Historisk OS-medalj till Karlskoga-Berg – och urstark insats av Fahlin (och rejäl uppryckning av Ekström gav SM-brons)

Han bidade sin tid över distansloppen – men snacka om att Ludvig Berg slog till vid rätt tillfälle. Sprintspecialisten från Karlskoga dundrade till med en bronsmedalj i sprinten i europeiska ungdoms-OS i Voukatti i dag, en medalj som är historisk på flera sätt. Jag kan inte minnas senast en länsskidåkare på någon nivå tagit en internationell mästerskapsmedalj (Axel Ekström var som bäst femma just på europeiska ungdoms-OS, och både han och Filip Danielsson har tagit samma placering i stafett på junior-VM) – och därtill bör det bara den bästa prestationen någonsin av en Karlskogaskidåkare (det enda jag kommer på som kan anses vara i närheten är Kjell Erikssons 13:e-plats, som femte bästa svensk, i Vasaloppet 1977).
Berg hade ändå ett riktigt taskigt utgångsläge när han hamnade i den femte kvartsfinalen efter att ha slutat åtta i kvalet – det innebär kortast möjliga vila inför semifinalen och därefter till finalen. Men Berg gjorde det bästa av det – vann både kvarts- och semifinal och tog starten i finalen. När finländaren Ike Melnits gick upp och höjde tempot i den enda längre backen på banan var det dock bara letten Lauris Kaparkalejs som kunde svara, och Berg hamnade i någon sorts ingemansland med mjölksyra sprutande ur öronen. Men han höll en lucka till landslagskompisen Elias Danielsson på fjärdeplatsen ned mot stadion, och tog faktiskt in på de två framför över det relativt korta upploppet.
– Jag har aldrig haft bättre skidor. Det hjälpte mig på vägen, sa Berg till Karlskoga Tidning efteråt, och berättade om känslan att ta en internationell mästerskapsmedalj (han har förvisso redan en i supersprint på rullskids-JVM, men det smäller inte alls lika högt):
– Det här är det största som jag har varit med om. Utan tvekan. Just nu känns det jäkligt skönt.
I morgon avslutas längdskidtävlingarna i Vuokatti med mixedstafett, men dit är Berg trots medaljen inte uttagen.

Uppe i Piteå studsade Axel Ekström tillbaka rejält efter gårdagens bottennapp på distansloppet i klassisk stil genom att köra hem en topp tio-placering på SM-loppet över tre mil med masstart. Fristil passade som vanligt Klockhammarsonen bättre, och han kunde efter att ha startat lite avvaktande och legat långt bak i klungan successivt köra upp sig under loppet och ta en niondeplats i mål, 3.21 bakom överlägsna segraren William Poromaa men bara drygt en minut från en pallplats. Ekström fick dessutom kliva upp på podiet och ta emot en bronsmedalj som del i IFK Moras lag. Tillsmamans med bronsmedaljören Eric Rosjö och 15:e-placerade Gustaf Berglunds tider räckte Ekströms till tredje snabbaste totalresultatet bakom Piteå elit och Åsarna, med nästan tio minuters marginal till Falun-Borlänge på fjärdeplatsen.
Garphyttans Lucas Lennartsson, som körde starkt på 15 kilometer i går, bröt dagens lopp medan Adam Gillman, om avstod start i går, var drygt 11,5 minuter bakom täten i mål, på 37:e plats. Dagens näst bästa länsåkare blev i stället skidorienteraren Elin Schagerström, som tog en 24:e-plats i damernas 15 kilometer långa tävling, knappt åtta minuter bakom Charlotte Kalla som tog en seger på hemmaplan i ett av karriärens sista lopp.
Tre SM-distanser återstår i Piteå, Efter fredagens vilodag väntar en sprint på lördag och därefter en stafett på söndag som bör passa Ekström och IFK Mora bra eftersom den går helt i fristil. På måndag avslutas veckan med en femmil med indiviudell start, i klassisk stil.

Emilia Fahlin gjorde sin hittills främsta insats efter comebacken (som bara är en vecka och tre tävlingar gammal) när hon med kort varsel blev inkallad och inkastad i världstourloppet Brugge–De Panne och plötsligt var uppe i ledningen med 160 kilometer avverkade och tre kvar till målet.
Fahlins franska stall FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope körde egentligen för regerande mästaren Grace Brown i tävlingen, men en stor del av tätgruppen smällde ihop i en jättekrasch med runt två mil kvar. Från FDJ försvann inte bara Brown utan också Stine Borgli, Eugénie Duval och Maëlle Grossetête på ett eller annat sätt från tätgruppen där, och Clara Copponi fick jaga stenhårt för att sluta luckan framåt. Fahlin gjorde sedan allt för att hjälpa den 23-åriga franska spurtaren – som tagit jättekliv senaste året och som haft en fantastisk start på säsongen med topp sex-placeringar i fyra raka tävlingar (med fjärdeplatsen i världstourtävlingen Ronde van Drenthe som höjdpunkt) – fram till tät med de där tre kilometerna kvar. Men när Fahlin lämnade över och var klar med sitt jobb för dagen hade Copponi inte krafter kvar för att på allvar kunna utmana om de allra främsta positionerna, eller ens för att kunna följa hjulen på de allra främsta spurtarna in mot linjen. Men hon räddade ändå en topp tio-placering åt FDJ medan Fahlin rullade i mål i bakändan av tätgruppen, som 40:e cyklist efter ett mycket väl utfört arbete.
Redan på söndag ska Fahlin i elden igen, i fjärde tävlingen på tolv dagar: Gent–Wevelgem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: