Jack Karlsson sprang bort storseger i Sylvesterloppet – därför tilldelades han ändå tävlingens finaste pris

Sylvesterloppet 2021 blev en av de märkligare historier jag fått berätta på bloggen (även om den naturligtvis inte slår till exempel Bill Impolas felåkning i La diagonela 2015): Jack Karlsson, örebroaren som varit en av länets största löpartalanger de senaste åren och som sprang i juniorlandslaget i fjol men som i år jobbat i Norge och tävlat mycket sparsamt, anmälde sig ju, och när jag såg honom några minuter före loppet bad jag honom vänta på mig för en segerintervju efteråt. Så självklart var det att han skulle vinna (även om han inte riktigt ville erkänna det själv och sa ”åja” och ”om jag vinner”. Men bara sekunder efter att Per Eklöf räknat ned till noll och fältet lämnat Norvalla IP:s parkering hade Karlsson en lucka, och ut på Hagbyvägen efter 150 av 10 384 meter var känslan att det var avgjort. Det är svårt att veta i efterhand (eftersom jag inte har kunnat se Karlssons löpning på Strava), men troligen ledde han med mer än en minut när han efter nio kilometer svarade för en felspringning av episka mått. Precis vid niokilometersskylten, 1,4 kilometer före mål, svängde han skrapt höger och hamnade ute på länsvägen, och det tog nästan en kvart innan han hade hittat rätt igen. I stället spurtade trion Joel Björkenbeck (Karlstad), KFUM Örebros Oskar Hansson och Starts talang Hugo Örn – som hela loppet bildade en förföljartrio – om segern, och där var Karlstadslöparen (38.41) starkast fem sekunder före Hansson (38.46) och ytterligare tre före Örn (38.49). Den kampen, uppför Knutsbergsbacken mot mål, hade man gärna velat se på film!
Så långt var Karlssons felspringning ändå bara en felspringning. Sånt händer (man minns till exempel Karin Forsberg som tappade segern i Tarstaborgsrundan 2018). Det som gjorde den här till något att minnas var istället att Karlsson, slagen, joggade i mål som 36:a (28:a i herrklassen) – och det var exakt det numret som lotten utsett att Sylvesterpriset, tävlingens finaste pris, skulle tillfalla. Det visste ingen på förhand, men under tiden löparna var ute hade målgång nummer 36 lottats fram som vinnare av två muggar och en kanna i grön keramik av den lokala hantverkaren Sofie Aspeqvist. Någon sorts himmelsk rättvisa skipades alltså där.
Välmeriterade veteranlöparen Elmina Saksi från Norrköping vann damklassen på 41.51 (med det var hon femma totalt), med nästan två minuters marginal till utflyttade Noralöparen Camilla Eknor (1.44), som numera bor i Piteå och tävlar för Pite Runners, på andraplatsen. Starts Petra Hanaeus och Marie Dasler trea och fyra på 45.01 respektive 46.02.
Damtiderna var drygt 4,5 minuter från banrekordet, herrtiderna nästan sex (hade varit mindre om Karlsson hittat rätt, förstås), och det berodde inte bara på svagare konkurrens än vanligt utan också på att drygt en kilometer av banan bestod av blankis/svallis medan resten var barmark som lockade löparna att ändå välja blanka asfaltsdojor. Totalt kom 114 löpare till start (och konditionsbloggaren av slutade året med en sjundeplats, sexa av herrarna).

Elmina Saksi
Tjalves Elmina Saksi vann Sylvesterloppet 2021. Foto: Jonas Brännmyr

Notera 1: Vid midnatt avslutas omröstningen om NA:s pulsklocka 2021. Rösta här!
Notera 2: Samtidigt upphör Nerikes friidrottsförbund att existera och ersätts av Södra Svealands friidrottsförbund. Återstår att se vad det kommer få för praktisk betydelse 2022.
Notera 3: Örebro parkrun har på grund av den svårt nedisade banan tvingats ställa in nyårsdagens upplaga, precis som man gjorde den 11 december.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: