Johansson utslagen i supertuff kvartsfinal: ”Något som inte stämde” (och ”Peiza” förnekar fullskalig comeback)

Det blev ingen hejdundrande start på säsongen för Zinkgruvans sprintess Markus Hallén Johansson (som numera tävlar för Offerdal). Han klarade sig vidare från kvalet – vid sprinten i klassisk stil som inledde Bruksvallspremiären på fredagen – med blott 20 hundradelars marginal och slutade sedan sist i sin kvartsfinal, och fick placering 28 i tävlingen (på tid jämfört med de andra kvartsfinal-sexorna). Men det ska tilläggas att Johansson hamnade i en vrålhård kvartsfinal med slutvinnare Calle Halfvarsson, tvåan Oskar Svensson, sexan William Poromaa (som föll i finalen efter att ha trängts med Anton Persson) och supertalangen Edvin Anger som slog alla dem i kvartsfinalen men som sedan stod på näsan i semifinalen. Johansson fick en liten lucka fram till kanonerna ganska tidigt, och förmådde inte täppa till.
”Något som inte stämde i dag”, skriver Johansson i sin träningsdagbok på strava, med en nedåttumme som betoning.
I juniorklassen gick ingen länsåkare vidare från kvalet: Garphytteåkarna Ida Bervenståhl och Nelly Mårtensson var 41:a respektive 47:a i kvalet, och karlskogingen Ellen Berg 52:a. Bervenståhl, som var närmast kvartsfinal, var tio sekunder ifrån.
I gårdagens blogginlägg frågade jag mig ju förresten vart bröderna Marcus och Lucas Lennartsson tagit vägen. Som ett brev på posten lade Marcus ut ett instagraminlägg, där han berättar att båda lagt av inför årets säsong. ”I våras körde både jag och han våra sista skidlopp och för min del har jag känt under en längre tid att jag börjat bli klar med skidåkningen och de senaste åren av skador gjorde inte beslutet svårare men det var inte därför jag la skidorna på hyllan”, skriver han. Adam Gillman? Han laddar liksom Filip Danielsson och Elin Törnqvist för långloppssäsongen, kommer att köra skiclassics (långloppsvärldscupen) med Exsitec ski team i vinter.
I morgon fortsätter tävlingarna i Bruksvallarna med distanslopp över tio kilometer i klassisk stil, med Axel Ekström på startlinjen. Han går ut som 110:a av 125 startande herrar, B-seedad mitt emellan klubbkompisen Gustav Eriksson och Östersunds Emil Persson, vid 11.54.30. SVT sänder.

Snabbast på Örebro parkrun två gånger inom 14 dagar, och därtill på tider som bara en handfull löpare gjort genom tiderna på banan: Det är inte så konstigt att bloggaren började spekulera i om Per Sjögren är på väg mot en fullskalig comeback. Men så är det inte. I en kommentar till det berörda inlägget här på bloggen skrev ”Peiza” själv och förklarade läget, häromdagen: ”Jag springer enbart för att må bra och eventuella resultat det medför är bara en bonus. Dock ej uteslutet att jag dyker upp på någon tävling framöver då jag tycker det är rätt kul att mäta krafterna och få plåga sig lite.”
Han berättar också att hans 16.10 – den näst bästa tid som någonsin presterats på Örebro parkrun (bara toppat av Tim Sundströms banrekord) och som han i lördags bara var 26 sekunder ifrån – inte var någon maxning då, den 19 augusti 2017. ”Min ‘rekordtid’ på Örebro parkrun satte jag i samband med ett träningspass inför SM på 10 000 meter. Sprang då 2×5 kilometer med fyra minuters vila på 16.10/16.19 enligt mina anteckningar i Strava. Det var inget max just då, men självklart ett väldigt hårt tempo, fokus låg på att ha en bra känsla.”
Hur det gick på SM? En tiondeplats på 30.48. Sjögrens allra bästa SM-resultat är en fjärdeplats på 3 000 meter inomhus 2009 (på 8.23), som kanske borde varit ett brons eftersom sedermera dopningsavstängde Adil Bouafif var en av tre gubbar i en spurtduell fyra sekunder före Sjögren (men det guldet har Bouafif fått behålla).
Återstår att se om Sjögren dyker upp och springer ”lagom” snabbt på parkrun även i morgon, trots kylan. Start 9.30 vid Naturens hus, som vanligt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: