Örebro parkrun firar fem år – här är snabbaste tiderna och mesta vinnarna (och så blir Tisarens lag i Tiomila-genrepet)

I fredags fyllde Örebro parkrun fem år. Det betyder att det borde ha arrangerats drygt 260 upplagor av det helt kostnadsfria femkilometersloppet vid Rynningeviken, eftersom planen är en varje lördag klockan 9.30 (plus några extraupplagor på väl utvalda dagar). Men pandemi och väder (framför allt is – senast var det lördagens femårsjubileum som rök på grund av förra veckans busväder) har gjort att bara 173 kunnat arrangeras. Men herregud. 173 arrangerade tävlingar kan ju inget annat lopp i länets historia matcha (de allra flesta arrangeras ju bara en gång per år), så visst finns väldigt mycket att fira.
9.30 på lördag morgon är nya tiden för femårsfirandet, och förutom att det väntas bli en folkfest (för en gångs skull krockar det inte med några andra löptävlingar av vikt) så ska det lottas ut en hel del priser.
Bloggen måste förstås spana in statistiken nu när det ska jubileras: Totalt har 1 698 deltagar gjort 11 261 starter i tävlingen för ett snitt på 65 löpare per vecka. Deltagarrekordet är 199 från tvåårsjubileet 2019, och då var Per Arvidsson snabbast – precis som i det allra första loppet. Allra snabbaste tiden sattes dock första sommaren, den 3 juni 2017 (i det åttonde loppet), när Tim Sundström sprang på 15.52 och drygt ett år (den 18 augusti 2018) senare satte Karin Forsberg rekord med 18.10 (Liduina van Sitteren var 2019 inom 16 sekunder från att slå den tiden vid tre skilda tillfällen, men lyckades aldrig). Petra Hanaeus har varit snabbast 41 gånger (av de 94 senaste gångerna dessutom, alltså i 43 procent av tävlingarna sedan november 2018) och Johan Ingjald har varit snabbast 30 gånger. Nästan varenda löpare som gjort avtryck i länet under de här åren har ställt upp, från Sundström och Forsberg via Per Sjögren (som bäst 16.10), Erik Anfält (16.39), Erika Bergentz (18.57), Mikaela Kemppi (19.10) och Josefin Gerdevåg (19.37) till nästa generation i Noha Olsson (16.12) och Wilhelm Bergentz (16.23). Det är väl egentligen bara ett gäng orienterare som saknas i listan. Återstår att se vilka som dyker upp på lördag.

Det verkar lite oklart om det blir något Paris–Roubaix för Emilia Fahlin på lördag, så jag avvakta lite med förhandstexten inför den klassiska tävlingen. Hon hade ju riktigt dålig känsla i kroppen när hon bröt Amstel gold race i söndags och verkar sedan ha åkt på förkylning (av instagram-uppdateringar att döma), och det är väl risk att hon för tredje året i rad blir snuvad på en chans att köra den så klassiska tävlingen. Än så länge är hon i varje fall med i startlistan (som dock är väldigt preliminär).

Tisaren kör dubbla genrep inför Tiomila under påskhelgen – Stigtomtakavlen fredag–lördag och Kolmårdskavlen på måndag. Mest intressant är förstås damlagen, där Ellinor Tjernlund, Andrea Svensson och Josefin Tjernlund utgör förstalaget medan Lilian Forsgren, Anna Hallmén och Lovisa Persson springer i andralaget (det är tremannastafett på damsidan i Stigtomta, mot femmannalag på Tiomila). På herrsidan saknas en hel del starka namn som lär komma ifråga på Tiomila (som Oskar Andrén, Daniel Attås och Gustav Hindér, för att nämna några), men Emil Larsson, Fredrik Glännefors, Johan Aronsson, Niklas Gustafsson, Daniel Forsgren och Valter Pettersson utgör ändå ett stabilt lag. herrarna startar med tre sträckor i mörker på fredagskvällen och återstartar sedan med jaktstart på lördagsmorgonen för de tre sista. Lagen till Kolmården behöver inte lämnas in förrän resultaten från Stigtomta analyserats.

Premiären i Milans poängtävling på tisdag har varit i fara efter förra veckans snösmocka, men på onsdagseftermiddagen gick arrangörerna i orienteringsklubben från Nora ut och meddelade att den kommer att bli av. ”Snödjupet varierar mellan fem-tio centimeter, på något enstaka ställe 15 centimeter, snön är mycket porös och med kommande värme enligt väderprognosen under påskhelgen, kan vi räkna med en snöfri terräng”, skriver klubben på sin hemsida.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: