Eriksson jagar sitt eget världsrekord i Tybblelundshallen, Hallén Johansson jagar avancemang och Ericsson startar bredvid Northug

Lisa Ring är gäst i veckans Konditionsbloggenpodden. En mycket intressant avsnitt om funderar på vad som rör sig i hjärnan på en löpare som tagit SM-guld på så vitt skilda distanser som 10 och 100 kilometer – och som dessutom har skrivit en bok om att springa hela Östgötaleden. Podden finns där poddar finns, till exempel på Spotify eller i Podcaster-appen.

Jag skrev i går att Garphyttans Anja Andersdotter var rankad 48:a av 52 startande i första tävlingen i Kopparskidan, deltävlingen i skandinaviska cupen och Sverigecupen i Falun; ett distanslopp över tio kilometer i fristil. Hon slog två extra åkare och slutade 46:a, 5.46 bakom segrande superstjärnan Ebba Andersson.
I morgon, när det vankas sprint i klassisk stil, kommer ytterligare en länsåkare till start: Zinkgruvanfostrade Markus Hallén Johansson. Han kommer få det tufft – men långtifrån omöjligt – att avancera från kvalet. Han är rankad 31:a av 110 herrar till start i kvalet, där han går ut 9.40.30.
Andersdotter är rankad som 35:a av 42 startande och går ut 9.28.30 i kvalet. NA sänder inte kvalet, men kvartsfinalen och framåt. Sändningen är dock inte publicerad än, så håll utkik här.
Sprinten går på Lugnets vanliga sprintbana – känd från VM och världscup – med en längre backe i början och en kortare halvvägs, och sedan en liten stigning upp på hästskon inne i stadion.

I helgen återstartar skiclassics, långloppsvärldscupen, med dubbla tävlingar i norra Italien. Lördagens är ett riktigt långlopp (Pustertaler ski marathon), över 62 kilometer, med totalt 942 höjdmeter där ungefär hälften kommer i en lång stigning upp genom en dalgång. Rickard Ericsson startar med startnummer 72 (73 har en viss Petter Northug!) medan Adam Gillman har 97 på bröstet.

I morgon inleds Örebro indoor games, tillika inomhus-DM i friidrott, och det är två löpdistanser på agendan första dagen: 800 meter (start 13.10 för damerna, 13.15 för herrarna) och 3 000 meter (start 17.15 för herrarna, några damer har tyvärr inte anmält sig). KFUM Örebros Folke Eriksson har en bra chans att bli distriktsmästare för seniorer, trots att han bara är 16 år, medan ett år yngre Alice Lundström (Stocksäter) mycket väl kan ta brons på damsidan. På 3 000 meter kommer minst en medalj gå till länet (bara två andra från distriktet är anmäld) och det blir spännande att se hur starkt Andreas Ingberg kan springa på den här för honom väldigt korta distansen (Örebro AIK-löparen jagar sub 2.30 på maran och vann senast Sylvesterloppet). Allra mest spännande blir det som vanligt dock att se Malungs superveteran Håkan Eriksson, som redan har världsrekordet på distansen (9.31,40 från SM i våras). Kan han utmana det i Tybblelundshallen? Svaret kommer alltså vid 17.23 på lördagseftermiddagen.

Örebro parkrun har, som ni säkert vet, högre krav på underlaget än andra arrangemang, och ställer alltid in om det är isigt på banan. Så även denna vecka, liksom förra. Så det blir inget femkilometerslopp vid Rynningeviken i morgon bitti.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: