Gillmans formbesked – bara 17 sekunder bakom Jens Burman (och Wiker tog ny seger)

Adam Gillman slog till med säsongens klart bästa prestation hittills när han tog en fjärdeplats, bara 20 sekunder bakom segrande Markus Ruus, 17 bakom landslagsankaret Jens Burman på andraplatsen och fyra sekunder från pallen över tio kilometer i fristil i den nationella tävlingen i Idre i dag. Både Axel Ekström och Filip Danielsson har valt att stå över tävlingshelgen för att istället träna på.
På juniorsidan, där tävlingarna är premiär i Sverigecupen, var det återigen Garphyttans Elin Törnqvist som visade framfötterna mest med en 20:e-plats i D20-kalssen, 1.52 bakom segrande Lisa Ingesson (Magnus Ingessons dotter), Strömnäs. Törnqvists klubbkompis Anja Andersdotter var bara 17 sekunder bakom, på 23:e-platsen av 58 startande. Ingen av herrjuniorerna från länet var topp 30.
I morgon är det distanstävlingar i fristil.

Förra helgen vann Hälleforsfostrade dubbla friidrotts-VM-löparen Louise Wiker ett landsvägslopp över tio kilometer under sitt improviserade träningsläger i Florida. På vägen hem (?!) sprang hon sent på fredagskvällen en 6,8 kilometer lång, och enligt uppgifter rätt kuperad, tävling i Portugal – São Silvestre de Albufeira. Och återigen blev det seger, den här gången i vassare konkurrens men ändå med dryg minutmariginal till tvåan Patricia Serafim. Wiker sprang på 23.36 (tvåan gick i mål på 24.43). Wiker fyller 43 den 1 januari men satsar alltjämt hårt på löpningen och ska enligt landslagsledaren Lorenzo Nesi ha tyckt att fredagens lopp var det bästa hon gjort sedan bronsloppet på 5 000 meter på SM i Sollentuna 2016. Wiker sprang maraton på friidrotts-VM både 2015 och 2017 men fick inte till något av loppen som hon ville. Sommaren 2019 fick hon sitt första barn, och under årets säsong närmade hon sig successivt formen och farten hon hade dessförinnan. Hon gjorde bland annat sin bästa landsvägsmil (35.33) och sin bästa halvmara (1.17.11, Sverigenia) sedan 2017 respektive 2016 och var Sverigesjua med 35.04,52 på 10 000 meter.

På hemmaplan sprang Simon Karlsson, Tisdagsklubben, hem Örebro parkrun på den snabbaste tiden som noterats efter pandemiuppehållet: 16.51. Senaste någon sprang snabbare än så var när Noha Olsson i januari 2020 slog till med 16.12 (banrekordet är Tim Sundströms 15.52 från sommaren 2017). Det var en överlägsen seger, för ingen annan gick under 19 minuter. På damsidan var det tajtare, men Petra Hanaeus vann ändå med drygt minutstor marginal när hon gick i mål på 20.32 – det var femte veckan i rad som hon var snabbast och 36:e gången totalt. Mer än dubbelt så många löpare som förra veckan kom till start nu när det var julspecial (64 mot 31) och dessutom var en häst (!) och ett antal hundar med och sprang.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: