Från fjärdeplats till fyra minuter från täten för Ekström – och Gustafsson snabbast på landslagsträning

När fjolårets skid-SM avgjordes i Borås tog Axel Ekström en fjärdeplats i distansloppet över 15 kilometer – den världscupmeriterade Klockhammarsonens klart bästa SM-placering i karriären. Den gången var han bara tolv sekunder från medalj. Men när samma distans (förvisso i klassisk stil nu, mot fristil – som alltid varit att föredra för Ekström – då) kördes vid SM i Piteå i dag var han inte ens nära succé. I mål var Ekström fyra minuter bakom överlägsna segraren Calle Halfvarsson och nästan tre minuter från medalj, och återfanns först på 23:e plats i resultatlistan. Han tävlar för IFK Mora, men inte heller i lagtävlingen (där de tre bästa åkarnas tider summeras) var det nära medalj – den vanligtvis så starka dalaklubben slutade först på sjätte plats, mer än 7,5 minuter bakom segrande hemmaklubben Piteå elit och 4,5 minuter från medalj.
Faktum är att Zinkgruvefostrade sprintspecialisten Markus Johanssons klubb Offerdal slutade före Mora – de blev femma trots att Johansson som tredjegubbe var nästan sex minuter (och nästan två bakom Ekström) bakom Halfvarsson i mål, på 44:e plats.
Garphyttans toppnamn Adam Gillman strök sig före start, men Lucas Lennartsson gjorde ett topplopp och var bara 19 sekunder och fyra placeringar bakom Ekström i mål, som 27:a.
I morgon är det masstart över 30 kilometer för herrarna och 15 för damerna i tablån – och dit har förutom de ovan nämnda även Garphyttans skidorienterare Elin Schagerström anmält sig. Hon bor ju i Luleå och kör tävlingen som uppladdning inför säsongsavslutningen helgens skidorienterings-SM, som också avgörs i Piteå.
Alltihop sänds på SVT.

Ni som följer länets orienterare på sociala medier har säkert redan noterat att Martin Regborn och Jonatan Gustafsson sprang en del träningstävlingar på ett sprintläger med landslaget i Danmark under helgen som gick. Bland annat tog Gustafsson en meriterande seger i en knockoutsprinttävling, sex sekunder före Gustav Bergman på andraplatsen i finalen (Regborn var fyra), och han var tvåa, 14 sekunder bakom Bergman, i en vanlig, individuell sprint (Regborn fyra även där). Gustafsson har ju haft en enorm utveckling de senaste åren och kommer in i årets orienteringssäsong som nybliven SM-bronsmedaljör på 3 000 meter.

Jag skrev också en del om Axel Lindhs tävlingar, och seger, i Alanya förra helgen och att han då skulle ha tävlat även helgen som gick. Men så blev inte fallet, eftersom tävlingen blev inställd. Nu är han hemma i Örebro igen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: