Schagerströms nya toppresultat – slog comebackande Tove Alexandersson (som sedan blev diskad)

Missa inte tredje avsnittet av Konditionsbloggenpodden – med löparesset Erica Lech som gäst. Du hittar det i den här artikeln eller på de flesta ställen där poddar finns (som i podcast-appen eller på Spotify).

Elin Schagerström fortsätter att imponera i säsongsupptakten. Efter starka resultat i Finland för två veckor sedan slutade 22-åringen från Latorp femma i konkurrens med nästan hela världseliten (alla utom finskorna) i sprinttävlingen som inledde Sjusjørennet utanför Lillehammer i dag. Schagerström var 24 sekunder från segern och nio sekunder från pallen i en tävling där hon bara hade Frida Sandberg, Linda Lindkvist, estniska regerande sprintvärldsmästaren Daisy Kudre-Schnyder och Magdalena Olsson före sig.
till och med superstjärnan Tove Alexandersson, som gjorde comeback som skidorienterare efter ett par års satsning på skidalpinism, gick i mål bakom – men hon blev sedan diskad av oklar anledning (förmodligen hade hon missat att få till stämplingen på någon kontroll). Även Karlskogafostrade veteranen Åsa Zetterberg Eriksson blev diskad.
Vintrosas Nelly Mårtensson, som gjorde säsongsdebut och dessutom för första gången på internationell nivå mötte de bästa juniorerna (hon tävlade i ungdomsklassen för åkare upp till 17 när hon gjorde succé på EM i fjol, nu är hon i juniorklassen och möter de som fyller 20 nästa år, då hon själv blir 18), slutade på 14:e plats i den klassen, som femte bästa svensk. Hon var knappt 7,5 minuter bakom segrande norskan Ingeborg Roll Mosland.
I morgon avslutas tävlingarna i Norge med en medeldistans.

Längdskidtävlingarna i skandinaviska cupen och Sverigecupen i Östersund i dag blev inställda på grund av kylan. Nytt försök, då med masstartslopp över 20 kilometer i fristil, i morgon. NA sänder, damerna startar 9.45, herrarna 11.00. Några åkare från länet hittar jag inte i startlistan eftersom både Anja Andersdotter, Ludvig Berg och Markus Hallén Johansson sedan tidigare valt att stå över den distansen.

Länsåkarna Adam Gillman och Rickard Ericsson var inom 16 sekunder och hade bara en åkare mellan sig när långloppsvärldscupen skiclassics sista lopp före jul – La Venosta criterium – avgjordes på en varvbana i norra Italien på lördagen. Efter 36 kilometer var Gillman 59:a och Ericsson 61:a. Skillnaden mellan dem var att Gillman tjänade sin första poäng i långloppsvärldscupen – alla som kommer till start får en grundpoäng (och 50 för lagtempot förra helgen), men topp 59 får verkligen poäng för sin insats (så Gillman kom på sista poängplats och fick med sig två från den här helgen). Betydligt bättre än 99:e-platsen förra veckan, hur som helst, och Gillman skriver nöjt i sin träningsdagbok på Strava: ”Som natt och dag mot förra helgen i Bad Gastein. Tyvärr hann det spricka av innan jag hann avancera ändå, så det blev att gneta på en bit bak. Poängplats i alla fall.”
Emil Persson vann framför Andreas Nygaard och Max Novak, drygt tolv minuter före de båda länsåkarna.

Julespecial eller inte – Petra Hanaeus fortsätter ändå vara snabbast i Örebro parkrun. Nu för femte veckan i rad och totalt 54:e gången (ingen i Sverige har varit snabbare fler gånger, i något parkrun). 22.18 stannade klockan på den här gången. Oskar Hansson var snabbast på herrsidan för 17:e gången (på 20.00 den här veckan), och därmed tangerar han Annica Sjölund för tredjeplatsen i antal förstaplaceringar. Johan Ingjald har 31 (men bara tre sedan covid-brejket mars 2020–augusti 2021). Trots jultemat kom bara 34 löpare (och en häst) till start, kanske beroende på väder och underlag.

Örebrolöparen Jenny-Ann Ehrling, som tog RM-brons i 24-timmarslöpning (det var året innan SM infördes, men motsvarade samma dignitet) 2020, har störts av skador senaste året och fick bland annat kliva av SM i våras. I dag var hon tillbaka på banan och sprang tolvtimmarsloppet under 24 hores d’ultrafans en pista de Barcelona (alltså Ultrafansen 24-timmars på bana i Barcelona) i dag. Men Ehrling fick återigen problem och klev av efter drygt sju timmar. Då hade hon sprungit 66,6 kilometer (158 varv på löparbanan). Halvvägs, efter sex timmar, låg hon fyra, bara 1 700 meter från pallen. Men något stämde inte.
”Fick problem ganska tidigt med benet men jag kämpade på. Gick några timmar för att se om jag skulle kunna springa igen, men det gick inte.
Visste från början att det var en chansning att ställa upp. Kanske skulle jag ändrat till 6-timmarsloppet istället, men vad gör väl det” skriver Ehrling på instagram där hon också konstaterar: ”Känns konstigt att skriva att man är nöjd och jag känner mig grym trots att jag bröt” och ”jag känner att jag är på god väg tillbaka”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: