Olsson gästar podden, två klara favoriter och två spännande dueller väntar i Blodomloppet (som NA sänder!), och Rynningeviken längre är tillbaka

Tidigt i morgon bitti släpps veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Noha Olsson som gäst. Den 21-årige löpare, som ihop med sina lagkompisar i KFUM Örebro tagit ungdoms-SM-guld på både bana och i terräng, berättar om var han står just nu i sin satsning, om hur han tog sig till ungdomfinnkampen på hinder trots att det inte ens fanns några hinder att träna på i Örebro, om sin ångest och löparfilosofi och insändare under pseudonym, om statusen på kampen för en ny friidrottsarena i Örebro, om sorgen efter legendariska tränaren Bo-Gunnar Bogges och vad som egentligen hänt med Mikael Kroons gamla träningsgrupp. Finns där poddar finns i morgon bitti.

I kväll inleddes en helt ny säsong av länets rullskidscup Moto tour – men allt var ändå precis som vanligt när Robert Brundin vann den 20 kilometer långa masstarten med nästan två minuters marginal (tvåan Daniel Olsson var 1.45 bakom, Viktor Rikner var drygt tre bakom på tredjeplatsen där han spurtslog Kevin Henriksson och Larz Andersson). Brundin förlorade de två sista deltävlingarna i cupen mot Jimmy Axelsson (men vann ändå totalen överlägset) 2020, och har sedan dess vunnit rubbet 2021 och 2022 (14 etapper varav 13 poänggivande) – så segern i dag var 15:e raka. Glädjande nog fanns två damer bland de 26 startande (det har varit svårt att locka kvinnor till Moto tour genom åren), och det blev nästan photofinish när Alma Olsson spurtslog Ellen Olsson med fyra tiondelar efter nästan en timmes åkning (om jag förstått saken rätt är det herr-tvåan Daniels 18- och 15-åriga döttrar, men där reserverar jag mig något). Andra etappen avgörs på nationaldagen tisdagen den 6 juni, över 40 kilometer.

I morgon är det också dags för den första av årets två, deltagarmässigt, största löpartävlingar i Örebro: Blodomloppet (den andra är Vårruset som arrangeras på tisdag). Vi på NA kommer att direktsända båda, med mig som programledare, och därför har jag djupdykt lite extra i startlistan som på de två tävlingsdistanserna – fem och tio kilometer – innehåller närmare 2 500 namn. Vilka jag hittat som ställer upp?
Jo, på damernas tio kilometer och herrarnas fem kilometer finns två tydliga favoriter i Liduina van Sitteren (som var trea i Lidköping stadslopp (37.44 på milen) för tre veckor sedan men annars inte tävlat sedan Rotterdam marathon (hon gjorde 36.07 i Startmilen dessförinnan) eftersom hon blev förkyld och missade Vintrosaloppet i torsdags, respektive Erik Berzell, den Örebroboende Järla IF-orienteraren som inte står antecknad för något femkilometerslopp i karriären men som vid två tillfällen passerat halvvägs på fem kilometer på 16.30 och alltså lär ha en kapacitet som är högre än så (i vintras vann han också Sörbyskogen svartare på ett övertygande sätt).
På de två andra distanserna blir det hårdare: På damernas fem kilometer finns Josefin Tjernlund, Lisa Bergdahl och Siri Englund anmälda. Tjernlund har på papperet högst kapacitet: Hon gjorde 17.57 när hon vann Vårruset i Örebro i fjol och vann Startmilen i år på perset 36.03 (vilket indikerar att hon har mer fart än 17.57 i femkilometers-benen), men hon är mitt emellan Tiomila (i lördags) och sprint- och sprintstafett-SM (lördag och söndag), så frågan är hur hårt hon kommer att gå. Tidigare junior-EM-löparen Bergdahl har bättre pers, 17.28 från 2021, men har haft en hel del strul senaste åren och sprang som bäst 36.29 på tio kilometer i fjol (i år har hon, mig veterligt, inte tävlat alls). Englund, som främst satsar på militär femkamp, persade med 40 sekunder när hon vann Vintrosaloppet på 18.53 i torsdags och bör alltså vara minuten bakom Tjernlund, men kanske kan försöka hänga på och se hur långt det bär.
På herrarnas tio kilometer finns både Simon Karlsson och Jonas Nilsson, som slogs om segern i just Vintrosaloppet, båda med – och det lär bli en ny kamp om förstaplatsen. Karlsson, som var bäste länslöpare i Göteborgsvarvet helgen före, spurtade då ifrån med fyra sekunder efter att de legat ihop nästan hela vägen, men i Kumla stadslopp några veckor innan var ordningen den omvända (21 sekunder till Nilssons fördel). När de möttes i Örebro AIK halvmaraton var Karlsson 15 sekunder före, i Göteborgsvarvet hade han hela 97 sekunder tillgodo.
Fler roliga namn till start? Kajsa Rosdal, Benita Månsson, Antje Wiksten, Ebba Fryxell, Oskar Hansson, David Lundström, Filip Dahlgren, Ludvig Börjesson och Fredrik Härdfeldt finns i startlistan på tio kilometer, Elisabeth Ahlgren, Olivia Hansson, Ola Backlund och Rasmus Doering på fem kilometer.
Tiokilometersloppet startar 18.15 och femkilometersloppet 18.20. Allt vid Trängens IP (där även målet finns) på Väster i Örebro.

Nu är det klart att det blir en andra upplaga av Rynningeviken längre, sextimmarsloppet som i fjol för första gången avgjordes på de fina promenadstråken just vid Rynningeviken och som liksom Sommaro längre, Sörbyskogen svartare och Midsommarjoggen arrangeras av Epictrail. Tävlingen avgörs i år den 19 augusti, vilket tyvärr (för mig personligen) är samma datum som Ultravasan. I fjol vann Märta Sjölander (54 224 meter) och Daniel Linder 65 678 meter. Liksom då arrangeras också ett tretimmarslopp.


Ett svar till “Olsson gästar podden, två klara favoriter och två spännande dueller väntar i Blodomloppet (som NA sänder!), och Rynningeviken längre är tillbaka”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: