Cykelfest i länet nästa helg – och ungdomen slog veteranen i mästarmötet i Linde

Nästa helg blir det – lite oväntat nog, kanske – cykelfest i länet. På lördagen, den 1 oktober, avgörs den andra upplagan av Bergslagen bike race, en 95 kilometer lång gravel-tävling. ”Gravel” är helt enkelt cykling på grusvägar, med för ändamålet anpassade cyklar (och framför allt däck), som blivit alltmer populär de senaste åren (delvis på mountainbikens bekostnad, kan man tänka när en tävling som Bergslagsloppet tvingats ställa in). Bergslagen bike race har förvisso start och mål i Dalarna, i Säfsen, men huvuddelen av banan går på vår sida länsgränsen, på grusvägar i Hällefors kommun. Det är strikt sett ingen tävling – det tas, precis som i Vätternrundan, inga tider – men först i mål är ändå först i mål och dessutom kommer det delas ut priser till de som är snabbast på tre Strava-segment längs vägen, varav två (”Långa sega backen upp mot Sandsjön” och ”High speed segment” i skogarna norr om Hällefors).
Dagen därpå, söndagen den 2 oktober, avgörs den (tredje? fjärde?) upplagan av Svartåtrampet (den första gick i varje fall 2018), en mountainbike-träningstävling som däremot har tidtagning. Den går på den Bergslagen cycling-sträckan Sirsjön runt med start och mål vid Hyttvallen i Svartå. 21 kilometer ”blandad stig och grusväg, kortare asfaltstransport, stigpartierna är av karaktär lättåkta till medelsvåra”.

Vem är bäst av en nybliven svensk veteranmästare och en nybliven svensk ungdomsmästare? Svaret gavs i Lindesbergs västra utkanter på tisdagskvällen, när Lindebygdens OK arrangerade en träningsorientering med nyblivna veteranmästaren Per Eklöf, dubble ungdomsmästaren Axel Thybeck och 47 statister (nåja …). Veteranen Eklöf var i ledningen stora delar av banan, men gjorde två krokar till de båda sista kontrollerna och tappade en 35-sekundersledning och var 2.10 bakom svenske H15-kungen Thybeck i mål. Simon Marklund var tredje snabbast men nästan sex minuter bakom, 20 sekunder före Therese Korkeakoski som var bästa dam.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: