Johansson till världscupfinalen, Hansson och Brundin klubbmästare – och så följer du Sennvall Forsberg i VM-tempot

Det var egentligen konstigt att örebroaren Anton Johansson, som nia i totala världscupen och EM-silvermedaljör i medeldistans, inte hade fått en plats i truppen till världscupfinalen i orientering i Schweiz om två veckor. Men efter söndagens SM-brons i långdistans har han nu förstås fått en plats. Det meddelade Svenska orienteringsförbundet i dag. Bland de som inte får plats finns dock bland andra KFUM Örebros Jonatan Gustafsson, trots VM-bronset tidigare i somras.
– Det är ganska extremt på killsidan att det är så många som har kapacitet att springa bra på världscupen. Det är klart att det känns extra hårt för de som ställs utanför laget nu, säger förbundskaptenen Anneli Östberg till förbundets hemsida.
Lite mer överraskande än Johansson uttagning är att Tisarens Andrea Svensson, som förvisso hade en strålande inledning på säsongen och sprang EM i augusti, fått en reservplats trots att hon bara var 13:e löpare, nästan 23 minuter från täten, i långdistansen i söndags. Det betyder att hon får springa om någon av de åtta uttagna svenskarna på damsidan (Tove Alexandersson, som är nummer nio, har en personlig friplats) får förhinder.
Världscupfinalen inleds med stafett den lördagen den 1 oktober, som bara ingår i nationscupen, fortsäter med medeldistans dagen därpå och avslutas med långdistans måndagen den 3 oktober. Sedan tidigare är örebroaren och världscuptvåan Martin Regborn uttagen till tävlingarna.

Olivia Hansson följde upp söndagens SM-silver i rullskidor med ett KM-guld när Karlslunds klubbmästerskap avgjordes i kväll. Tävlingen dubblerade som den sjunde och näst sista etappen i årets Moto tour, och Hansson var ensam dam till start. Hon slog också tolv av de 20 herrarna som kom till start i tävlingen över 14 kilometer med intervallstart, som hade start vid Yxe, strax norr om avfarten från riksväg 50 mot Nora, och gick på en sju kilometer lång vändbana på en väg parallellt med riksvägen.
Robert Brundin byggde på sin segersvit och vann med exakt två minuters marginal till Jimmy Axelsson och med Viktor Rikner på tredje plats (ytterligare 19 sekunder bakom). Brundin avverkade de 14 kilometerna på 30.34, Hansson på 34.50. Brundin och Hansson har sedan tidigare säkrat totalsegrarna i Moto tour i år. Cupen avslutas med en 32 kilometer lång masstart med start i Järle den söndagen den 9 oktober.

I morgon är det dags för Karin Sennvall Forsberg att köra om medaljerna vid veteran-VM i norditalienska Trento. Totalt 25 damer är anmälda till tempoloppet i K40-klassen, och örebroaren går ut precis mitt i fältet, som nummer 13. 9.49.30 på torsdagsmorgonen rullar hon av startrampen, men det verkar tyvärr inte finnas någon tv-produktion från tävlingen. Vi som vill följa är i stället hänvisade till den här livetimingsidan. Banan är nästan helt flack (det är en liten knix tre kilometer in) och förutom några 90-garderssvängar (i lite tätare följd precis i början och slutet) innehåller den inga tekniska svårigheter mer än 14 (!) rondeller som ska passeras. Regerande världsmästaren Cecilia Hansen från Norberg går ut allra sist, vid 9.55.30. En halvtimme senare lär vi veta hur medaljerna fördelas. Mitt reportage om Sennvall Forsberg inför tävlingen hittar ni här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: