Röjler och Nilsson förbättrade sig med 70 minuter i swimrun-VM – och så går det i Anderssons rekordförsök

I dag avgjordes Ö till ö, VM i swimrun, med start i Sandhamn och mål på Utö i Stockholm skärgård. Jag bevakade den 75 kilometer långa tävlingen rätt hårt i några år, när Lotta Nilsson och Bibben Nordblom var med och presterade toppresultat år efter år. Nu för tiden är länsinslaget betydligt mindre. I år hittar jag ”bara” Johan Röjler (den trefaldige olympiern och storskrinnaren som senaste åren gjort sig känd som tränaren bakom Nils van der Poel) och Oscar Nilsson, som för andra gången deltog under företagsnamnet Träd i kraft (ett arboristföretag). De lade sig någonstans mitt i fältet i början, men plockade sedan placeringar mest hela dagen och var 46:e herrlag i mål (73:a totalt, om man räknar dam- och mixedlag också). Tiden, över 65 kilometer löpning och tio kilometer simning, blev fina 10.15.05 – en förbättring med 70 minuter jämfört med 2019. Det ska jämföras med Ark swimruns Max Andersson (Sverige) och Hug Tormento (Frankrike) som vann på sju timmar och 59 sekunder.

Filip Andersson var 2,4 kilometer efter sin svenska rekord-plan efter ett dygn på sextimmarsloppet i skånska Viadal. Så långt 137,6 kilometer mot planens 140. Men inget avgörs så klart under första dygnet i en så lång tävling, många upplever andra och tredje dygnen som värst och sedan ska kroppen hålla hela vägen. Nu vid 20-tiden på kvällen är Andersson tvåa i tävlingen bakom Tommy Tedelund medan Lindesbergsbördiga Elin Engström leder damklassen (och är fyra totalt) närmast före Karlskogas Regina Johnson. Alla länslöpare på topp två, alltså. Resultaten följs här.

Några resultat från helgen som jag bommade i går:
** Siri Englund, som nyligen blev tvåa i en stor tävling i sin huvuddisciplin, militär femkamp, i Österrike blev tvåa i Nordic race, en hinderbanetävling i Köpenhamn i helgen. Hon var 3,5 minuter bakom överlägsna segraren Ida Mathilde Steensgaard (Danmark), men å andra sidan nästan en minut före trean Lizaveta Savinava från Polen.
** Det var oväntat jämnt – han var bakom halvvägs och i mål skiljde bara 80 sekunder över 90 minuter och 23 kilometer (fågelvägen) mountainbikeorientering – men Marcus Jansson (världmästaren från Garphyttan) tog en ny seger när svenska cupen avslutades med en masstart över långdistans i Nybro på söndagen. därmed tog han, trots bara sju starter på tio tävlingar i cupen i år, hem hela tjottaballongen. Och det trots att han inte vid något tillfälle tidigare under året varit i ledningen i cupen (eftersom han inte körde de två första tävlingarna). Örebroaren Karin E Gustafssons blev trea för andra dagen i rad och klättrade därmed till sjunde plats i sammandraget.
** Båda bröderna Ahlsson blev avplockade i Gylne gutuer, en norsk tävling inom internationella cykelförbundet UCI:s 1.2-kategori (samma nivå som lördagens Lillehammer GP och den tredje högsta bakom världstouren och protouren), på söndagen. Tävlingen avslutades med fem varv på en 30 kilometer lång slinga, och de som halkade för långt efter täten blev avplockade (som de alltid blir på varvlopp). Bara 39 av 168 startande kom i mål varav fyra från Motala AIF-Serneke-Allebike som Jacob och Jonathan tävlar för. Norske André Drege vann medan Motalas Richard Larsén blev bästa svensk på femteplatsen, 53 sekunder bakom.
** På grund av för klent deltagande ställdes alla längre lopp än 800 meter in på Nobelspelen, årets största friidrottstävling i Karlskoga. Och varken i dam- eller herr- eller P/F17-klasserna blev det några medel- eller långdistanslopp alls. Två 800-meterslopp genomfördes, och hemmalöparen Thomas Ferletta, som vann P15-klassen på 2.10,47, var enda länslöparen till start (han är sjua på svenska årsbästalistan i P15 med 2.04,36 från SM-loppet förra helgen där han blev fyra).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: