Fahlin tappade över minuten på första etappen – när utbrytning höll

Första etappen av Simac ladies tour – eller Nederländerna runt, som Eurosport föredömligt kallar den – blev nog inte riktigt vad Emilia Fahlin hoppats på, även om jag inte haft möjligheten att prata med henne efteråt.
Halvvägs in på den 141 kilometer långa, och helt pannkaksplatta, etappen kom 21 cyklister nämligen loss i en utbrytning som höll hela vägen in i mål (även om två av dem tvingades släppa. Nykorade Europamästaren Lorena Wiebes vann spurten och fick för besväret elva bonussekunder som ger henne en bra lucka till huvudkonkurrenterna i sammandraget eftersom många toppnamn precis som Fahlin blev kvar i huvudklungan som aldrig hann ifatt och som i mål var 49 sekunder bakom (vilket med bonussekunder alltså blev en minut jämnt; noteras ska dock att Chantal van den Broek-Blaak, som är en av favoriterna i sammandraget, var med längst fram).
Huvudgruppen sprack dessutom av i spurten, så Fahlin tappade ytterligare fyra sekunder på den 34:e-plats som hon rullade i mål på. Enda lagkompisen hon hade med i gruppen längst fram var franska Eugénie Duval, som spurtade in som femma – hennes bästa resultat på hela året.
Eurosport skulle ha sänt sista timmen på sin player-tjänst, men åtminstone jag fick aldrig någon bild från Nederländerna. I morgon väntar en 118 kilometer lång etapp med start och mål i Ede, inte så långt från Apeldoorn, Arnhem och Nijmegen i centrala Nederländerna. Även då ska Eurosport, enligt tablån, sända från 14.40 (etappen startar 13.05).

I morgon avgörs för övrigt den andra av höstens fyra etapper i Moto tour. Den första, för två veckor sedan, gick på min semester, så den har inte blivit nämnd i bloggen: Robert Brundin tog sin tionde raka seger, vann med nästan fyra minuters marginal till Jimmy Axelsson över en 17 kilometer lång masstart, och Olivia Hansson dök upp och var sexa av 14 startande (som enda dam).
Morgondagens etapp är en 20 kilometer lång masstart med start och mål vid Norrbyås kyrka i Örebros sydöstra utkanter. Brundin säkrar totalsegern på herrsidan om han vinner samtidigt som Axelsson inte slutar tvåa och Hansson säkrar den på damsidan om hon vinner (om ingen kommer till start pådamsidan säkrar hon i sämsta fall delad seger).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: