Fahlin gjorde jobbet i girot – och helgens kvarglömda resultat: Nagle sexa på veteran-VM, Lindh vann långlopp och Nordling snabbast i Rudskoga (plus: klart med nytt traillopp)

Jag hoppas inte att ni missade mitt lite större reportage med Emilia Fahlin om våren, de inledande Giro d’Italia-etapperna och vägen framåt som publicerades i morse. Där berättade hon hur som helst att hon på de fyra bergsetapperna i girot (i dag och på torsdag, fredag och lördag) har som uppgift att jobba som hjälpryttare på platten (”Först och främst se till att de andra har dryck och is, gå bak till bilen och sköta markservicen. Och sedan sitta med de som vi kör för och backa upp dem, se till att de har allt de behöver och köra upp dem i position inför kritiska moment och ta vind så att de inte behöver spendera onödig energi.”) och sedan ta sig i mål med så lite energispill som möjligt för att spara benen till nästa dag.
Precis så gjorde Fahlin i dag. Gjorde jobbet i den 36-gradiga värmen och rullade sedan i mål med den sista gruppen, 29 minuter bakom täten efter 121 kilometer och tre bergspriser.
Dagen var en stor framgång för FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope-stallet som Fahlin tävlar för. Lagets italienska klättrare Marta Cavalli, som jagar den rosa tröjan den här veckan, kom loss i en utbrytning med trefaldiga världsmästaren Annemiek van Vleuten och spanska veteranen Mavi García. Cavalli orkade förvisso inte hela vägen upp i sista klättringen, och kom till mållinjen i Cesena 43 sekunder bakom, men skaffade sig i varje fall slagläge i sammandraget inför de tre stundande bergsetapperna: van Vleuten leder 25 sekunder före García och Cavalli är ytterligare 32 sekunder bakom. Övriga är fem minuter eller mer efter, eftersom nästan lilla grupp på måndagen var 4.51 bakom van Vleuten. I den gruppen hade FDJ med både danska stjärnan Cecilie Uttrup Ludwig och franska klättraren Évita Muzic, vilket gör att FDJ nu toppar lagtävlingen och har tre åkare topp tio i totalen.
I morgon väntar en spurtaretapp, där Fahlin kanske, kanske kan få en chans att köra för ett resultat men troligare kommer att få göra ett tredje försök att hjälpa Clara Copponi fram i spurten. 126 kilometer med start i Carpi och mål i Reggio Emilia väntar, och det är mestadels platt (332 höjdmeter på tolv mil är inte mycket). Starten går 11.05 och Eurosport sänder från 12.45.

En prestation som jag höll stenkoll på i går, men som av någon anledning föll bort när jag skulle blogga på kvällen, var IF Start-löparen Maria Nagles sjätteplats på 5 000 meter i D45-klassen vid veteran-VM i finska Tammerfors.
Finska Laura Manninen, som sprang halvmaraton-EM så sent som 2016, vann på 17.10,14, närmast före María José de Toro Sáiz, Spanien (18.10,60), och Zoë Quinn, Irland (18.25,28) medan Nagle sprang in på 20.21,09, nio sekunder långsammare än hon gjorde när hon tog DM-bronset på samma distans i tisdags.
”Varmt, typ 28 grader. Benhård bana, sämre än GIH. Men glad över att komma sexa, låg kvar ett varv för länge i tyskans rygg”, skrev Nagle till mig efteråt (tyskan var Sandra Meyer-Lindloff, som var över minuten bakom i mål till slut).

Ytterligare en prestation som missades i går: Örebroaren Axel Lindh, som radat upp fina prestationer under första halvan av säsongen och som så sent som i tisdags tog SM-silver i mountainbike-sprint, vann långloppscupstävlingen Ränneslättsturen i Eksjö efter en spurtstrid mot Emil Lindgren (örebroaren Matthias Wengelin var trea, men distanserad med 1,5 minuter). ”Emil drog upp spurten tidigt och jag lyckades kriga mig med på hjul. Grävde djupt och hade lite krafter kvar till spurten”, skriver Lindh på instagram, där han också konstaterar att det var hans första seger i långloppscupen på sju år, sedan Billingeracet i Skövde 2015.

Resultaten från Jordgubbslunken i lördags har trillat in också, och på långa banan blev det tre pallplatser till länet genom Karlskogas Ida Birath från Karlskoga tvåa (på 45.49) och Hannah Nordin från Åtorp trea (på 46.37) bakom IFK Umeås Ella Ohlsson som var överlägsen med 42.50 över elva kilometer grusväg och (lite) terräng, och på herrsidan genom Hällefors Fredrik Rådström (på 41.22) som var trea bakom Västra Ämterviks Fredrik Häggmark (37.24) och IF Götas David Kjellén (37.47).
Starkaste namnen fanns dock på den korta motionsdistansen, sex kilometer: Gustav Nordling, som bor i Örebro men tävlar för Spårvägen, vann på 23.14 med Karlskogas 15-årige talang Thomas Ferletta bara 28 sekunder bakom – och bakom honom var två år äldre systern Anna Ferletta bara en sekund bakom.

När jag var och sprang Hyttloppet i går fick jag nys om att samma arrangör – Granbergsdals IF, de som bland annat fostrad skidåkaren Ludvig Berg – drar igång ett nytt traillopp i höst: Granbergsdalsterrängen. Det blir tio kilometer ”på stigar och korta partier av grusväg och obanad terräng” och blir ett välkommet tillskott i länets loppflora efter att nästan alla andra traillopp ställts in eller lagts ned i år (Talludden trail, Dovra trail, Rusakulan vertikal … och Kilsbergen trailrun avgörs för sista gången). Det var en bit upp till topp-kvintetteten, men nästan lika långt bak till de bakom för Nagle som alltså hamnade i ett ingenmansland på de sista varven.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: