Guld-Valter, brons-Regborn och nästan guld-Gustafsson – plus Fahlins bästa placering, Lindh i världscupen och en handfull löpartävlingar från helgen som gick

Ingen utdelning på lördagen (nå, om man inte räknar Örebroboende Orion-löparen Anton Johansson) – men på söndagen slog Valter Pettersson till junior-SM-guld och Martin Regborn med SM-brons när sprint-SM-helgen på Hissingen avslutades med ”vanlig” sprinttävling. Det kunde rentav ha blivit en ännu ädlare medalj till länet (men i sådana fall hade Regborn hamnat utanför pallen) eftersom Jonatan Gustafsson gick i mål på en guldtid – men det visade sig att han stämplat vid fel kontroll på ett ställe tidigt på banan. Hur mycket han tjänade på det är omöjligt att säga – hans tid var åtta sekunder bättre än Ravinenlöparen Ruslan Glebovs segertid och 16 bättre än Regborns bronstid, men klart är att han sprang exakt på sekunden jämnt med Glebov från fjärde kontroll (av 24) och in i mål. Så guld eller silver är ingen dålig gissning. ”Riktigt segt nu när det verkligen gäller”, skriver Gustafsson om misstaget i sin träningsdagbok på Strava, och tillägger det jag konstaterat ovan:” Hade ett bra lopp annars som kunde ha räckt riktigt långt. Åtta sekunder före Ruslan med min tid men tjänade lite på att ta fel kontroll.” Regborn var alltså åtta sekunder från karriärens andra SM-guld (och sex från Gustav Bergman som tog silvret), men fick ändå med sig sin tolfte senior-SM-medalj från Göteborg med åtta sekunders marginal till fyran. ”Kort, snabblöpt och inte speciellt teknisk bana men rätt kul ändå att få bomba på lite. Skönt att få med sig bra formbesked från helgen”, skriver Regborn på Strava. Regborn var också en ende länslöparen som tog sig till final i lördagens knockoutsprint-SM, Han vann sitt (individuella) kvalheat, sin kvartsfinal och sin semifinal, men fick i finalen ge sig mot Axel Granqvist, Ravinen, Jens Rönnols, Järla, inflyttade örebroaren Anton Johansson, OK Orion och Felix Axelsson, IFK Göteborg. Allihop var, liksom sexan August Mollén, Denseln, inom sex sekunder men Granqvist anförde större delen av vägen och tog guldet sekunden före Rönnols medan Regborn alltså blev femma.
På damsidan fortsatte natt-SM-bronsmedaljören Andrea Svensson att vara starkast av länslöparna precis som större delen av våren. På lördagen var hon fyra i sin semifinal (placering tio–tolv totalt), bara tre sekunder från final och på söndagen blev den Göteborgsboende Tisaren-löparen sjua, 1.23 bakom överlägsna segraren Hanna Lundberg men bara 13 sekunder från medalj. Även Josefin Tjernlund och Ellinor Tjernlund tog topp tio-placeringar – Josefin som just tia på söndagen (efter att ha varit sexa i sin semifinal, placering 16–18, på lördagen) medan Ellinor var fyra i sin semifinal på lördagen (placering tio–tolv) och 14:e på söndagen. Lilian Forsgren var 17:e på söndagen men utslagen i kvartsfinal i knockouten.
Regborn och Johansson – som speglade varandras resultat, Johansson blev femma på söndagen – lär ha säkrat varsin plats till sprint-världscupen i Borås genom helgens prestationer (liksom Bergman, Mollén och Rönnols), medan Gustafsson får det kämpigare att övertyga landslagsledningen efter missen i den individuella finalen (han åkte på lördagen ut som fyra i samma knockoutsemifinal som Regborn vann före Johansson). Svensson lär ligga precis på gränsen till truppen. Gamle sprint-världsmästaren tillika inflyttade örebroaren Jerker Lysell, som efter segern på förstasträckan i Tiomila förra helgen såg framför sig att ta steget från ett lyckat SM till världscupen till VM? Nja, han var förvisso snabb i kvalet – trea i sitt heat – men hade stämplat fel och fick därför varken springa lördagens eller söndagens finaltävlingarna eftersom kvalet gällde för båda. Snopet. Bättre, om än inte världscup-bra, gick det för Tisarens Oskar Andrén som tog sig hela vägen till semifinal på lördagen (femma där, vilket ger placering 13–15 totalt) och som tog en 17:e-plats på söndagen.
Juniorerna fick nöja sig utan knockoutsprint, men Tisarens Valter Pettersson var alltså så nöjd att han sprang hem ett SM-guld med 14 sekunders marginal till tvåan Axel Elmblad, Bredaryd. Det var Petterssons första guld i H20, den äldre juniorklassen, och hans andra totalt som junior (han vann sprint-SM i Örebro 2020 i H18).
– Det känns väldigt bra. Jag öppnade ganska fort som jag brukar. Jag gjorde någon lite halvdåligt vägval på slutet när jag blev trött men överlag är jag riktigt nöjd. Det är ju min andra sprintseger så det här verkar passa mig bra, säger Pettersson till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Segern gör dessutom att Pettersson går upp som tvåa bakom just Elmblad efter fem av elva deltävlingar i elitserien, swedish league. På seniorsidan är Regborn nu trea bakom Gustav Bergman och Simon Imark, trots att han avstod natt-SM. Josefin Tjernlund är sexa, Andrea Svensson nia.

Det sprangs orientering hemma i Kilsbergen också, och där stannade gamle VM-löparen Filip Dahlgren kvar och tog en dubbelseger i KFUM-träffen. Han var nästan 2,5 minuter snabbare än Tisarens Filip Jacobsson i lördagens medeldistans och över 13,5 minuter snabbare än klubbkompisen (i Hagaby) Jakob Wallenhammer i söndagens långdistans. Hagabys Benita Månsson fick ge sig med över sex minuter mot Domnarvets Emma Johansson på lördagen, men var ändå tvåa, och tog revansch genom att vinna söndagens tävling drygt 5,5 minuter före Garphyttans Karin E Gustafsson (mer känd som mountainbikeorienterare av landslagsklass).
Tävlingarna ingick som deltävling fyra och fem i Ullmax och ÖLOF:s ungdomsserie, och i de äldsta klasserna (för 15- och 16-åringar) petades både Ella Kruse och Axel Thybeck – som hade tre raka fullpoängare under inledningen – från tronen. Kruse kom inte till start och tappade på söndagen totalledningen till Garphyttans Elin Doering medan Thybeck fick nöja sig med andraplatser av länslöparna båda dagarna – bakom KFUM Örebros Ted Nilsson respektive Tylöskogs Viggo Holmberg.

Örebroaren Axel Lindh gjorde på söndagen sitt första försök för året i världscupen i mountainbike (senast i fjol körde han en tävling i Frankrike), men han fick inte till det som han ville i crosscountrytävlingen i tjeckiska Nove Mesto. Lindh blev avplockade på näst sista varvet (man blir det om man riskerar att bli varvad) och klassificerades som 87:a av 119 startande (där han var ensam svensk). ”Ingen vidare dag här i Tjeckien. Startkrasch, punktering och dåliga ben” skriver Lindh på insta-story.

Emilia Fahlin gjorde säsongens bästa resultat, placeringsmässigt, när hon på lördagen tog mållinjen som åtta i den 102 kilometer långa franska tävlingen Grand prix du Morbihan, som klassas på den tredje nivån i Internationella cykelförbundets rankningssystem. med det var hon trea i den stora klungan 1.28 bakom segraren Ally Wollaston (Australien/AG Insurance-NXTG), som spurtvann före Fahlins lagkompis Vittoria Guazzini. Fahlins FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futorscope hade också Grace Brown som trea och Jade Wiel som sjua i en tävling där de var enda världstourlaget på plats.
Fahlins nästa tävling ser ut att bli tredagars-etappetloppet Ride-London classique med start den 27 maj – en tävling som är en del av världstouren.
Hemma i Sverige blev Sverigecuptävlingen Västboloppet inte mycket att skriva … hem … om för Kumlacyklisten Jacob Ahlsson, som var 63:e i mål, drygt en minut bakom täten. CK Ringens Isac Lundgren vann, Ahlssons lagkompis Linus Kvist blev bäste Motala-cyklist på tredjeplatsen.

Örebro AIK:s Therese Persson tog en favoritseger i Hälleforsterrängen, lördagens deltävling i långloppscupen som hade rätt tunt startfält överlag (på damsidan fanns nätt och jämnt nog med startande för att kunna dela ut alla poäng i långloppscupens huvudklass – sex stycken). Hemmalöparen Jessica Jansson tvåa, slagen med knappt två minuter, och Östansjös Maria Lithell trea, drygt tre minuter bakom. På herrsidan satte Karlstadslöparen Jimmie Johansson länslöparna på plats, vann elva sekunder före Tisdagsklubbens David Lundström (vars klubbkompis Björn Eriksson var trea, drygt 1,5 minuter bakom). Men även om Johansson är värmlänningar och Värmland numera ingår i distriktet så får han inga poäng i cupen eftersom han tävlar för en Stockholmsklubb (TNT Sport club), så Lundström kammar fullt medan gamle Hälleforsterrängskungen Fredrik Rådström får poäng för en tredjeplats, trots att han var fyra, 16 sekunder bakom Eriksson.
Segern gör att Persson nu bara är en poäng bakom Erica Lech i långloppscupens sammandrag (och två före Liduina van Sitteren) medan Lundströms fullpoängare tar honom upp till tredjeplats, bara två bakom Per Arvidsson och en bakom Anton Öhman.

David Lundström var för övrigt tvåa i en löpartävlingen även kvällen innan – då bakom brorsan John Lundström i Blåbergsloppet, vars resultatlista nu publicerats (damtävlingen fick ni ju en glimt av redan i fredags). John klarade den drygt sex kilometre långa trailslingan, med runt 150 höjdmeter, på 25.49 medan David var 1,5 minuter bakom och trean Hannes Andersson ytterligare 13 sekunder efter. Elin Sjöbergs segertid på damsidan blev 35.17, nästan 2,5 minuter före Carina Gustavsson och drygt sex minuter före Sofie Dahl.

van Sitteren nöjde sig för övrigt inte med segern i Vararuset tidigare i veckan utan sprang på lördagen också hem segern i Lidköpings stadslopp (tio kilometer landsväg) med nästan 5,5 minuters marginal (segertiden 36.34). Klubbkompisen (i Örebro AIK) Björn Engqvist var tre sekunder före i mål och blev därmed fyra av herrarna.

Fem av 54 startande i Sommarro snabbare, Örebros första frontyard-inspirerade tävling, klarade det 14:e varvet inom tidsgränsen – det gällde att springa de 2,6 kilometerna på tolv minuter (4.37-tempo per kilometer) efter att tidigare ha klarat av 13 varv i lugnare tempo (det första inom 25 minuter, det andra inom 24, det tredje inom 23). Av dem var Linda Harradine, som vann Munkastigen trailrun för två veckor sedan, ensam kvinna och därmed segrare, medan två herrar (Per Malm och Jan Kalander) valde att kliva av. Daniel Linder satte av i våldsam fart och klarade även det 15:e varvet inom tidsgränsen (elva minuter/4.14-tempo – alltså motsvarande typ vad som krävs för en tretimmarsmaraton, men här i kuperad terräng med stiginslag) medan Ola Backlund nöjde sig med att ta sig runt varvet för andraplatsen. Linder har tidigare bland annat gått under tio timmar på 100 kilometer och vunnit Adolfsberg backyard ultra.

Före, under och efter Sommarro snabbare snurrade Fredrik Johnsson runt på sin tolvtimmarsbemästring av Örebro parkrun-banan i syfte att samla in pengar till Barncancerfonden. Det blev drygt 20 varv på banan för totalt 101,4 kilometer, men viktigast: Insamlingen gav 16 700 kronor.
Johnsson var snabbast av alla på Örebro parkrun med 17.27 för två veckor sedan, men inledde nu sin tolvtimmarsfärd med mer måttliga 27.23 i själva parkrun-arrangemanget. Där var istället Oskar Hansson snabbast (för tionde gången) med 17.34 medan Linda Pettersson satte bästa damtiden (för fjärde gången) med 24.15.

Det blev inte några framskjutna placeringar för Örebro kanotförenings egna aktiva i de tyngre klasserna när klubben på lördagen för första gången på mer än tio år arrangerade en tävling – Örebro Black river games. Men det blev i varje fall en pallplats till Hanny Lyrstrand och Doris Hjelm i D16-klassen i den ny-påhittade grenen duothlon (först K2, därefter lyft och K1).
I de tyngsta klasserna – shorttrack- och maraton-distans i kanot, där tävlingarna var uttagning till världscupen – vann Nyköpings Rebecka Georgsdotter och Finspångs Joakim Lindberg varsin dubbelseger (det var tajtast i damernas shorttrack där Georgsdotter bara vann med fem sekunders marginal). Det gav dem varsin segercheck på 3 000 spänn.


Ett svar till “Guld-Valter, brons-Regborn och nästan guld-Gustafsson – plus Fahlins bästa placering, Lindh i världscupen och en handfull löpartävlingar från helgen som gick”

  1. […] på söndagen.Martin Regborn var förstås given i laget, men även Jonatan Gustafsson (som bommade bort en given medalj och ett möjligt guld när han stämplade vid fel tredjekontroll i …) får springa båda de individuella distanserna (stafettlagen tas ut först efter dem) medan Anton […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: