Bill Impola valde och vann Lo-spåret – konkurrenten knäckte staven: ”Får en ny men det var redan kört” (Plus allt annat som hände på lördagen)

Jag skrev om en stundande mini-comeback för både Bill och Bob Impola i går. Men det blev inget för Bob. Och för Bill skedde det inte i Harsa ski marathon – utan ”hemma” i Lo-spåret i Hällefors, inte särskilt långt från Kopparberg där det tidigare långloppsproffset växte upp. 32-åringen, som numera bor i Torsby, har bara gjort en handfull starter under de fem år sedan han lade av våren 2017, senast i Moraloppet förra helgen. Nu dök Impola alltså upp i de 40,5 kilometer långa tävlingen, i rätt otrevligt väder (regn och plusgrader), med start och mål och 14 varvningar vid Hurtigtorpet. Den ende som kunde hänga på mer än halvvägs var Karlslunds Jimmy Axelsson, och han beskriver själv det dråpliga avgörandet i sin Stravadagbok: ”Efter halva racet blev vi två kvar i täten. Vi växeldrog varsitt varv. Sista varvet går jag igenom snön och knäcker staven. Får en ny snabbt men det var redan kört.” Kevin Henriksson var förvisso 3,5 minuter bakom Impola, men imponerade när han knäckte gubbar som Stefan Sunnerberg och Magnus Hedlund och tog tredjeplatsen.
På damsidan utnämnde jag ju Olivia Hansson till storfavorit, men hon fick inte riktigt till det och var över åtta minuter bakom segrande Susanne Hedlund, den Karlskogabördiga Bjrusås-åkaren. Mittemellan dem kom Åsa Zetterberg-Eriksson, den tidigare VM-medaljören i skidorientering. Loppet tog 1.45 för Impola, 2.01 för Hedlund.
Min kollega Anna Bagge var på plats och skrev lite, och tog framför allt ett gäng härliga bilder. Kolla in dem här.

Bara länsåkare på pallen i Hällefors, alltså – men i sprinttävlingen i Sverigecupen i Torsby, som NA sände, blev det inga framgångar att snacka om. Markus Johansson, från Zinkgruvan, tog sig enkelt vidare till kvartsfinal, men åkte där ut direkt. Han var trea i sin kvartsfinal, sju tiondelar bakom tvåan Hugo Jacobsson och nästan två sekunder från vad som hade krävts för en lucky loser-plats vidare. Garphyttans Anja Anderdotter tog sig vidare som 20:a från kvalet, men var aldrig nära semifinal och sorterades in som 21:a i resultatlistan. Storasyster Ronja Andersdotter blev 33:a i kvalet, 3,5 sekunder från avancemang. Maria Nordström och George Ersson vann.
I morgon avgörs 20-kilometerslopp för både damer och herrar, och NA sänder då också. Startnummer och -tider för länsåkarna: 205) Melvin Törshagen, Granbergsdal, 10.01.30, 212) Alfons Wedin, Garphyttan, 10.05.30, 221) Mattias Törnqvist, do, 10.10, 266) Lucas Lennartsson, do, 10.32.30, 290) Filip Danielsson, Falun-Borlänge (men från Vedevåg), 10.44.30, 317) Elin Törnqvist, Garphyttan, 12.08.

Nere i Göteborg kör Svenska orienteringsförbundet ett landslagsläger där örebroaren Jonatan Gustafsson, som haft en finfin utveckling senaste året och i somras både tog sig till orienterings-EM och friidrotts-U22-EM, vann en knockoutsprint på fredagen – i konkurrens med storfräsare som Gustav Bergman och Martin Regborn. På lördagen löptes en vanlig sprinttävling där de två tyngsta gubbarna ställde skåpet och delade segern på samma tid, 16.27. Det var supertajt, och med en segertid på 16,5 minuter var Gustafsson bara 13:e när han kom i mål 45 minuter bakom tätten (16 löpare var inom minuten). Josefin Tjernlund och Lilian Forsgren var elva och tolva av damerna, knappt respektive drygt två minuter bakom segrande Karolin Ohlsson (som vann gårdagens knockoutsprint också).

Dagens Örebro parkrun blev inställt med kort varsel, när några löpare redan hade hunnit ned. Banan var återigen för isig och farlig att springa på. Och i ”Europas största 3 000-meterstävling” Vinthundsvintern i Stockholm i kväll blev det till slut inte en enda länslöpare till start. Wilhelm Bergentz och Louise Wiker var de enda anmälda, men de kastade in handduken.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: