Fahlin och två lagkamrater mot bragd i Bretagne, Regborn tvåa på plats i Schweiz och dubbelt Garphyttan blir kvar i landslaget

Tidigt i morse släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, där Erik Anfält snackar upp lördagens 100-kilometers-SM, men också berättar om den långa karriären, varför han ”valde att bli veteran” vid 45 års ålder och om att han trots allt kanske inte gjort sin snabbast mara än. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen. Vill ni inte betala 79 spänn för en månad hos Friidrottskanalen (överkomligt pris ändå!) så följer ni liveresultaten från SM gratis här.

Emilia Fahlin och hennes två kvarvarande lagkompisar i Tour de Bretagne verkar är nu bara en etapp ifrån att göra en riktig bragd. FDJ-Suez var ju en cyklist kort till start på grund av skador och tappade Stine Borgli på första etappen och Victorie Guilman efter andra – men efter att Grace Brown (tvåa på tempo-VM i fjol) utklassade konkurrenterna på onsdagens tempoetapp och tog över ledartröjan så lyckades tremannalaget som består av Fahlin, Brown och Eugénie Duval försvara tröjan genom att Brown höll sig kvar i den 62 cyklister stora tätklungan över mållinjen.
När enda hotet (sett till bonussekudner) Coralie Demay (Frankrike, St Michel-Mavic-Auber93) också gick i mål en bit bak i klungan så har FDJ-Suez nu trots allt ett bra läge att lösa andra raka totalsegern i tävlingen (i fjol vann nu skadade Vittoria Guazzini). Men tro inte att det kommer bli enkelt på lördagens avslutande etapp. Då väntar nämligen 128 kilometer från Plouharnel till Saint-Jean-Brévelay med 1 250 höjdmeter, två bergspris på vägen och fem vändor på ett avslutande lokalvarv som innehåller två stigningar varav en kilometerlång med 44 höjdmeter.
Vad som är viktigt att veta är att bonussekunderna inte spelar någon roll så länge Brown går i mål i tätgruppen – en cyklist kan maximalt ta 16 bonussekunder i morgon, och Demay är 17 efter. Därmed behöver den som vill vinna hänga av Brown.
Förutom Demay finns yttelrigare två cyklister inom en minut bakom Brown och 14 inom två minuter (däribland Fahlin som på 13:e plats är 1.53 bakom, men som alltså inte kör för eget resultat i det här läget utan bara för att hjälpa Brown). Någon tv-produktion från tävlingen finns inte, men morgondagens etapp startar i varje fall 13.00.

I dag sprang de svenska orienterare som är på plats på landslagslägret i Schweiz, inför VM i samma land om ett par månader, en träningstävling över medeldistans som fungerade som dansk observationstävling inför deras VM-uttagning. Martin Regborn gjorde som vanligt och var med i toppen – den här gången som tvåa, 20 sekunder bakom segrande landslagskollegan Gustav Bergman. Örebrokollegan Anton Johansson var nia (åttonde svensk), knappt två minuter bakom Bergman.
Varken Andrea Svensson, Jonatan Gustafsson eller Jerker Lysell är med bland de 25 svenskarna som är på plats i Schweiz, så Regborn och Johansson var de enda från länet. På damsidan vann en viss Tove Alexandersson.
Lördag och söndag fortsätter de danska uttagningstävlingarna med en tuffare medeldistans och en långdistans.
– Våra löpare gör ju precis som de vill med de loppen: Om de vill gå ”all in” eller ta det lugnt. Det är inga resultat vi tittar på utan det är bara bra träningstillfällen, säger svenska förbundskaptenen Anneli Östberg till Svenska orienteringsförbundets hemsida.

I går togs årets (och kommande vinters) landslagstrupp i skidorientering ut, och när Evelina Wickbom lagt av och Lisa Larsen och Isabel Salén känner sig osäkra på en ny satsning så kommer Elin Schagerströms roll i landslaget förstås bli ännu större. 22-åringen från Latorp, som tog tre medaljer på EM i vintras varav ett guld, närmar sig nu på sitt tredje år den mer rutinerade halvan av landslaget ihop med Lind Lindkvist, Frida Sandberg och comebackande superstjärnan Tove Alexandersson, medan Anna Aasa och blivande förstaårssenioren Elsa Hermansson är övriga i seniordamtruppen.
Nelly Mårtensson från Lanna, som går in på det andra av de tre junioråren (internationellt) och det första året i den äldre svenska juniorklassen (D20) är förstås kvar i juniorlandslaget.
Både Schagerström och Mårtensson tävlar för Garphyttans IF.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: