Fem läns-nomineringar till orienteringsgalan (och då är finaste priset oaktat) – och missa inte Fahlin i NA:s sportpodd

Det kan bli prisregn över länet när orienteringsgalan – Svenska orienteringsförbundets egna arrangemang – går av stapeln på Scandic i Upplands Väsby. Länet har fått inte mindre än fem nomineringar till de tio priser där Sveriges alla orienterare får vara med och rösta, och därutöver lär ju Martin Regborn han chansen på en fin placering (om än inte utmana Tove Alexandersson om titeln) när årets orienterare – som landets församlade orienteringsjournalister (däribland undertecknad) röstar fram.
Regborn är nominerad till priset som årets långdistansare för EM-guldet, som var Sveriges första herrguld på en individuell skogsdistans på ett EM eller VM på 18 år. Övriga nominerade i klassen är svagare (Tove Alexandersson fick nöja sig med ett EM-silver just i långdistans i år och Max Peter Bejmer är nominerad för en andraplats på ett världscuplopp), så Regborn lär ha stor vinstchans.
Nästan ännu större favorit är Garphyttans Marcus Jansson i klassen årets mountainbikeorienterare, tack vare sitt VM-guld (Sveriges första någonsin på herrsidan) och sina dubbla EM-brons. Han ställs nämligen mot ett VM- och ett EM-brons (Nadia Larsson respektive Anna Tiderman).
Svårare för Anton Johnasson att bli årets medeldistansare eftersom han ställs mot Albin Ridefelt som tog guld i Johanssons silverlopp i EM (bronsmedaljören Gustav Bergman är den tredje nominerade) liksom för Jonatan Gustafsson i kategorin årets sprinter eftersom han tog VM-brons bakom August Mollén på silverplatsen medan Alexandersson tog VM-guld och Gustav Bergman VM-silver i den andra sprintdisciplinen (men Gustafssons student-VM-guld i sprint kanske kan hjälpa något i konkurrensen).
Hur Hagabys och Almbys Tiomila-arrangemang står sig i konkurrensen mot O-ringen i Uppsala och Sommarlandssprinten i Skara är svårare att bedöma utifrån, men Skara har en bättre story (deras klubbstuga och kartor brann upp strax före tävlingen) och fler sprang O-ringen, så kanske blir det svårt för Tiomila i omröstningen. Vi får se.
I alla de här klasserna, samt de fem utan länsinblandning (årets skidorienterare, årets precisionsorienterare, årets lag, årets karta och årets hittaut-projekt) vägs en specialjurys röster samman med folkets röster (procentsatserna på de tre nominerade i varje kategori adderas, så om till exempel 75 procent av juryn och 53 procent av folket röstar på Regborn så får han 128 av 200 möjliga poäng). Rösta kan alla som har inloggning i orienterings anmälningssystem Eventor göra, fram till den 5 november. När det gäller årets orienterare är det en ren omröstning där alla orienteringsjournalister får ranka sina tre favoriter. Mina blir 1) Martin Regborn, 2) Marcus Jansson, 3) Jonatan Gustafsson i år. Lite länspatriotisk får man väl ändå vara?

Missa heller inte att Emilia Fahlin den här veckan, som första konditionsidrottare, gästar NA:s sportpodd Laget och jaget, där hon för kollega Elena Lövholm öppenhjärtigt berättar om utmattningssyndromet som höll henne borta från cykelsporten i nio månader, om vägen tillbaka och tankarna inför nästa år och 2024 som hon just nu ser som den mest troliga slutpunkten på den långa karriären. Mycket bra snack!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: