Jansson tog EM-brons: ”Inte min starkaste gren” – och favoritsegrar i Blodomloppet

När Marcus Jansson förra året tog EM-guld i långdistans var det Sveriges första medalj någonsin på herrsidan i ett Europamästerskap i mountainbikeorientering. På fredagen fixade Garphytte-atleten medalj nummer två åt Sverige: Brons i sprint. Efter en stark andra halva av tävlingen var Jansson bara 38 sekunder bakom segrande tjecken Vojtech Ludvik i mål.
– Normalt sett är inte sprint min starkaste gren. Men man ska fortfarande cykla och orientera, säger Jansson till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
EM i litauiska Ignalina, som alltså inleddes på fredagen, fortsätter på lördagen med långdistansen där Jansson alltså är regerande mästare. Där kommer han gå ut näst sist av alla 63 startande, 11.03 svensk tid.
EM dubblerar som världscup, vilket gör att Jansson alltså ligger trea efter första deltävling av åtta den här säsongen.

Det blev favoritsegrar i Blodomloppet i Örebro i går, om än på damsidan inte riktigt den favorit jag hade utmålat på förhand. Lisa Bergdahl fick nöja sig med andraplatsen när Erica Lech, som inte fanns med i startlistan dagen före tävlingen, dök upp och sprang fort precis som vanligt – medan Filip Dahlgren programenligt tog hand om segern på herrsidan. Lech, som vann Startmilen på 35.39 för sex veckor sedan, sprang nu på 36.24 som ett fartpass inför Stockholm marathon. Bergdahl var ett par minuter bakom (på 38.38) medan 14-åriga Ebba Fryxell tog tredjeplatsen på 42.17. Dahlgren sprang på 32.56 i det som är hans första, i den officiella statistiken noterade, landsvägslopp på tio år (Dahlgren är ju orienterare med topp tio-meriter från VM). LK Gränslösts Jonatan Palm, som mycket sällan förekommer i resultatlistorna (senast var väl typ i Fjugestaloppet 2017 eller långa terräng-DM 2020), sprang hem andraplatsen 45 sekunder bakom Dahlgren (på finfina 33.41, alltså) medan orienteraren Erik Berzell tog tredjeplatsen på 33.55. Gamle SM-bronsmedaljören Erik Anfält dök upp och provade kroppen efter senaste omgången skador (som tvingade honom att kasta in handduken till 100-kilometers-SM) och blev fyra på 34.30.
På femkilometersdistnasen var 15-åriga Karlskogalöparen (och -orienteraren) Ella Laine snabbast med 18.54. Faktum är att hela topp tre var 17 år eller yngre – bakom Laine fanns Kolmårdens Alva Karlsson (19.15) och Karlskogas Anna Ferletta (19.27). Lika unga Elis Peterson, OK Denseln, vann på 16.48 medan 26 år äldre örebroaren Victor Barinas tog andraplatsen på 18.21 (fyra sekunder före 15-årige örebroaren Edvard Halldin).
Kollega Olle Mellström var på plats och tog en kommentarer från Lech för en artikel ni kan läsa här.

Resultaten från sista deltävlingen i Glanshammars terrängserie, som löptes i onsdags, har nu publicerats, och där kan man läsa att Maria Nagle och Richard Estarp förvaltade sina ledningar till totalsegrar. Nagle vann alla fyra tävlingarna hon ställde upp i för maximala 44 poäng, sex fler än tvåan Lisa Brorson (i sista deltävlingen sprang de på 10.16 – årets bästa tid – respektive 11.18 för första- och andraplatsen). Estarp vann däremot bara en av fem tävlingar, men samlade ändå ihop 37 poäng och var sex före Mikael Hansson och Ander Brorson. Men det var Johan Ingjald som vann finalen på säsongens bästa tid, 9.13 över de 2,5 kilometerna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: