Allt du behöver veta inför Fahlins start i Dwars door Vlaanderen (och klart med svensk etapp på nya världstour-loppet)

Ett försiktigt schema, bara fem tävlingar på våren. Det var beskedet när Emilia Fahlin stod inför comebacken för två veckor sedan. Hur det blivit? Tja, först blev hon inkastad för att täcka upp i Brugge–De Panne i torsdags och i morgon gör hon samma sak i Dwars door Vlaanderen (”Rakt genom Flandern”). Det blir därmed den femte tävlingen på 14 dygn – och Fahlin har bara hunnit vara hemma i Örebro och vända i typ 36 timmar sedan comebacken i Nokere koerse.
Dwars door Vlaanderen är en 120 kilometer lång tävling på den näst högsta internationella nivån, protouren (en del av de största namnen står därmed över, men toppnamn som Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk, Marta Bastianelli och regernade mästaren Annemiek van Vleuten kommer till start). Banan passerar nio namngivna backar (men bara en de sista två milen) och har därtill sju pavéavsnitt (centraleuropeisk gatsten). Både starten (12.00) och målgången sker i Waregem (mitt emellan Gent och Kortrijk), den sistnämnda är beräknad till 15.05–15.20. Eurosport startar sändningen redan 12.30, då cyklisterna bara lär ha kommit 16–17 kilometer.
FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope kommer utan både Clara Copponi, som kört så bra senaste månaden, och Grace Brown, som var loss på slutet i Gent-Wevelgem i söndags (men blev inhämtad), men med Cecilie Uttrup Ludwig (som inför fjolåret var kapten i laget, i år är det väl lite mer bland vem som får chansen, och som i en sådan här tävling behöver göra skillnad och komma loss uppför). Därtill Brodie Chapman (australiskan som bara gjort en tävling senaste fem veckorna), franska trion Maëlle Grossetête, Marie Le Net och Victorie Guilman. Och så Fahlin, förstås, som ännu inte är redo att köra för egen framgång utan tävlar sig i form genom att göra jobbet åt sina lagkompisar.
Blir det inga ytterligare sista minuten-inhopp är planen att Fahlin får tio dagars tävlingsledigt innan vårsäsongen avslutas med Amstel gold race 10 april och Pairs-Roubaix sex dagar senare.

En relaterad nyhet är att sträckningen för nya världstourtävlingen Tour of Scandinavia presenterades i helgen – och att det då stod klart att Sverige får en av etapperna trots att Vårgårda GP (som ligger kvar på eget datum i kalendern) drog sig ur samarbetet. Etappen, som kommer vara nummer två i loppet och köras den 10 augusti, kommer ha start i Möllesund på Orust och mål i Strömstad, och på den 153 kilometer långa vägen norrut ska bland annat Hamburgsund, Fjällbacka och Grebbestad. Bjuder vädret till lär det bli vackert.
Tävlingen startar i Danmark dagen innan, med 148 kilometer mellan Köpenhamn och Helsingör, och fortsätter efter den svenska etappen med fyra i Norge: 119 kilometer mellan Moss och Sarpsborg, 128 kilometer mellan Askim och Mysen, 133 kilometer mellan Vikersund och Norefjell och så finalen, 153 kilometer mellan Lillestrøm och Halden.
Fahlin är redan, liksom lagkompisarna Uttrup Ludwig och Stine Borgli (som alltså får fyra etapper på hemmaplan) preliminäranmälda. Fahlin var kanske i sitt livs form senast hon körde etapplopp i Norge, Tour of Norway 2018 – då var hon tvåa–tvåa–trea på de tre etapperna och den ende som var nära att utmana Marianne Vos om totalsegern.

I förmiddags publicerades för övrigt min intervju med Axel Ekström efter SM-silvret i söndags. Men den handlar lika mycket om varför satsningen mot OS i Peking inte gick hem, och hur det kom sig att han tackade nej till den enda världscuptävling han blev uttagen till den här säsongen. Du hittar den här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: