Dagens rapport från Fahlins framfart på världstouren – och Brundin utökade Moto tour-sviten

Det blev som väntat tuffare för Emilia Fahlins franska proffsstall FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope när det började gå uppför på dagens etapp i Women’s tour, den tredje av totalt sex. Den avgörande stigningen blev den med namnet Speech house, åtta mil in på etappen och knappt tre mil före målet i Gloucester, där huvudstigningen bestod av 90 höjdmeter på 1,3 kilometer (där delar av backen lutade över elva procent) och som sedan fortsatte upp mot ett nytt krön efter det. Två tidiga utbrytare hämtades in där och en ny 16-mannagrupp formerades längst fram – men framför allt orkade inte FDJ:s Clara Copponi, som för andra dagen i rad körde i den gula ledartröjan, med där, och lagkompisarna Fahlin och Maëlle Grossetête stannade vid henne för att försöka hjälpa henne att köra ikapp utför.
De 16 längst fram blev inhämtade av det som var kvar av huvudklungan (Copponi var långtifrån ensam att ramla av uppför) och 49 cyklister var i tätgruppen in mot målet där Team DSM:s nederländska stjärna Lorena Wiebes var klart starkast för andra dagen i rad (egentligen för tredje, men i måndags vurpade hon ju in på upploppet) och tog över ledningen både i sammandraget och i poängtävlingen.
Fjärde etappen av världstourloppet körs i morgon, torsdag, och innehåller också några klättringar av samma typ som i dag (inte överdrivet långa, men ändå kännbara). Bland annat stiger det 332 meter på 15,5 kilometer med start vid spurtpriset redan efter 15 kilometer. Totalt bjuds det på 145 kilometer med start i Wrexham och mål i Welshpool. Eurosport sänder sista timmen, med start 15.00.

Robert Brundin före Jimmy Axelsson – har ni hört den förut? Jodå, Brundin utökade sin svit i lokala rullskidscupen Moto tour med en sjunde seger i rad (vinstsviten daterar tillbaka till 2020), nu 72,5 sekunder före Axelsson (som i sin tur var 36 före Oskar Ekholm på tredjeplatsen) över 16 kilometer med masstart – start i Garphyttan, vändning i Vinteråsen utanför Vintrosa, tillbaka samma väg och mål uppe vid konferensanläggningen i Ånnaboda. Trots den tuffa avslutningen avverkade Brundin sträckan på drygt 43 minuter. I sammandraget toppar han på maximala 96 poäng efter tre av nio etapper. Dagens femma Mattias Fritz är tvåa i totalen 28 poäng bakom (Axelsson missade första deltävlingen). Inga damer (ingen Olivia Hansson, som förmodligen låter kroppen återhämta sig efter maratondebuten i lördags, alltså) kom till start i kväll.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: