Förhandsfavoriterna vann i Wadköpingsloppet – länsåkarna fick nöja sig med tredjeplatserna (och så gick det för gamle JVM-segraren i SM-comebacken, och för Regborn mot världsmästaren – i fel sport)

Det blev favoritsegrar i klassiska Wadköpingsloppet i konstsnöspåret i Ånnaboda i dag, men inte lika roligt för hemmaåkarna som till slut fick nöja sig med två tredjeplatser. På damsidan står det DNF (alltså ”bröt”) på hemmahoppet Olivia Hansson, men inget om hur länge hon egentligen var med. Hennes eventuella mellantider längs vägen är bortplockade (om hon verkligen startade). Av det man kan döma stack därför förhandsfavoriten Hilda Löf (XC Sthlm ski club) iväg direkt i starten och ledde med minuten redan efter första varvet och hade varvat alla andra när hon gick i mål på 1.56. Där bakom ryckte Garphyttans IF:s och Vintrosas 20-åriga talang Ronja Andersdotter till sig andraplatsen,, och efter sex av tio varv på den drygt fyra kilometer långa slingan hade hon en lucka till 31 år äldre värmländskan Sofia Holmgård (Garva SK) på över 3,5 minuter. Men sakta men säkert började Holmgård plocka – halvminuten på sjunde varvet, 40 sekunder på åttonde varvet, 1.20 på nionde varvet och resterande 1.15 lagom till upploppet där hon gick om och höll undan med 3,2 sekunders marginal (21 minuter bakom Löf). Kajsa Rosdal, mest känd som långlöpare, tog femteplatsen och blev därmed näst bästa länslöpare (bakom Älvdalens Frida Peterson på fjärde) och Hagabys Lovisa Eklöf blev tredje bästa länsåkare som sjua (bakom Vretas Emma Pettersson på sjätte).
I herrklassen kom Ulricehamns Andreas Svensson och Exsitec ski teams Tom Fahlén loss redan efter första milen, och skapade tillsammans en rejäl lucka. I slutet visade det sig att Svensson var starkast, och på det sista av de tio varven gick han ifrån Fahlén med 20 sekunder för att undvika en spurtduell. Vedevågssonen och ex-landslagsmannen Filip Danielsson var den ende som hängde med dem mer än 1,5 varv (där fick Kopparbergs Edwin Franzén och Garphyttans Lucas Lennartsson släppa, övriga försökte aldrig hänga på i tätens tempo) och hamnade när han släppte efter första milen i ett ingenmansland de tre sista. I mål var han 3,5 minuter bakom Svensson men 40 sekunder före Lennartsson. Franzén, Karlslunds Jimmy Axelsson och XC Sthlm ski clubs Alexander Gingsjö bildade länge en klunga därbakom, och Axelsson spurtade hem femteplatsen med Gingsjö som sexa och Franzén som något distanserad sjua (de tre var 6.20–7.05 bakom Svensson), och ytterligare en halvminut bakom blev Karlslunds Robert Brundin åtta och Garphyttans Rickard Ericsson nia.
Min enda kollega som var frisk och i tjänst i dag, Hugo Levinsson, ringde upp Filip Danielsson efter loppet för en text ni kan läsa här.

Elin Schagerström tog ju brons på U23-VM och var fjärde eller femte bästa svenska på alla senior-EM-distanser, men hade inte dagen när årets första SM-distans, medeldistans, avgjordes i Grönklitt på lördagen. Garphyttans IF-åkaren fick nöja sig med en niondeplats, 6.44 bakom segrande Magdalena Olsson, IFK Mora, och var faktiskt bara näst bästa länsåkare, halvminuten bakom Karlskogas ex-landslagsåkare Åsa Zetterberg Eriksson, Öset skido (som är en alliansklubb för Degerfors OK och OK Djerf). Örebroaren Karin E Gustafsson, mest känd som mountainbikeorienterare (och med internationella mästerskapsmeriter där) ställde också upp och blev 14:e, och på herrsidan tog klubbkompisen (i Garphyttans IF) Erik Jansson samma placering (IFK Moras Andrey Lamov vann). Garphyttans Nelly Mårtensson blev nia i yngre juniorklassen (D18).
I dag kördes stafett-SM (med tvåmannalag, varsin kortare och varsin längre sträcka), och där gjorde Adam Karlsson comeback och ordnade tillsammans med Jansson en åttondeplats åt Garphyttan. Karlsson tog junior-VM-guld för exakt elva år sedan, men gjorde aldrig någon riktig satsning som senior och har i stället blivit mer känd som den som åkt och filmat Rickard Olsson och Brita Zackari under Vasaloppet. I Grönklitt värmde han upp med seger i en öppen klass på lördagen.
Och apropå öppna klasser fick den som undrar hur mycket som skiljer en världsmästare i skidorientering på damsidan mot en EM-medaljör på herrsidan i vanliga orientering svaret: 18 minuter och 23 sekunder. Martin Regborn (inte känd för att göra alltför många skidpass per år …) ställde nämligen upp i en öppen klass och blev tia, 18 minuter och 23 sekunder bakom världsmästare Lisa Larsen. Zetterberg Eriksson blev tvåa där, bara 43 sekunder efter.

KFUM Örebros Lucas Asplund, i fjol med tre topp tolv-placeringar i P15-klassen på friidrotts- och terräng-SM, avslutade tredagarstävlingen Mondo indoor games i Uppsala (där Regborn och Gustafsson sprang i fredags) med ett smällpers på 1 500 meter, 4.29,49 (drygt 6,5 sekunder snabbare än han sprang på Örebro indoor games, nästan 25 sekunder snabbare än han gjort utomhus). Det gav en sjundeplats (femte i A-finalen) i ett starkt startfält.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: