Fahlin tillbaka i världstoppen, sjukdom decimerar Tisarens SM-lag och Fotrally satte igång med sex länsgångare

Emilia Fahlin tog ett jättekliv tillbaka mot världstoppen i dag. När den andra etappen av Giro d’Italia (eller den första, som de själva säger, eftersom de räknar gårdagens korta tempo blott som prolog) avgjordes mellan Villasimius och Tortolì på Sardinien höll hon sig framme och var med när världens allra vassaste spurtare gjorde upp om främsta placeringarna. Jag misstänker att planen var att hon skulle dra upp spurten åt lagkompisen Clara Copponi, men den franska 23-åringen lyckades inte hänga med i hetsen runt de sista kurvorna, och föll bakåt, var 20:e i mål. Fahlin avancerade däremot upp genom tätgruppen och var elfte cyklist över mållinjen, före namn som Emma Norsgaard (kapten i Movistar team) och Elisa Longo Borghini (som liksom vinnaren Elisa Balsamo kör för Trek-Segafredo, så förmodligen brände hon sina ben på att hjälpa lagkompisen).
Fahlin tog förvisso SM-silver i lördags och blev åtta på en mindre tävling i Frankrike i mitten av maj, men det här var hennes bästa resultat på den internationella scenen sedan vårens comeback, och toppar 16:e- och 20:e-platserna i Women’s tour för en månad sedan. Marianne Vos var tvåa och Charlotte Kool trea bakom Balsamo.
Efter en utbrytning som hämtades in med milen kvar var hela fältet samlat in i mål efter 106,5 kilometer, men tack vare bonussekunder gick Balsamo, som var trea i tempot i går, upp i ledning, fyra sekunder före tempovinnaren Kristen Faulkner (USA/Team Bikeexchange).
Fahlin tog fem placeringar i sammandraget, upp till 37:e (eftersom det var några luckor längre bak som gav svansen på klungan sämre tider), och hon är därmed alltjämt fjärde FDJ-cyklist i sammandraget. Det är ännu oklart om laget i slutändan kommer köra för Marta Cavalli eller Cecilie Uttrup Ludwig i sammandraget (de är 23 respektive 26 sekunder bakom Balsamo just nu) – jag skulle tro att Cavalli kommer klara alpetapperna nästa vecka bäst.
I morgon avslutas inledningen på Sardinien med 113,4 kilometer längs kusten mellan Cala Gonone och Olbia, en etapp som otypiskt nog börjar med 436 höjdmeter utför på de första 21 kilometerna och därefter är relativt platt hela vägen. Cyklisterna rullar iväg 11.25 och Eurosport sänder från 12.45.

I morgon är det också sprintstafett-SM i orientering i Linköping. Tisaren är enda länslaget, men sjukdomar ställer till det för klubben som tog silver 2019 och brons i fjol och initialt såg ut att ha en riktigt bra möjlighet att få kliva upp på pallen igen. Men senaste dygnet har både utvecklingslandslaget Ellinor Tjernlund och junior-VM-uttagne Valter Pettersson insjuknat och ersatts av på den här nivån mer oprövade Anna Hallmén och Olle Josarp. Utvecklingslandslagslöparen Andrea Svensson, vårens stora utropstecken som lär ha en bra chans att kvala in i ett svenskt EM-lag, tar förstasträckan och tidigare världscuplöparen Oskar Andrén (som vann förstasträckan på Jukola för sitt norska lag) den sista.
Bara två av de 13 svenska VM-löparna känner att de hinner ladda om för lördagens tävling (med reservation för att till exempel Karolin Ohlssons Järla inte lämnat in någon laguppställning än): Gustav Bergman och Isac von Krusenstierna som springer sistasträckorna för Ravinen respektive Kåre. Tävlingen är en del av SM-veckan och sänds därför på SVT med start 13.00.

Nu vid 21.00 på fredagskvällen började Maratonmarschen, uthållighetstävlingen som tidigare gick under namnet Fotrally, där det gäller att gå så länge som möjligt (tills bara en återstår) i fem kilometer i timmen. Tidigare har man gått runt Mälaren (där varje varv tar 72 timmar), i år går man olika sextimmarsslingor (på tre mil, alltså) som utgår från Mariefred. Åtminstone sex gångare från länet finns med (hojta gärna om ni känner till fler): Garphyttans Staffan Gereonsson som gör debut (han som jag skrev ett stort reportage om för några månader sedan, läs det här), örebroarna Felicia Calais (debutant), Emil Ankarberg (har gått 18 timmar, 24 minuter) och Magnus Svensson (har gått 20.11, har nu samlat ett lag som heter Walk with ME som siktar på segern i lagtävlingen och på att uppmärksamma och samla in pengar till forskningen kring den neurologiska sjukdomen ME, myalgisk encefalomyelit), alltid like glade ultralöparen Matthias Köhler från Karlskoga (debutant) och hans jobbkollega från Ica i Hallsberg, 20-åriga Roholla Norozi (20-åring från Kumla som debuterar).
Agne Truss från Södertälje är regerande mästare (sedan 2019, de två senaste upplagorna har blivit covidinställda) och har rekordet på 87 timmar och 48 minuter.
Man kan följa tävlingen här.

Vill också uppmärksamma alla löpare om att inte glömma att det är både Jordgubbslunken i Rudskoga (precis på andra sidan länsgränsen mot Värmland – men det uppvägs av att alla som tar sig i mål får en liter jordgubbar) i morgon och Hyttloppet i Granbergsdal (norr om Karlskoga) på söndag. Två otroligt fina och mysiga små lopp som man inte får missa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: