Schagerström tappade till tiondeplats i jakstarten – och dags för omstart i vinterorienteringen

Efter två dagars succé (och mer än så, om man räknar in tävlingarna före jul) var det dags för Elin Schagerström att ha en lite tyngre dag när jaktstarten avslutade världscupen i Österrike. Tävlingen grundade sig på måndagens sprintresultat och gick över förkortad långdistans, vilket gav tävlingstider på drygt en timme. Schagerström gick ut som femma men tappade en hel del tid på den första halvan (exakt vad som hände vet jag inte, eftersom hon verkar ha haft något strul med gps:en som gör att jag inte har mer än en resultatlista att läsa ur), till andra mellantiden var Schagerström nere på tolfteplatsen. En bättre avslutninggjorde att hon till slut spurtade med Maria Hoskari om niondeplatsen, men trots samma tid i mål dömdes finskan ha varit först över linjen. Linda Lindkvist tappade ett par minuter tidigt, men räddade upp situationen och kom återigen loss i tät – och tog tredje världscupsegern på lika många dagar, 39 sekunder före tvåan Lisa Larsen.
Av U23-åkarna var Schagerström fyra för dagen, bakom schweiziska Eliane Deininger (sexa totalt), tjeckiska Anezka Hlavacova (åtta) och Hoskari. Men tack vare att hon var snabbast av dem de två första tävlingsdagarna toppar hon alltjämt U23-världscupen. I totala världscupen tappar hon från fjärde till sjunde plats, men det är alltjämt väldigt tajt bakom Lindkvist som nästan samlat dubbelt så många poäng som totaltvåan Larsen (300 mot 165, Schagerström har 136 på sin sjundeplats).
Världscupen fortsätter med EM i lettiska Madona 30 januari–5 februari, men redan på fredag fortsätter Skio tour – som de här österrikiska tävlingarna också var en del av – i schweiziska Tschierv. Även i det sammandraget ligger Schagerström sjua, drygt åtta minuter bakom Lindkvist som toppar drygt 3,5 minuter före Evelina Wickbom. Där kliver nu också Djerfs Åsa Zetterberg-Eriksson in i leken på allvar. Hon har ju kört de här tre första tävlingarna delvis utom tävlan, eftersom hon inte är uttagen i något landslag men Skio tour har öppen anmälan, och hon blev i dag 25:a (bäst av icke-landslagsåkarna för tredje dagen i rad).

I morgon är det dags för omstart i Ullmax vinterserie (även känd som Nattcupen) efter uppehållet över helgerna, och den tredje deltävlingen går i Almbys regi i Markaskogen. Martin Regborn och Jonatan Gustafsson är på träningsläger på Teneriffa, men det ser ändå ut att bli ett hyggligt startfält med Erik Berzell (tvåa bakom Regborn i de två första deltävlingarna), Jonas Andersson, Maxime Bonneau och Axel Thybeck (totaltrea) på herrsidan, Anna Hallmén, systrarna Korkeakoski, Julia Gustafsson och Karin Lindgren på damsidan. Totalt är 115 orienterare föranmälda, masstart 18.15.
I morgon kväll startar dessutom Djerfs stadsorienteringsserie i Karlskoga med ett seedningslopp med individuell start. Från och med nästa torsdag väntar sedan masstartslopp där löparna får begränsade löpvägar enligt ett handikappsystem (prickar på kartan).
Redan i kväll avgjordes femte deltävlingen av Kylklampen, Värmlands motsvarighet till Ullmax vinterserie, i Skattkärr där handikapprick-orienteringens fader Rasmus Pettersson sprang in som trea bakom två Kilslöpare. Djerfs Edvard Pelander och Linus Bodin-Liliegren var etta och tvåa på näst längsta banan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: