Inställd säsongspremiär för Fahlin, Ahlsson in i premiärlaget och Löfqvist klarade tredje vasan (Plus: Erikssons tid ger jättechans att ta tillbaka Vasarekordet)

Det blir ingen säsongspremiär – och comeback efter det långa uppehållet – för Emilia Fahlin i belgiska tävlingen Le Samyn i morgon, som det var tänkt. Örebrocyklisten är på plats i Belgien, men efter strul på träningen i dag väljer hon att avstå den tio mil långa tävlingen mellan Quaregnon och Dour i Vallonien. Hennes stall, franska FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope kommer därför att köra med bara fem cyklister, och lär köra för australiska Grace Brown. Återstår att se när Fahlin och teamet väljer att sätta in henne i stället: Närmsta tävlingen i kalendern är världstourpremiären Strade Bianche på lördag, därefter dröjer det till belgiska Fahlin-favoriten Nokere Koerse onsdag den 16 mars (om inte teamet hittar någon annan tävling däremellan, som de inte anmält sig till ännu).

Jonathan Ahlsson blev kvar hemma i Kumla med en förkylning när resten av Motalas continental-lag för drygt en vecka sedan åkt ned till Kroatien för att förbereda sig på plats för säsongspremiären. I det läget gick teamet ut i sociala medier och presenterade en laguppställningen till de två inledande endagstävlingarna som inte innehöll Jonathan – men därefter har 19-åringen tillfrisknat, i helgen reste han ned och i dag finns han med i anmälningslistan både till onsdagens Trofej Umag och söndagen Trofej Porec. Den som istället saknas, jämfört med vad som tidigare rapporterats, är Samuel Lord. Därmed ser det ut som att det blir två bröder Ahlsson – Jacob och Jonathan – i premiärlaget för den nya Motala-satsningen. Det handlar om två platta tävlingar, upplagda för spurtare, och då är Linus Kvist teamets förstaval. För bröderna Ahlsson väntar alltså i första hand hjälpryttaruppdrag – deras chans till egen framgång kommer istället i etapploppet nästa vecka. Onsdagens tävling är 154 kilometer lång och har start och mål i den lilla kustbyn Umag i Istrien. Varvet är 22 kilometer lång och ska således avverkas sju gånger. Det börjar svagt uppför, totalt runt 80 höjdmeter på en mil, och avslutas svagt utför. Polacken Patryk Stosz är den högst rankade cyklisten till start, och det är överlag inga namn man känner igen om man inte är specialintresserad på sådana här tävlingar, som är på den lägsta nivån av de det internationella cykelförbundet UCI certifierar. Missade ni mitt reportage med bröderna inför säsongen så finns det att läsa här (obs, det skrevs när det såg ut som om Jonathan skulle missa de här två tävlingarna).

Emma Löfqvist klarade i dag av sitt tredje Vasalopp för året när hon för andra dagen i rad körde Öppet spår – hennes ambition är ju att klara alla fem 90-milatävlingarna mellan Sälen och Mora, och nu återstår ”bara” Nattvasan och själva Vasaloppet. Efter att ha krigat igenom Jubileumsvasan – med utrustning och (brist på) spår anno 1922 på 15 timmar och två minuter och kört söndagens Öppet spår på 8.12 så drämde hon i dag till med fina 7.33. Det var bara fyra länsåkare som var snabbare än så i dag – allra snabbast var klubbkompisen (i Berber IS) Lotta Sörman med 7.01. På herrsidan var det en hel del bloggbekantingar bland toppnamnen: Hällefors SK:s Fredrik Berg, som gjort karriär både inom enduro och mountainbike, var allra snabbast av länsåkarna för dagen med 4.18.29 (han hade bara elva man före sig i tidslistan i dag). Adam Karlsson, den gamle juniorvärldsmästaren i skidorientering som numera är mest känd som snöfixare i Ånnaboda och kamerman under SVT:s Vasaloppssändningar, körde ihop med sjufaldiga endurovärldsmästaren Anders Eriksson och blev näst snabbaste länsåkare med 4.42. Karlslunds Larz Andersson, som bland annat åkt ett gäng Nordenskiöldslopp, kom därefter på 4.52. Och Kopparbergs ultralöpningsräv Johan Eriksson kom in på 4.57.
Det sistnämnda är extra intressant. Eriksson satte nämligen totalrekord i Vasaloppstrippeln (Vasaloppet/Öppet spår+Cykelvasan+Ultravasan) 2018 med 15.41 – vilket sedermera förbättrats till 15.20 av tjecken Michal Sedlacek. Men när Eriksson satte sin tid skidade han på 5.52. Den här gången var han 55 minuter snabbare, och har alltså tid att lägga bort 34 minuter på cykel och löpning – som förra gången gick på 2.59 respektive 6.49 – och ändå ta tillbaka rekordet. Det blir något att hålla ögonen på i augusti!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: