Världsmästaren och mountainbikestjärnan i e-cykelcupen – men det är ”Limpan” som är överlägset vassast i länet

Har legat lite lågt med att rapportera från Sverigecupen i e-cykling, alltså Svenska cykelförbundets serie med Zwift-tävlingar (där man kör träningscykel/trainer uppkopplad mot en dator och tävlar mot andra via nätet), i vinter. Det beror mest på att varken bröderna Ahlsson eller Karin Sennvall Forsberg, som tidigare vintrar konkurrerat om de mest framskjutna placeringarna, kommit till start (men lite längre ned i blogginlägget förstår ni att det var ett felbeslut. Men nu när det är lite stiltje på tävlingsfronten kan det ändå vara värt att notera att tre deltävlingar har avgjorts och att Marcus Jansson (världsmästaren i mountainbikeorientering från Garphyttan som jag försöker tjata in i Konditionsbloggenpodden) och Matthias Wengelin (mountainbikemästaren och örebroaren som redan gästat podden) båda kört två av de tre deltävlingarna.
Wengelin berättade i podden att han mest tar de här tävlingarna som en rolig grej, och att han missgynnas av sin storlek (som är en framgångsfaktor på mountainbikehojen) eftersom spelet beräknar kraften via watt per kilo kroppsvikt. Det visar sig också i resultaten, där han var 37:a i första deltävlingen den 5 december (nästan tre minuter bakom täten på en etapp som avslutades med en lång klättring) och 32:a i den tredje, två veckor senare (6,1 sekunder från segern på en spurtetapp).
Jansson var elva i den där första tävlingen, 1,5 minuter bakom segrande Johannes Randrop Keiding, och 18:e i den andra (23,7 sekunder bakom samme segrare, som för övrigt vunnit alla deltävlingar hittills). Det gör Jansson till 22:a i sammandraget efter tre av sju deltävlingar, Wengelin är 39:a.
Men även om det här är de två klart största länsnamnen ute i verkligheten så är det Almbys Johan ”Limpan” Lindbom som dominerat e-cyklingen i vinter. En åttondeplats i första deltävlingen, en niondeplats i den andra och en sjundeplats i den tredje har gjort honom till bästa länscyklist i alla tre (i de två sista har han varit mindre än sekunden från segern), och jämnheten har tagit honom till femteplatsen i sammandraget (han är den ende på topp sex som inte varit på pallen i någon tävling). ”Limpan” kör normalt mest mountainbike och vann yngsta veteran-SM-klassen (H30) både i crosscountry och långlopp i somras, och blev i höstas som en av tio svenskar uttagna till Moviestar eteam (för vilka han också skördag framgångar med msasor av topp tio-placeringar i internationella tävlingar i vinter, men jag har svårt att bedöma vilka race som är mer och mindre prestigefulla).
Även gamle ironmantriathleten Morgan Pätsi, vars väg till VM på Hawaii jag skildrade i NA, är ihärdig Zwift-cyklist (och numera främst landsvägscyklist utomhus) och har kört rubbet i svenska cupen i vinter, ligger 48:a i sammandraget.
På tal om Wengelin: Han berättade ju en del i podden om sitt jobb på cykelgymnasiet i Skara. På instagram berättar han nu att han sagt upp sig, och gör sista dagen där den 17 januari. Det återstår att se var Wengelin dyker upp härnäst.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: