Tre örebroare i världscuptruppen – men ingen Lysell: ”En svår uttagning” (Och här är toppnamnen inför Blodomloppet)

Tre örebroare rätt in i världscuplaget och två länsorienterare som reserver. Det var facit när Svenska orienteringsförbundet i dag släppte truppen till världscuppremiären i Borås, som också är sista chansen att imponera på landslagsledningen inför uttagningen till sommarens VM. Precis som i VM är det de tre sprintdistansernas som ska springas: Individuell sprint nästa torsdag, knockoutsprint på lördagen och mixedsprintstafett på söndagen.
Martin Regborn var förstås given i laget, men även Jonatan Gustafsson (som bommade bort en given medalj och ett möjligt guld när han stämplade vid fel tredjekontroll i SM-sprinten i söndags) får springa båda de individuella distanserna (stafettlagen tas ut först efter dem) medan Anton Johansson fick en plats i den individuella sprinten efter SM-bronset i knockoutsprint. Jag ringde upp Johansson och snackade om det och om hans väg tillbaka till världseliten efter år av skador för en artikel ni kan läsa här.
Tisarens Andrea Svensson och inflyttade örebroaren Jerker Lysell fick varsin reservplats till truppen. Svensson som andrareserv till den individuella tävlingen, Lysell som förstareserv till knockoutsprinten. Förstås en missräkning för Lysell som är dubbel världsmästare men nu får se chansen att nå årets VM rinna ut i sanden om ingen annan lämnar återbud – allt på grund av att han stämplade fel i kvalet till helgens båda SM-tävlingar.
– Ja, de tävlingar som är kvar för att kvalificera sig för VM springer han ju inte i dagsläget. Så det blir tufft för honom. Han är reserv på knockouten och skulle det hända något så finns det väl en liten lucka kvar. Men vi måste ju säga att de nio vi ställer upp med är ett jättebra gäng. Jerker hade behövt visa något på lördag eftermiddag men han stod ju bredvid då. En svår uttagning men det var flera löpare som vi ville ge chansen, säger förbundskapten Kalle Dalin till Svenska orienteringsförbundets hemsida när han ska motivera petningen av Lysell och följderna det får.
Dalin nämner också Gustafsson som en av de två största positiva överraskningarna från sprint-SM-helgen i Göteborg.
– Jonatan (Gustafsson) och Lina (Strand) visade att de har en hög speed som var kul att se. Synd för dem att de inte får med sig några placeringar, men de stämplade ju fel, säger han till hemsidan.
Ingen av länslöparna är debutanter i världscupen. Regborn har gjort sex VM och tagit EM-brons, Gustafsson debuterade på EM i fjol, Johansson sprang EM redan 2016 och var tillbaka i världscupen i höstas, Lysell har en enorm meritlista och Svensson världscupdebuterade med en topp tio-plats i fjol.

2 004 löpare. Så många var anmälda till Blodomloppet i Örebro knappt ett dygn före start (men man kan anmäla sig på plats, så det är ingen slutgiltig siffra. 463 springer den fulla distansen, tio kilometer, och jag har läst igenom namnen, men det är svårt att hitta alla potentiella toppar eftersom de allra flesta är anmälda för sina arbetsgivare i stället för sina löparklubbar. Men jag har i varje fall hittat namn som Lisa Bergdahl (Anestesi USÖ), Filip Dahlgren (”Löpanade bokföring” på regionen), Erik Berzell (Järla-orienterare som bor i Örebro och tävlar för samma lag som Dahlgren), Jonathan Kandelin (Nerikes brandkår), Linus Wedin (som är så ung att han faktiskt springer för sin klubb, IF Start), Fredrik Johnsson (den snabbare av dem, inte han som sprang tolvtimmars i helgen) och Mathias Viktorsson (Aspa bruk). De 833 som springer i tävlingsklass på femkilometaren (som egentligen är 5 038 meter) har jag inte ens gett mig i kast med.
Start och mål är som vanligt precis utanför respektive inne på Trängens IP och banorna går runt på Väster. Barnloppet startar 17.15, tiokilometaren 18.15 och femman 18.20.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: