Fahlin 16:e på världstouren (bästa resultatet sedan comebacken – formen är stigande) – och Eklöf säkrade segern i Milans

Emilia Fahlins form är helt uppenbart stigande. När hon i våras började tävla igång kroppen, efter nästan nio månaders uppehåll, fick hon ta ”enklare” hjälpryttarroller, göra jobbet tidigt på etapperna och ibland kliva av längs vägen. När andra etappen i världstourloppet Women’s tour avgjordes i dag var hon, precis som i går, i stället med långt uppe i klungan långt in i loppet – och hon fick en hel del tv-tid när hon satt allra längst fram och styrde klungan (och de brittiska tv-kommentatorerna på Eurosport ägnade flera minuter åt att tala om Örebrocyklisten). Två cyklister kom iväg med runt 20 kilometer kvar, men hämtades in, och Fahlin var både delaktig i jakten och i att sätta upp Clara Copponi – som vann i går och som FDJ kör för den här veckan – i spurten (och förmodligen även vid de två spurtpriserna, under första halvan av etappen, som inte syntes i tv men där Copponi plockade med sig viktiga sekunder till sammandraget genom att vara topp tre). Copponi var sexa i mål och behöll ledningen i sammandraget tre sekunder före Le Col-Wahoos nederländska talang Maike van der Duin. Fahlin tog själv en 16:e-plats, vilket är hennes klart bästa placering på världstouren sedan comebacken (även om placeringar inte är viktiga för hjälpryttare). Copponi leder förutom sammandraget också poängtävlingen, och FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope leder lagtävlingen. Lorena Wiebes, som kraschade i näst sista kurvan i går, gick loss och vann dagens etapp med ett par cykellängder – trots en ny krasch, åtta kilometer före mål. Nederländskans lagkompisar i Team DSM fick jobba hårt för att jobba upp henne i täten igen. Etappen var 92 kilometer lång och hade både start och mål i Harlow.
I morgon körs den tredje av totalt sex etapper, med start i Tewkesbury och mål 108 kilometer senare i Gloucester. Det är några riktigt branta små stigningar som kommer utmana både Copponi och Fahlin, och vi får se hur FDJ-stallet löser dem. Eurosport sänder drygt en timme på slutet, från 13.30.

Per Eklöf hade en övertygande ledning inför finalen och fixade slutsegern genom en andraplats i finalen i Stadsskogen, i anslutning till norra delen av Noras tätort, på tisdagskvällen. Hemmalöparen var mindre än två minuter bakom Hagabys Jakob Wallenhammar i mål (och 41 sekunder före Samuel Andersson på tredjeplatsen) och tog därmed segern med 1 100 poängs marginal (varje poäng är en sekund, så det är alltså exakt 18 minuter och 20 sekunder) till 26 år yngre klubbkompisen Axel Thybeck (som tappade 6.40 av den marginalen när han blev femma på tisdagen). Hagabys Benita Månsson och KFUM Örebros Karin Lindgren sprang längsta banan (Månsson var elva minuter snabbare) i kväll, men Köping-Kolsvas Malin Welén är enda kvinnan som gjort två starter i långa klassen i år och blev därmed bäst placerade dam på 13:e plats (det är mixedklass). På näst längsta banan, även det mixedklass, hade Therese Korkeakoski redan säkrat totalsegern – och det firade hon med att gå ut och knipa sin första deltävlingsseger, drygt två minuter före Almbys Anders Lindkvist. Totalt sprang 118 löpare i Nora.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: