om det). Hon fanns med i listan tidigare i veckan, men är nu bortplockad (lagen får ha sju cyklister till start i tävlingen, och FDJ-Suez har nu bara sex i listan).
Eftersom det är osäkert om hon kommer att köra håller jag genomgången av tävlingen kort: Det är ett kort, knappt tio mil långt, endagarslopp på tredjenivån inom internationell cykling (UCI-kategori 1.1, alltså närmast bakom världstouren och protouren) med start i Quaregnon och mål i Dour i södra Belgien (Vallonien) nära gränsen till Frankrike. Det bjuds på knixar och småstigningar och totalt 15 kortare pavéavsnitt (bandelar med gammaldags, svårcyklad kullersten), varav flera återkommer två eller tre gånger eftersom andra halvan av tävlingen avgörs på en rundslinga. Sista tre kilometerna är lätt uppför. Fahlin har kört tävlingen tre gånger tidigare och var 2014 nia. I fjol skulle hon ha gjort sin stora comeback där, men dagarna före cyklade hon på en katt och skadade sig så att hon tvingades skjuta upp tävlingspremiären. Största namnet till start i årets upplaga är utan tvekan italienska veteranen Marta Bastianelli (världsmästare redan 2007 och lagkompis med Fahlin i Alé Cippolini 2016).
Fahlins nästa tävling i programmet är världstourtävlingen Ronde van Drenthe den 11 mars.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: