Schagerström diskad på tourens sista etapp, Ziegler vann i Tybblelundshallen (men blev utan DM-guld) och Hansson fyra i säsongspremiären

Lisa Ring är gäst i veckans Konditionsbloggenpodden. En mycket intressant avsnitt om funderar på vad som rör sig i hjärnan på en löpare som tagit SM-guld på så vitt skilda distanser som 10 och 100 kilometer – och som dessutom har skrivit en bok om att springa hela Östgötaleden. Podden finns där poddar finns, till exempel på Spotify eller i Podcaster-appen.

Det blev en trist avslutning på Skio tour där Elin Schagerström efter placeringsraden 5–3–11–6–5 på de fem första etapperna i Österrike och Schweiz, och en sjätteplats i sammandraget, stämplade fel på den avslutande långdistansen och diskades ur touren. Efter 54,5 minuters skidorientering, med intervallstart, lyckades norska Anna Ulvensøen och svenska Linda Lindkvist gå i mål på exakt samma sekund, vilket gjorde att de delade segern på etappen. Lindkvists mardrömsdag i går, då hon tappade 4,5 minuter på norskan i en medeldistans, gjorde dock att hon fick nöja sig med tredjeplatsen totalt, 3.45 bakom norskan (och 37 sekunder bakom landslagskompisen Evelina Wickbom), trots att hon vann de tre första etapperna (de tre som var världscuptävlingar. Djerfs Åsa Zetterberg-Eriksson, som åkt hela touren i egen regi (till skillnad från de andra svenskarna som åkt den för landslaget), avslutade med en tyngre dag och tappade drygt 8,5 minuter på täten när hon blev 16:e, och slutade på 17:e plats i sammandraget.
Till helgen inleds svenska cupen i skidorientering för seniorerna, men redan i helgen inleddes juniorerna i Mora (där det även fanns seniorklasser där starka namn som Tove Alexandersson, Magdalena Olsson och Linus Rapp tog segrar), och där knep Garphyttans Nelly Mårtensson på söndagen en andraplats i medeldistansen, bara 14 sekunder bakom Kåres Elsa Kaipe, efter att ha varit fyra i lördagens långdistans.

Jag var i Tybblelundshallen och kollade lite friidrott (Örebro indoor games tillika inomhus-DM) i tjänsten i dag (är ni intresserade av sprint och hopp finns tre artiklar att kolla in på na.se) och bland det sista jag hann se innan jag hastade därifrån för annat jobb var Kim Semstrand och Ester Skoglund som sprang 1 500 meter. Semstrand, från Nora, persade med 5.31,70 och blev tvåa i loppet (och i F17-DM) bakom Västerås Clara Jansson (5.15,01) medan Skoglund från Östansjö blev fyra i loppet (men trea i DM) på 5.37,61. Vad jag däremot inte förstod var varför det här loppet klassades som F17-DM medan lördagens lopp med samma deltagare (och samma utgång, låt vara att det då var Götas Ella Holmqvist, som är F19, som vann) var ett senior-DM. Men så var det i varje fall. Tror jag. Senior-DM på 1 500 meter blev inställt för damerna.
På herrsidan löptes det däremot, men där kom inga länslöpare till start. Ja, utom ex-örebroaren Albert Ziegler då, som tävlar för Stockholmsklubben Tureberg (och därmed inte om DM-medaljer här) och som vann hela tävlingen på jätteperset 4.09,73 (åtta sekunder snabbare än han tidigare gjort inomhus och drygt tre bättre än han kutat på ute), vilket gjorde att han var 1,5 sekunder före Götas Jacob Åhman, som var tvåa i tävlingen och tog DM-guldet. Malungs superveteran Håkan Eriksson kom, till skillnad från i lördagens 3 000-meterslopp, till start men har en bit till formen, var nästan åtta sekunder från sitt svenska H60-rekord med 4.40,09.
Åsbros Albin Wallgren tog DM-guld i P17-klassen på samma distans med 5.03,48, och på 1 000 meter tog Karlskogas Rebecka Albinsson och Stocksäters Miranda Koubek DM-guld i F14- och F15-klasserna (i samma lopp) på 3.26,31 respektive 3.31,84 (Starts Julia Vestman DM-tvåa i den yngre klassen på 3.39,10). I P14 tog Starts Måns Dahlberg brons på samma distans med perset 3.08,75.

Länsåkarna Rickard Ericsson och Adam Gillman fortsätter att vara jämna i långloppsvärdscupen skiclassics. I dagens uppförstävling Prato Piazza mountain challenge (30 kilometer och nästa 1 200 höjdmeter) var Ericsson 65:a och Gillman 66:a. 23 sekunder skiljde de båda åt, men fram till täten där Emil Persson vann igen hade de runt 13 minuter.
I Kopparskidan i Falun hände det mycket, mycket ovanliga att inte en enda länsåkare kom till start i en Sverigecuptävling i längdskidor (undrar när det hände senast!), och Filip Danielsson verkar inte ha varit farten i något nationellt långlopp i helgen heller. Däremot gjorde Karlslunds Olivia Hansson säsongsdebut med en fjärdeplats i Craft ski marathon i Grönklitt. Hon var 1,5 minuter från pallen, knappt sju bakom segrande Hilda Löf, XC Sthlm ski club (hon som vann Wadköpingsloppet i fjol).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: