Fahlin tog SM-silver – bakom OS-guldmedaljören (och Olsson tillbaka efter lumpen: ”lägsta nivån är satt)

Det blev SM-silver för Emilia Fahlin i dag, i en för SM rätt typisk tävling. Jenny Rissveds, OS-guldmedaljören i mountainbike (som efter elva år utan några noterade landsvägstävlingar körde hon tjeckiska etapploppet Gracia Orlová med landslaget i april och blev tvåa i sammandraget), kom loss efter drygt en tredjedel av de 121 kilometerna, och bakom henne kunde ingen jakt organiseras. Det beror på att de svenska klubbarna är så små, och den nationella toppen så smal, och ingen med chans på medalj vill förstås bränna ut sig i en jakt som i sådana fall bara skulle gynna konkurrenter från andra klubbar. Så de elva där bakom riktade i stället in sig på kampen om silver- och bronsmedaljerna, och på hög växel i det sista lilla motlutet upp mot mållinjen höll Fahlin undan Julias Borgström, Nathalie Eklund, Clara Lundmark och de andra för att fixa silvret. Det blev hennes femte silver och totalt 14:e SM-medalj i den långa karriären. Listan ser numera ut så här:
Sex guld (linje 2008, 2013 och 2018, tempo 2009, 2010 och 2011), fyra silver (linje 2012, 2020 och 2022, tempo 2016 och 2018) och tre brons (linje 2011 och 2016, tempo 2012).
I morgon avgörs herrarnas Med 111 startande. Kumlasonen Jacob Ahlsson har startnummer 67 på den gula Motala-dressen medan Garphyttans Marcus Jansson har nummer 20 på sin vita Hymer-tröja.

Trots att det var midsommardag arrangerades som vanligt parkrun vid Rynningeviken. Blott 23 löpare orkade upp till 9.30 (tredje sämsta deltagarantalet någonsin, och då snackar vi 185:e upplagan, men Noha Olsson var hur som helst tillbaka efter att ha muckat (nu ska han i stället börja jobba inom försvarsmakten, på ledningsregementet i Enköping). Efter ett år med sparsam träning var Olsson, som ju har tre individuella ungdoms-SM-medaljer och vunnit USM-guld i stafett och JSM-guld i lag på meritlistan (och har gjort 4.03 på 1 500 och 15.19 på 5 000), i dag god för 18.04. ”Lägsta nivån är satt. Olsson är tillbaka för löpningen , för landet och för Närke”, skriver han i en exklusiv kommentar till Konditionsbloggen.
Petra Hanaeus var inte heller morgontrött (eller alltför sliten) dagen efter midsommarafton och var snabbast för 45:e gången, med 20.47.

I morgon börjar orienterings-VM, men varken Martin Regborn eller Jonatan Gustafsson finns med i det svenska stafettlaget som som förbundskapten Kalle Dahlin ställer på benen. I stället blir det Lina Strand, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman och Tove Alexandersson som ska jaga guldet i Kolding. Det båda örebroarna går i stället in i VM i tisdagens knockoutsprint, och Regborn är även uttagen till torsdagens individuella sprint, som avslutar mästerskapet. Läs gärna min artikel om Regborn inför mästerskapet, som ni hittar här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: