Fahlin i svår krasch – men tog sig i mål: ”Ska kolla upp handleden först” (Och rykten säger att hon letar nytt stall)

Tidstapp när en utbrytning höll på första etappen av världstourtävlingen Simac ladies tour (”Nederländerna runt”), och på den andra blev det etter värre för Emilia Fahlin: Med runt 26 kilometer av de 118 kilometerna kvar till målet i Ede, i centrala Nederländerna, gick hon ihop med norska Uno-X-cyklisten Susanne Andersen i backen rejält. Eurosport sände, hade inga bilder från själva kraschen men visade en medtagen Fahlin direkt efteråt som tog sig åt högerhanden. Vårgårda cycling, som förutom att arrangera Vårgårda GP också bevakar svensk proffscykling och skickar ut pressmeddelande, hade sms-kontakt med Fahlin efteråt och frågade först och främst om VM-loppet i Australien den 24 september är i fara: ”Jag kan inte säga något nu. Ska kolla upp handleden först”, skrev Fahlin tillbaka.
Efter att ha blivit snabbkollad av läkare och bytt några ord med egna teampersonalen satte sig Fahlin på cykeln igen och avverkade de kvarvarande 26 kilometerna, vilket ger henne en möjlighet att fortsätta etapploppet i morgon – om handen känns bättre. Hon rullade i mål knappt fyra minuter bakom Lorean Wiebes, som spurtade hem andra raka etappsegern och via bonussekunder nu toppar sammandraget med 15 sekunder före landsmannen Karlijn Swinkels. Bästa FDJ-cyklist både i går, i dag och totalt är Eugénie Duval, 21 sekunder bakom Wiebes totalt efter en 14:e-plats i dagens klungspurt (de 69 längst fram fick samma tid).
I morgon väntar en 139 kilometer lång etapp med start och mål i Gennep, lite söder om Nijmegen, precis vid den tyska gränsen (någon kilometer kommer cyklisterna till coh med att åka på själva gränsen, där den följer en vägsträcka). Mookerheide-stigningen, med 69 höjdmeter på 2,1 kilometer, ska passeras två gånger, men i övrigt är etappen pannkaksplatt och det lär bli en ny klungspurt.
Cyklisterna rullar iväg redan 12.21 medan Eurosport (vars sändning fungerade i dag, efter gårdagens debacle!) inte börjar sända förrän 14.40. Återstår att se om Fahlin kommer till start där.
Genom åren har Fahlin haft mycket otur i sin karriär. Efter att ha slagit igenom tidigt, och kanske framför allt gjort sig känd som en överjävlig tempocyklist, så skuggades de första åren jag bevakade henne (från 2012 och framåt) av sjukdomsbekymmer som hon fick bukt på först sommaren 2015 då hon fick diagnosen ”akuta och kroniska bihåleinflammationer” och med egna pengar finansierade en laseroperation av näsmusslorna vid en privatklinik i Spanien. 2016 kom hon tillbaka starkare än någonsin, hjälpte Emma Johansson till ett OS-silver i Rio de Janeiro och körde själv hem karriärens största seger, i världstourtävlingen Vårgårda GP. 2017 och 2018 fortsatte hon att rada upp starka resultat som toppades med fjärdeplatsen vid VM i Österrike. Men 2019 drabbades hon av en svår hjärnskakning och en blödning- i huvudet efter en krasch på träning och blev borta fyra månader, 2020 bröt hon handen när hon tog emot en vattenflaska i Giro d’Italia (efter en långt uppskjuten säsongsstart på grund av coronapandemin) och missade bland annat VM, och 2021 lade hon ned säsongen redan före OS i juli på grund av utmattningssyndrom som gjorde att hon pausade allt i nio månader. I år har hon slitit för att komma tilblaka, men under Giro d’Italia i början av juli började allt lossna igen och efter en niondeplats i Vårgårda GP slog hon till med en andraplats på den svenska etappen av Tour of Scandinavia och en åttondeplats på EM senast. Men nu kan det alltså vara dags för ett nytt skadeavbrott.
Senaste tidens framgång har gjort att Fahlin, som varit osäker på om hon ska tävla mer efter årets säsong, börjat fundera på att förlänga karriären över OS i Paris 2024 – men under dagens sändning, i samband med att Fahlin hamnade i bild efter kraschen, berättade kommentatorn att snacket är att franska stallet FDJ-Suez-Futurscope, som Fahlin tävlat för i fyra säsonger, valt att inte förlänga hennes kontrakt över 2023 (känd är att de förlängt med tio andra och värvat nederländska Loes Adegeest och franska Gladys Verhulst inför nästa säsong, men truppen är ännu inte spikad). Något som i sådana fall betyder att Fahlin alltså måste ut och sonder marknaden efter en ny arbetsgivare inför 2023. Nästa gång jag pratar med henne ska jag givetvis fråga mer om det.

Olivia Hansson och Robert Brundin säkrade totalsegern i årets Moto tour redan i kväll, med två tävlingar kvar att köra av årets säsong. Hansson genom att ta sin tredje seger för året samtidigt som ingen annan kvinna ställt upp i år (i dag tia av 18 startande totalt), och Brundin genom att ta sin elfte raka seger (varv den sjunde i år). Över en 20 kilometer lång masstart med start och mål vid Norrbyås kyrka vann Brundin med 65 sekunders marginal till tvåan Kevin Henriksson, som i sin tur var 3,7 sekunder före Jimmy Axelsson på tredjeplatsen. Axelsson, som är tvåa i sammandraget, hade hållit liv i cupen om han tagit andraplatsen, men genom att bli trea kan han nu maximalt nå 235 poäng, och Brundin har redan 238 och behöver inte ens komma till start i de två sista tävlingarna. De kanske lockar ändå: Om två veckor sammanfaller etappen nämligen med Karlslunds klubbmästerskap i rullskidor, över 14 kilometer med individuell start, och den 9 oktober avslutas touren med en 32 kilometer lång och fin masstart med start i Järle (och det vill ju ingen missa!).

På tal om klubbmästerskap avgjordes KFUM Örebros KM i orientering (över långdistans) i går eftermiddag: Karin Lindgren och Oskar Arlebo var lika överlägsna på herr- respektive damsidan: Sprang båda på 57 minuter (över 5,6 respektive 7,3 kilometer orientering, fågelvägen) och var 14,5 minuter före tvåorna (Emma Victorin respektive William Segura), och några fler löpare än så kom inte till start i seniorklasserna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: